Ο Stephen Hawking, το πιο φωτεινό αστέρι της σύγχρονης κοσμολογίας, πέθανε σε ηλικία 76 ετών

stephen-hawking-qua-doi-o-tuoi-76

Ο φυσικός και συγγραφέας μιας σύντομης ιστορίας του χρόνου έχει πεθάνει” ανέφερε μέλος της οικογένειας.

Ο Stephen Hawking, το πιο λαμπρό αστέρι στο στερέωμα της επιστήμης, των οποίων οι ιδέες διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοσμολογία και εμπνέουν παγκόσμια εκατομμύρια ακροατήρια, πέθανε σε ηλικία 76 ετών το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου 2018. 

Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης επιβεβαιώνοντας το θάνατό του στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ.

Τα παιδιά του Hawking, οι Lucy, Robert και Tim δήλωσαν: “Είμαστε βαθιά λυπημένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια. Το θάρρος και η εμμονή του με λαμπρότητα και χιούμορ ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είχε πει: ” Δεν θα ήταν αρκετό ένα σύμπαν αν δεν ήταν σπίτι για τους ανθρώπους που αγαπάς”.  Θα μας λείπει  για πάντα”.

Για συναδέλφους επιστήμονες και αγαπημένους του φίλους,υπήρξε το σύμβολο με τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.

Ο Hawking είχε διαγνωσθεί με ασθένεια κινητικού νευρώνα το 1963 σε ηλικία μόλις 21 ετών. Οι γιατροί περίμεναν να ζήσει για μόνο ακόμη δύο χρόνια. Αλλά ο Χόκινγκ είχε μια μορφή ασθένειας που προχώρησε πιο αργά από το συνηθισμένο. Επέζησε περισσότερο από μισό αιώνα και δεν άφησε την αρρώστια του να τον καθορίσει. Η δημοτικότητά του θα ήταν μειωμένη χωρίς αυτό.

Ο Hawking κάποτε υπολόγισε ότι εργάστηκε μόλις 1.000 ώρες κατά τη διάρκεια των τριών προπτυχιακών ετών του στην Οξφόρδη. “Υποτίθεται ότι είστε είτε λαμπρός χωρίς προσπάθεια, είτε αποδεχτείτε τους περιορισμούς σας”, έγραψε στην αυτοβιογραφία του το 2013, “My brief history”.

Όσοι ζουν στη σκιά του θανάτου είναι συχνά αυτοί που ζουν περισσότερο. Για τον Χόκινγκ, η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας του και το ότι υπήρξε μάρτυρας στο θάνατο ενός αγοριού από λευχαιμία (το οποίο γνώριζε απ’ το νοσοκομείο), ανάφλεξε μια νέα αίσθηση σκοπού. “Αν και υπήρχε ένα σύννεφο να κρέμεται πάνω από το μέλλον μου, βρήκα, προς έκπληξή μου, ότι απολάμβανα τη ζωή στο παρόν περισσότερο από πριν. Άρχισα να προχωρώ με την έρευνά μου “, είπε κάποτε. Ξεκινώντας σοβαρά την καριέρα του, είχε δηλώσει: “Ο στόχος μου είναι απλός. Μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος».

Άρχισε να χρησιμοποιεί πατερίτσες στη δεκαετία του 1960, αλλά πάλεψε με τη χρήση αναπηρικής καρέκλας. Έγινε γνωστός για την άγρια οδήγηση του στους δρόμους του Κέιμπριτζ.

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη του Hawking ήρθε το 1970 όταν αυτός και ο Roger Penrose εφάρμοσαν τα μαθηματικά των μαύρων τρυπών σε ολόκληρο το σύμπαν και έδειξαν ότι μια μοναδικότητα, μια περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνιο, βρισκόταν στο μακρινό παρελθόν μας: το σημείο από το οποίο ήρθε το μεγάλο Big bang.

 “Νόμιζε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να ζήσει, και ήθελε πραγματικά να κάνει όλα όσα θα μπορούσε εκείνη την εποχή”, είπε ο Penrose.

Η πρότασή του Hawking ότι οι μαύρες τρύπες ακτινοβολούν τη θερμότητα προκάεσαν μια από τις πιο παθιασμένες συζητήσεις στη σύγχρονη κοσμολογία. Αντέστρεψε έναν από τους πιο βασικούς νόμους της κβαντικής μηχανικής και πολλοί φυσικοί διαφώνησαν. 

Η διαδρομή των ριζοσπαστικών ανακαλύψεων του Hawking οδήγησε στην εκλογή του το 1974 στην Royal Society στην εξαιρετικά νεαρή ηλικία των 32 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, έγινε καθηγητής στο Cambridge, αναμφισβήτητα η πιο διακεκριμένη ακαδημαίκή καρέκλα της Βρετανίας, κατείχε τη θέση για 30 χρόνια, στη συνέχεια έγινε διευθυντής της έρευνας στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας.

Οι σημαντικότατες συμβολές του Hawking συνεχίστηκαν τη δεκαετία του ’80. Η θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού θεωρεί ότι το νεοσύστατο σύμπαν πέρασε μια περίοδο τεράστιας επέκτασης. Το 1982, ο Hawking ήταν από τους πρώτους που έδειξαν πως οι κβαντικές διακυμάνσεις – μικροσκοπικές παραλλαγές στη διανομή της ύλης – θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωρισμό στην εξάπλωση των γαλαξιών στο σύμπαν. Σε αυτούς τους μικροσκοπικούς κυματισμούς βάζουμε τους σπόρους των αστεριών, των πλανητών και της ζωής όπως την ξέρουμε. “Είναι μια από τις πιο όμορφες ιδέες στην ιστορία της επιστήμης”, δήλωσε ο Max Tegmark, καθηγητής φυσικής στο MIT.

Ο Hawking παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το κολέγιο την Jane Wilde, το 1965, δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή της ασθένειας του. Με όλη την αθωότητα των 21 χρόνων της, πίστευε ότι ο Στίφεν θα την αγαπάει, έγραψε στο βιβλίο της για το 2013, Ταξιδεύοντας στο Άπειρο: Η ζωή μου με τον Στέφαν.

Το 1985, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Cern, ο Hawking μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με λοίμωξη. Ήταν τόσο άρρωστος που οι γιατροί ρώτησαν τη Jane αν έπρεπε να αποσύρουν τα μηχανήματα για τη στήριξη της ζωής του. Εκείνη αρνήθηκε και ο Χόκινγκ βγήκε από το Νοσοκομείο του Addenbrooke στο Κέμπριτζ για μια τραχειοτομή που του έμεινε για μια ζωή. Η εξέλιξη αυτή έσωσε τη ζωή του, αλλά κατέστρεψε τη φωνή του. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, αλλά ο γάμος τους διαλύθηκε το 1991. Η επιδείνωση της ανικανότητας του Χόκινγκ, οι απαιτήσεις του για τη Jane και η άρνησή του να συζητήσουν την ασθένειά του ήταν καταστροφικές για τησχέση τους.  Η Τζέιν έγραψε ότι είναι «ένα παιδί που έχει ένα τεράστιο και εύθραυστο εγώ». 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Hawking παντρεύτηκε την Elaine Mason, μία από τις νοσοκόμες που του προσέφεραν φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο. Η Mason ήταν η πρώην σύζυγος του David Mason, ο οποίος σχεδίασε τον πρώτο συνθέτη ομιλίας Hawking που χρησιμοποιούσε από την αναπηρική του καρέκλα. Ο γάμος του Hawking με την Mason διήρκεσε 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία Cambridgeshire διερεύνησε μια σειρά φερόμενων επιθέσεων στο Hawking. Ο φυσικός αρνήθηκε ότι συμμετείχε η Elaine και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία, η οποία τελικά παρατήθηκε από την έρευνα.

Ο Χόκινγκ δεν ήταν, ίσως, ο μεγαλύτερος φυσικός της εποχής του, αλλά στην κοσμολογία ήταν μια πανταχού παρούσα φιγούρα. Ο Hawking κέρδισε το βραβείο Albert Einstein, το βραβείο Wolf, το μετάλλιο Copley και το βραβείο φυσικής φυσικής. Ωστόσο, το βραβείο Νόμπελ δεν κατάφερε να το πάρει.

Δίδαξε στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κλίντον – οι λοξές αναφορές του στο επεισόδιο Monica Lewinsky προφανώς δεν άρεσαν σε όσους εξέτασαν την ομιλία του – και επέστρεψε το 2009 για να λάβει το προεδρικό μετάλλιο ελευθερίας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η ζωή του έπαιξε σε βιογραφίες και ντοκιμαντέρ, με μια πιο πρόσφατη ταινία, με τίτλο “The Theory of Everything”, στην οποία τον υποδήθηκε ο Eddie Redmayne. «Μερικές φορές σκέφτηκα ότι ήμουν εγώ», δήλωσε ο Hawking παρακολουθώντας την ταινία. Εμφανίστηκε στο The Simpsons και έπαιξε πόκερ με τους Einstein και Newton στο “Star Trek: The Next Generation”.

Το 2012, οι επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στο Cambridge για να γιορτάσουν τα 70α γενέθλια του κοσμολόγου. Ήταν ένα από αυτά τα ορόσημα στη ζωή που λίγοι περίμεναν να φτάσει ο Χόκινγκ. Εκείνος ήταν πάρα πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, αλλά έστειλε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με τίτλο “Μια σύντομη ιστορία του ορυχείου”.

Ο Hawking δεν πίστευε στο Θεό και είχε πει ότι “Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα συστατικά του αποτύχουν. Δεν υπάρχει ουρανός ή μεταθανάτια ζωή για κατεστραμμένους υπολογιστές. αυτή είναι μια παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι », είπε.

Μίλησε επίσης για το θάνατο, ως μια πιθανότητα που καθόταν σε πιο απομακρυσμένο ορίζοντα από ό, τι σκέφτηκαν οι γιατροί. “Έχω ζήσει με την προοπτική πρόωρου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα », είπε.

Αφήνει τρία παιδιά, τον Robert, την Lucy και τον Timothy, από τον πρώτο γάμο του με τη Jane Wilde,καθώς και τρία εγγόνια.

Πηγή: Guardian


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο λιμάνι Λάρνακας για τις εργασίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου. Η

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

error: Content is protected !!