Skaliotis Next Door…. Μαρία Ευρυπίδου

Mε τον Μιχάλη Παναγιώτου

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες.

Είναι αλήθεια, πως σε ένα κόσμο στηριζόμενο στην αξία του χρήματος και της ύλης, πολλές φορές παραμερίζεται η ίδια η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ανιδιοτελής προσφορά πρός τον συνάνθρωπο, η στήριξη και η βοήθεια σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Τη σημερινή μας φιλοξενούμενη, δεν το κρύβω πως την γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια. Συμμαθητές από το σχολείο, υπήρχε εκ μέρους μου πάντα μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την καλοσύνη, την ευγένεια και το ήθος της. Ενίοτε δυναμική και προστατευτική, αλλά πάντα οπλισμένη με θετική ενέργεια.

Η Μαρία χωρίς ίχνος υπερβολής, έχει αφιερώσει όλη τη μεταλυκιακή της ζωή, στον εθελοντισμό, την προσφορά και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης μιας κοινωνίας βυθισμένη σε μια κρίση αξιών. Έκτοτε πνεύμα ανήσυχο, δεν με εξέπληξε καθόλου η πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει.

Με λόγο μεστό, συγκροτημένη σκέψη και ισχυρές απόψεις, η Μαρία μοιράζεται στη στήλη μας τις δικές τις σκέψεις για τις αξίες του εθελοντισμού, της προσφοράς, τη Λάρνακα, αλλά και του μεγαλύτερου περιουσιακού της στοιχείου. Του παιδιού της.

Για να γίνετε και εσείς ο «Σκαλιώτης της διπλανής πόρτας», δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: Michalis11ST@hotmail.com .

Μαρία ΕυριπίδουΌνομα;
Μαρία Ευριπίδου

Ηλικία;
32

Με τι ασχολείσαι;
Είμαι Ψυχολόγος Οικογενειακή Ψυχοθεραπέυτρια και διατηρώ στη Λάρνακα ιδιωτικό γραφείο προσφέροντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις το δρόμο του εθελοντισμού και της προσφοράς στους πάσχοντες συνανθρώπους μας;
Η μορφή του επαγγέλματος μου απαιτεί αγάπη προς τον άνθρωπο ως εκ τούτου ήταν φυσική συνέπεια να έχω την ανάγκη να προσφέρω και γω στη κοινωνία μέσω της εθελοντικής εργασίας. Επιπλέον, εργάστηκα ως διοικητική λειτουργός για 8 χρόνια και έπειτα ως ψυχολόγος στον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακα όπου η επιτυχής του λειτουργία καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εθελοντές που συμμετέχουν τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο αφιλοκερδώς αλλά και τους άλλους εθελοντές που καλούνται να συμμετέχουν για τη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Συνδέσμου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων που προσφέρει στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Από πού αντλείς δύναμη για να τη δώσεις με τη σειρά σου σε όσους την έχουν ανάγκη;
Μέσα από την εργασιακή μου εμπειρία ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που θαύμασα και συνεχίζω να θαυμάζω που η ζωή τους ταυτίστηκε με τον εθελοντισμό και την προσφορά στο συνάνθρωπο. Τη δύναμή μου λοιπόν την αντλώ από αυτούς που είναι παραδείγματα προς μίμηση για μένα αλλά και από εκείνους τους ανθρώπους που μου απέδειξαν ότι ένα πρόβλημα υγείας ή μια μορφή αναπηρίας δεν είναι αρκετή για να τα βάλουν κάτω. Όταν συναντήσεις το μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου τότε μόνο τιμή μπορεί κάποιος να αισθάνεται αλλά και υποχρέωση να συνεχίσει αυτό που κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στην προσπάθεια σου αυτή;
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας εθελοντής είναι ότι η κοινωνία παραμένει αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρίες. Παρόλο που ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία δυστυχώς η συνάνθρωποι μας με αναπηρίες έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα διακίνησης, εργασιακής αποκατάστασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης γεγονός που με γεμίζει με αισθήματα θυμού και αδικίας. Προσωπικά, δεν νιώθω να αντιμετωπίζω οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα εφόσον ο εθελοντισμός είναι μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας και όχι ευκαιρία για προσωπική έκθεση και τυμπανοκρουσίες. Στον πραγματικό εθελοντισμό δεν πρέπει να ξέρει η δεξιά σου τί ποιεί η αριστερά σου.

Η πολιτεία συμπαρίσταται ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Η πολιτεία στηρίζεται στην εξειδικευμένη δράση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών ωστόσο καλύπτει μόνο ένα μερίδιο των ετήσιων λειτουργικών εξόδων αυξάνοντας το βάρος στους εθελοντές που μέσα από τις δράσεις τους και τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν καλούνται να καλύψουν το υπόλοιπο κόστος. Συνεπώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ένα κράτος δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών όπου ο εθελοντισμός θα υποστηριχθεί οικονομικά και πρακτικά έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη.

Η κοινωνία γενικά, είναι ευαισθητοποιημένη;
Αυτό που συνειδητοποίησα μέσα στα χρόνια είναι ότι είναι πάντα διαθέσιμα να βοηθήσουν και ευασθητοποιημένα τα άτομα που βιώνουν ή βίωσαν και τα ίδια ή μέλος της οικογένειας τους κάποιας μορφής δυσκολία. Ο βρεγμένος δεν φοβάται το νερό και από την στιγμή που μπορεί να μπει στα παπούτσια του άλλου τότε είναι εκεί σαν πιστός στρατιώτης έτοιμος να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο του ζητηθεί.

Ασχολείσαι και με το πρόγραμμα επανένταξης μαθητών στη Δημόσια Εκπαίδευση, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην πόλη μας.
Συμμετέχω ως Σύμβουλος στο πρόγραμμα της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας όπου καλούμαστε να στηρίξουμε νεαρούς οι οποίοι εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείου για διάφορους λόγους. Το πρόγραμμα δυστυχώς αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να φιλοξενηθεί επί μονίμου βάση και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς λυπηρό. Ελπίζω σύντομα να εξευρεθεί μόνιμη λύση έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα και για τη νέα σχολική χρονιά.

Αγαπημένος προορισμός;
Ρώμη!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;
Να προσφέρω μαζί με το σύζυγό μου στο παιδί μας εμπειρίες ζωής γεμάτες αγάπη και θαλπωρή έτσι ώστε να το συντροφεύουν ως γλυκές αναμνήσεις στη ζωή του ακόμη κι όταν εμείς δεν θα είμαστε παρόντες.

Η μεγαλύτερη σου ανησυχία;
Η μεγαλύτερη μου ανησυχία είναι το βόλεμα τόσο το δικό μου όσο και των άλλων.

Σε τι κόσμο μεγαλώνει το παιδί σου;
Το παιδί μου μεγαλώνει σε ένα παραμύθι που όπως σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν οι καλοί, οι κακοί, τα μυθικά τέρατα, υπάρχει μαγεία, οι υπερβολές αλλά και οι δυσκολίες. Στο τέλος κάθε παραμυθιού όμως υπάρχει και ένα ηθικό δίδαγμα γεμάτο αξίες και ιδανικά που οφείλουμε ως γονείς να τους τις μεταδίδουμε για να τους θωρακίσει και να γίνουν ανθεκτικοί ενήλικες.

Καλύτερη συμβουλή που πήρες μέχρι σήμερα;
Βλέπε στα μάτια τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που φαίνεται πώς είναι.

Έχεις κάποιο πρότυπο στη ζωή σου;
Τους γονείς μου.

Πως θα περιέγραφες τη Λάρνακα με μια λέξη;
Το κλοτσοσκούφι

Αν μπορούσες να άλλαζες κάτι στην πόλη, ποιο θα ήταν αυτό;
Την Κομματοκρατία. Δυστυχώς η ανάπτυξη της πόλης μας στηρίζεται καθαρά πάνω στα συμφέροντα των λίγων ως εκ τούτου θα άλλαζα αυτή την νοοτροπία και θα επέλεγα τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά της πόλης μας σύμφωνα με τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις» 

Το Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις»  της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας οργανώνουν βιωματικά εργαστήρια ψυχικής ενδυνάμωσης τον

error: Content is protected !!