Χριστόφορος Μιχαήλ : “Οι στόχοι πολλών ετών έχουν βγει στο φως”

Α

Ο Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών, Χριστόφορος Μιχαήλ, είναι ένας καλλιτέχνης που δεν περιορίζεται μόνο στην συγγραφή και έκδοση των ποιητικών του συλλογών, αλλά η αγάπη του για τα Περβόλια τον ωθούν να φωτογραφίζει συχνά και να δημοσιεύει εικόνες από την όμορφη του κοινότητα. Την ίδια στιγμή μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις γράφει βιβλίο για τα Περβόλια του χθες και του σήμερα. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που το Skala Times κουβεντιάζει σήμερα με τον Χριστόφορο Μιχαήλ.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε αναλάβατε τη θέση του Γραμματέα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών;
Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω του διαδικτυακού σας περιοδικού Skala Times να εκφράσω κάποιες απόψεις μου αλλά κυρίως να προβάλω τη κοινότητα μας, τα Περβόλια.
Ανέλαβα ως Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών το 1984 σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, όταν τότε η κοινότητα μας έκανε τα πρώτα της αναπτυξιακά βήματα.

Ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η περιοχή σας;
Η περιοχή Περβολιών είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Κύπρου αφού γειτνιάζει με τις Αλυκές της Λάρνακας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, έχει ένας παραλιακό μέτωπο τεσσάρων χιλιομέτρων, κατακλύζεται από χιλιάδες ξένους και ντόπιους που διατηρούν τα εξοχικά τους εδώ στα Περβόλια (παραλιακά), προσφέρει φιλοξενία σε εκατοντάδες παιδιά σε εργατικές και νεανικές κατασκηνώσεις, φιλοξενεί τον Δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου (στο δημοσιογραφικό χωριό που βρίσκεται εδώ στα Περβόλια), έχει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Ρήγαινας και τον γνωστό Φάρο, στο ομώνυμο ακρωτήρι. Επίσης, τα Περβόλια έχουν τις δύο σημαντικές εκκλησίες του 15ου αιώνα (του Αγίου Λεοντίου) και του 1903 (της Αγίας Ειρήνης).
Β
Ποιες ομορφιές μπορεί να θαυμάσει ο ντόπιος ή ο τουρίστας στα Περβόλια;
Οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι που επισκέπτονται τη κοινότητα μας μπορούν να θαυμάσουν τις όμορφες παραλίες μας και το γαλάζιο της θάλασσας το οποίο δένει πολύ όμορφα με το πράσινο της εύφορης γης μας. Η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής εντυπωσιάζει και μαγνητίζει κάθε επισκέπτη.
Η επίσκεψη όλων στο νέο μας πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο συνιστάται ανεπιφύλακτα καθώς και ένα πέρασμα από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της κοινότητας με τις μοναδικές γεύσεις και φιλοξενία.

Είναι αλήθεια πως εσείς προσωπικά ασχολείστε με τη ποίηση και τη συγγραφή; Πότε ξεκινήσατε να γράφετε;
Αχολούμαι με την ποίηση, τη συγγραφή, την στιχουργική αλλά και τη ζωγραφική εδώ και χρόνια. Είναι κάτι που όχι μόνο γεμίζει τον ελεύθερο μου χρόνο, αλλά με ξεκουράζει συνάμα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης για μένα. Ξεκίνησα να γράφω από το 1988 σε ηλικία 24 ετών.

Έχετε εκδόσει κάποια έργα σας;
Ναι, έχω εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. “Αγάπης σημάδια” (1998) και “Κύπρος Ξυφώτη τζαι πισσούρι” (2000). Το δεύτερο είναι σε κυπριακή διάλεκτο.

Ε

Τι γράφετε συνήθως;
Συνήθως γράφω ποιήματα αλλά τον τελευταίο καιρό γράφω και στίχους για τραγούδια. Αρκετά ποίηματα μου και στίχοι έχουν γίνει τραγούδια από πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάζομαι και τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Σαν ποιους;
Τον μουσικοσυνθέτη και δάσκαλο μουσικής Δημήτρης Κωνσταντίνου, τον δάσκαλο μουσικής και συνθέτη Κώστα Κωνσταντίνου, την Κυριακή Βενιζέλου, την Κατερίνα Ζερδή,τον Σάββα Κέττηρο, τον Πέτρο Αντωνίου και την Λουϊζα Χρίστου.

Δ

Ετοιμάζετε κάποια καινούρια συγγραφική δουλειά;
Ναι, εδώ και αρκετό καιρό ετοιμάζω ένα βιβλίο για τη κοινότητα μας, τη κοινότητα Περβολιών, με τίτλο “Τα Περβόλια του χθες και του σήμερα”. Μέσα από το βιβλίο αυτό εξιστορούνται διάφορες πτυχές και ιστορίες και γεγονότα της κοινότητας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα.

Πολύ ενδιαφέρον….
Ναι, αρκετά. Θεωρώ πως είναι σημαντικό για τη κοινότητα μας ένα βιβλίο με την ιστορία της. Πρέπει να σου πω ότι έχω κάνει αρκετή έρευνα και συνεντεύξεις. Στην αρχή όταν το ξεκινούσα δεν είχα φανταστεί πόσο δύσκολο είναι και πόση δουλειά χρειάζεται…Όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα επίτευγμα για μένα.

Και μια κληρονομιά για τη κοινότητα αφού είναι σημαντικό να υπάρχει καταγραμμένη η ιστορία της κοινότητας.
Ακριβώς!

Γ

Τώρα με το νέο πολιτιστικό στολίδι στα Περβόλια, το Δημοτικό Θέατρο, αναμένετε να αναπτυχθούν πολιτιστικά τα Περβόλια; Πώς;
Το κοινοτικό μας θέατρο είναι πραγματικά ένα στολίδι το οποίο με τη σωστή αξιοποίηση θα αποτελέσει την αρχή μιας σημαντικής πολιτιστικής ανάπτυξης για τα Περβόλια, πολύ πιο αναβαθμισμένη από πριν. Προσπάθεια μας είναι να ενισχύσουμε όλα τα είδη τέχνης (μουσική, χορός, θέατρο, ζωγραφική, κ.α). Ήδη μιλάμε με θεατρικά, μουσικά, χορευτικά, σύνολα και άλλους καλλιτέχνες, χορωδίες, γενικότερα ανθρώπους της τέχνης έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό και να δίνει στους κατοίκους μας αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών μια ποιοτική πολιτιστική τροφή, κάτι που θεωρώ πως έλειπε από την περιοχή μας.
Με την υλοποίηση του κοινοτικού μας θεάτρου οι στόχοι πολλών ετών έχουν βγει στο φως και έχουμε μπει σε μια τροχιά για να πραγματοποιήσουμε αρκετούς στόχους που θα αναβαθμίσουν τον πολιτισμό στη κοινότητα αλλά και γενικότερα στη περιοχή μας.


Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί στα Περβόλια τα τελευταία χρόνια και ποια αναμένονται να υλοποιηθούν;
Έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα, ενώ κάποια άλλα οδεύουν προς την υλοποίηση τους σύντομα. Ένα σημαντικό έργο για τη κοινότητα Περβολιών αλλά και την περιφέρεια είναι σίγουρα το πολιτιστικό μας κέντρο, το κοινοτικό θέατρο Περβολιών, που μπορεί να φιλοξενεί 340 θεατές και μεγάλα καλλιτεχνικά σχήματα. Επίσης έχει ολοκληρωθεί ο παραλιακός πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος από το Φάρο Περβολιών μέχρι το δημοσιογραφικό χωριό (η πρώτη φάση). Ολοκληρώνεται φέτος η κατασκευή των έξι κυμματοθραυστών (ήδη έχουν γίνει οι τέσσερις). Ολοκληρώνεται η υπαίθρια εξέδρα εκδηλώσεων στο κέντρο της κοινότητας και η οποία συμπεριλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και παρασκήνια.

Ως Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών ποιο είναι το δικό σας προσωπικό όραμα για τα Περβόλια;
Ήθελα και θέλω η κοινότητα μας να συνεχίσει να έχει μια ορθολογιστική ανάπτυξη που να προσφέρει ένα ψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της αλλά και να δίδει το αίσθημα για μια ήσυχη και ασφαλή διαμονή και που να μην υστερεί σε τίποτα από άλλες περιοχές της Κύπρου.
Να παραμείνει στολίδι της Κύπρου με τις ομορφιές που την χαρακτηρίζουν όπως το απέραντο πράσινο και τα λιβάδια σε συνδυασμό με το όμορφο γαλάζιο της θάλασσας, με τα στοιχεία άλλων εποχών όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο,ο Φάρος και οι αρχαίες εκκλησίες.

Τα δικά σας προσωπικά όνειρα ποια είναι;
Πραγματικά, το δικό μου προσωπικό όνειρο, είναι να αξιωθώ μαζί με τον υπόλοιπο Κυπριακό λαό να χαρώ την ελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας διότι μόνο αυτό θα διασφαλίσει τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου.

Τέλος, να κλείσουμε με λίγους στίχους δικούς σας;
Κύπρος μου χρυσαφένη μου
με τα καλά παιδκιά σου,
είσαι του κόσμου ομορφκιά, 

της ανθρωπιάς παρηορκά
Βασίλισσα τζαι φως μου”
6

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!