You Are Here: Home » Συνεντεύξεις » Κίκης Καζαμίας Πρόεδρος Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου: “Η μέγιστη ικανοποίηση για κάποιο που ασχολείται με τα κοινά είναι να νοιώθει ότι είναι κοινωνικά χρήσιμος”

Κίκης Καζαμίας Πρόεδρος Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου: “Η μέγιστη ικανοποίηση για κάποιο που ασχολείται με τα κοινά είναι να νοιώθει ότι είναι κοινωνικά χρήσιμος”

1

Ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καρκινοπαθείς στη Κύπρο το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΓΟΚ) στη Λεμεσό. Ομάδα γιατρών αλλά και συνεργατών του εμπνευστή και Ιατρικού Διευθυντή του Κέντρου, Δρος Νίκου Ζάμπογλου έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο από τη Γερμανία, ενώ Πρόεδρος του Κέντρου είναι ο πρώην Υπουργός Κίκης Καζαμίας ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι γνωστή η πετυχημένη του πορεία, αλλά και η δυναμική του προσωπικότητα.
Το ΓΟΚ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της θεραπείας καρκινοπαθών με “λεπτομέρειες” που όμως είναι σημαντικές για τη ψυχολογία του ασθενή. “Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται στην άνεση και ψυχολογία των ασθενών είναι και ο τρόπος διαμόρφωσης των διαφόρων χώρων, όπως το δωμάτιο χημειοθεραπείας, με θέα ολόκληρη τη Λεμεσό, ο υπό δημιουργία κήπος στην οροφή, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και με τα κρεβάτια τους, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενείς που λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο για τον θυρεοειδή, να συναναστρέφονται με συμπάσχοντες τους σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, αντί να είναι απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο”.
Το Skala Times μίλησε με τον Πρόεδρο του ΓΟΚ, κ. Καζαμία έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το νέο αυτό Ογκολογικό Κέντρο στο τόπο μας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Καζαμία, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΓΟΚ) θα προσφέρεται μόνο για τους καρκινοπαθείς των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου; Αν πχ κάποιος ασθενή από τη Λάρνακα επιθυμεί να έρθει σε αυτό, θα μπορεί;
Ασφαλώς το Κέντρο είναι γενικά προσιτό για όποιον αποφασίσει να ζητήσει ιδιωτικά ή με την κάλυψη της ιδιωτικής του ασφάλισης τις υπηρεσίες του. Εκείνο που είναι σε εκκρεμότητα είναι οι παραπομπές από το Υπουργείο Υγείας όσων δικαιούνται τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, με κρατική κάλυψη. Γι’ αυτούς η Κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να καλύψει όσους διαμένουν σε Λευκωσία, Λάρνακα και Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και τους διαμένοντες σε Λεμεσό, Πάφο και δυτικότερα μέχρι Πόλη Χρυσοχούς με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό. Αυτό που εκκρεμεί είναι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, έτσι που να ενεργοποιηθεί αυτή η πολιτική απόφαση. Να σημειώσω ότι με το ΓΕ.Σ.Υ., ο ασθενής θα έχει το δικαίωμα πλέον να επιλέγει μόνος του το νοσηλευτήριο της αρεσκείας του.

1b

Σε ποιον ανήκει η ιδέα υλοποίησης του ΓΟΚ;
Εμπνευστής για τη δημιουργία του ΓΟΚ είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Νικόλαος Ζάμπογλου από τη Λεμεσό και ο οποίος, αμέσως μετά τις σπουδές του παρέμεινε και εργάστηκε στη Γερμανία ως διευθυντής σε Ογκολογικό Κέντρο. Κατάφερε το όραμα του να το μεταδώσει σε μερικούς φίλους του, έτσι όλοι μαζί υλοποιήσαμε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο το οποίο προσφέρεται πλέον για να λύσει τα προβλήματα ταλαιπωρίας για μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών, αφού σχεδόν οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Λεμεσό και δυτικότερα, μέχρι Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς και ακόμα πιο πέρα.

Για τις θεραπείες του καρκινοπαθή πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής ή το κράτος;
Όταν ο ασθενής μας επισκέπτεται ιδιωτικά ασφαλώς πληρώνει ο ίδιος, εκτός αν καλύπτεται ασφαλιστικά, οπότε πληρώνει η ασφάλεια του. Σημειώστε ότι το 80 περίπου τοις εκατόν των κυπρίων για ογκολογικά προβλήματα καλύπτονται από το κρατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του καρκίνου, νοουμένου ότι το εισόδημα του ασθενούς δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ύψος και αναλόγως του επιμερίζεται ένα ποσοστό συνεισφοράς. Γι’ αυτό προτού οι ασθενείς αποτείνονται κοντά μας, θα χρειάζονται το σχετικό παραπεμπτικό.

 

Ο καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου (Α) και ο πρόεδρος του ΓΟΚ Κίκης Καζαμίας (Δ) μιλάνε στην παρουσίαση του υπερσύγχρονου κέντρου για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, στη Λεμεσό, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017. Το όραμα του διακεκριμένου καθηγητή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, δρος Νίκου Ζάμπογλου, να δημιουργήσει στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, τη Λεμεσό, ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, έγινε πραγματικότητα με τη λειτουργία, πριν λίγες μέρες, του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ), που αναγέρθηκε και εξοπλίστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γερμανικό ογκολογικό Κέντρο/ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ

Έχετε πρόσφατα δηλώσει πως “η παρουσία του ΓΟΚ προσφέρει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να συνομολογήσει μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία συνεργασίας”. Με ποιο τρόπο μπορεί να είναι συμφέρουσα για τη Κυβέρνηση;
Η Κυβέρνηση καλύπτει σήμερα την παρακολούθηση των καρκινοπαθών αποκλειστικά από τα κρατικά νοσοκομεία και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, καταβάλλοντας μηνιαία μια ετήσια χορηγία στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων καρκινοπαθών δυστυχώς αυξάνεται κατά 4.000 περίπου και υπολογίζοντας το κατά κεφαλή κόστος θεραπείας τους για το δημόσιο ταμείο, το ποσόν που καλείται το Υπουργείο Υγείας να μας καταβάλει είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ενώ ταυτόχρονα, και αυτό είναι που έχει την μέγιστη σημασία, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, απαλλάσσονται της μεγάλης ψυχοφθόρας ταλαιπωρίας μακρινής υποχρεωτικής διακίνησης και περιττών εξόδων συνολικά εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΓΟΚ θα δίνει την ευκαιρία -μέσω κάποιων μηχανημάτων που θα διαθέτει – σε Κύπριους καρκινοπαθείς να μην αναγκάζονται να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, αλλά να έρθουν στο ΓΟΚ;Ποια μηχανήματα,τεχνολογία, είναι αυτά;
Μερικές από τις υπηρεσίες, όπως είναι η διαγνωστική εξέταση με PET-CT και κάποιες από τις ακτινοθεραπείες, είναι γεγονός ότι προσφέρονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από αυτές, δύνανται να εξυπηρετούνται τουλάχιστον πέραν των χιλίων πεντακοσίων ασθενών. Μονάχα την εξέταση με PET-CT, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές έρευνες, ανάλογα με τον πληθυσμό της Κύπρου, την χρειάζονται κάτι περισσότερο από 2.000 πρόσωπα κάθε χρόνο.


Στο ΓΟΚ έχετε δώσει αρκετή σημασία στην άνεση και ψυχολογία των ασθενών και αυτό φαίνεται από τη διαμόρφωση των χώρων. Όπως έχετε ήδη αναφέρει πρόσφατα “Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται στην άνεση και ψυχολογία των ασθενών είναι και ο τρόπος διαμόρφωσης των διαφόρων χώρων, όπως το δωμάτιο χημειοθεραπείας, με θέα ολόκληρη τη Λεμεσό, ο υπό δημιουργία κήπος στην οροφή, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και με τα κρεβάτια τους, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενείς που λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο για τον θυρεοειδή, να συναναστρέφονται με συμπάσχοντες τους σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, αντί να είναι απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο”. Αλήθεια, πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία και η άνεση του ασθενή, για τη ίαση του;
Όπως γνωρίζετε δεν είμαι γιατρός, όμως η σύντομη ανάμειξη μου σε θέματα αντιμετώπισης καρκινοπαθών, με καθοδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ψυχολογικός παράγοντας και η ψυχική ηρεμία τόσον του ογκολογικού ασθενούς αλλά και του περίγυρου του, παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και για την αποθεραπεία. Γι’ αυτό, από μέρους μας, δώσαμε μέγιστη σημασία στο περιβάλλον τόσον εντός όσον και στον περίγυρο του Κέντρου μας. Ειλικρινά νοιώθουμε πολύ συγκίνηση που οι επισκέπτες μας, είτε είναι ασθενείς ή συνοδοί τους, είναι το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν. Προσπαθούμε αυτή τη θετική εικόνα με την συμπεριφορά ολόκληρου του προσωπικού στο Κέντρο, να την μετουσιώσουμε σε θετική ενέργεια των ασθενών για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία τους.

Κύριε Καζαμία, γνωρίζετε αν το κράτος έχει ποσοστά και στατιστικές όσον αφορά στους καρκινοπαθείς ανά Επαρχία ή αν ο αριθμός καρκινοπαθών στη Κύπρο είναι αυξημένος ή όχι σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες;
Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει ένα μητρώο καρκινοπαθών που αριθμεί περίπου 35.000 άτομα τα οποία αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ογκολογικά προβλήματα από τα οποία αρκετά έχουν αποθεραπευθεί. Γνωρίζω επίσης ότι παρουσιάζονται κάθε χρόνο περίπου 4.000 με 4.500 νέα περιστατικά και περίπου 500 υποτροπιάσεις. Τα ποσοστά κυμαίνονται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

4

Θα μπορούσε το ΓΟΚ να αποτελέσει “έμπνευση” και έναυσμα για να αποκτήσει και η πόλη και επαρχία Λάρνακας το δικό της ογκολογικό κέντρο και να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να μεταβαίνουν στη Λευκωσία και να ταλαιπωρούνται; Θα έπρεπε η κάθε επαρχία να έχει το δικό της ογκολογικό κέντρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών; Ποια η γνώμη σας;
Δεν είναι κακό να αντιγράφουμε κάποιον τον οποίο θεωρούμε καλό παράδειγμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Η Κύπρος είναι μικρή και η αναγκαία επένδυση για ένα σύγχρονο ογκολογικό κέντρο όπως το δικό μας, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Γενικά, με το μέγεθος και τον πληθυσμό της Κύπρου, δύο Ογκολογικά Κέντρα θεωρούνται αρκετά. Έχοντας όμως υπόψιν ότι οι εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης είπαν ότι στους τρεις γραμμικούς επιταχυντές που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα μονάχα στη Λευκωσία, έπρεπε μέχρι το 2018 να προστεθούν άλλοι δύο (τους οποίους ενεργοποιήσαμε στο κέντρο μας στη Λεμεσό) και μέχρι το 2020 άλλους δύο στη Λευκωσία, ίσως θα μπορούσε να γίνει σκέψη αυτοί οι δύο να εγκατασταθούν στη Λάρνακα, νοουμένου ότι θα υπάρξει η αναγκαία υποδομή, έτσι που να επωφεληθούν καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και κατοικούν στη γύρω περιοχή της Λάρνακας.

Αυτή τη στιγμή πόσα άτομα εργάζονται στο ΓΟΚ;
Γύρω στα ογδόντα και μέχρι τον Ιούνιο που θα λειτουργήσει η πτέρυγα των εσωτερικών ασθενών, θα ξεπεράσουμε τους εκατόν.

Τέλος, κύριε Καζαμία, είστε μια γνωστή προσωπικότητα με μια πολύ πετυχημένη πορεία.Με την ανάθεση των καθηκόντων σας ως Πρόεδρος του ΓΟΚ, τι όραμα έχετε και τι θέλετε να πετύχετε μέσα από αυτό το ρόλο;
Άμεση επιδίωξη μας είναι η υλοποίηση του οράματος μας, το ΓΟΚ να είναι προσιτό προς όλους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του,για ουσιαστική μείωση της ταλαιπωρίας που υπόκεινται.
Η μέγιστη ικανοποίηση για κάποιο που ασχολείται με τα κοινά ή και με άλλα θέματα πλατιού ενδιαφέροντος, είναι να νοιώθει ότι είναι κοινωνικά χρήσιμος. Η ικανοποίηση αυτή πολλαπλασιάζεται όταν κάποιος νοιώθει την εκτίμηση του κόσμου, κυρίως των συνανθρώπων μας που, μέσα σε δύσκολες συνθήκες αλλά με αξιοθαύμαστο θάρρος και αξιοπρέπεια, δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Είναι μια παρακαταθήκη που ο καθείς οφείλει να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά του.

5

———————————–

Το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρεται από το ΓΟΚ είναι μεγάλο και καλύπτει:

  • Το Διαγνωστικό και Επεμβατικό Τμήμα με υπερσύγχρονα μηχανήματα τόσο στον Μαγνητικό όσον και στον Αξονικό και τον Υπέρηχο.

  • – Το Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας για Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία και Ανοσοθεραπεία με εφαρμογή όλων των σχημάτων και συνδυασμών για όλους τους συμπαγείς κακοήθεις όγκους.

  • – Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας με βάση τα διεθνή πρότυπα και την μονάδα εξωτερικής ακτινοθεραπείας με εξοπλισμό δύο γραμμικούς επιταχυντές, δίνοντας τη δυνατότητα χορήγησης όλων των σύγχρονων τεχνικών ακτινοβόλησης, συμπεριλαμβανομένης της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και της εξωκρανιακής στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας. Επίσης λειτουργεί μια πρότυπη μονάδα επεμβατικής ακτινοθεραπείας, όπου πραγματοποιείται ενδοκοιλιακή και ενδοϊστική βραχυθεραπεία με την καθοδήγηση τρισδιάστατου υπερήχου, αξονικού και μαγνητικού τομογράφου ή συνδυασμού αυτών.

  • Το Τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής που αποτελείται από: α) το διαγνωστικό τμήμα που περιλαμβάνει την εξέταση PETCT που είναι μια από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους διάγνωσης στην Ογκολογία, β) τα εξωτερικά ιατρεία του θυροειδή, και γ) τον θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα Σε λίγες ημέρες θα προστεθούν ακόμα μερικά ραδιοφάρμακα στις δυνατότητες του Τμήματος διευρύνοντας έτσι κατά πολύ τις κλινικές εφαρμογές του PET-CT με πιο σημαντικό το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο Μεμβράνης το οποίο είναι ότι πιο ευαίσθητο υπάρχει σήμερα διαγνωστικά για τον εντοπισμό προστατικών καρκινικών κυττάρων.

About The Author

Number of Entries : 4163

Leave a Comment

© 2012 Skala Times - Web Design & Development in Cyprus by PREDU Consulting Ltd.

error: Content is protected !!
Scroll to top