Το Θεατρικό Παιχνίδι ως Μέσο Διδασκαλίας των Σχολικών Μαθημάτων (Από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας)

kids idrima
Πώς διδάσκεις σε ένα παιδί την αυτοπεποίθηση, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα, την δεκτικότητα, την ομαδικότητα; Την αυτοκριτική, την πειθαρχία, την παραδοχή, μα και την αποδοχή; Πώς διευρύνεις την φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, πώς ενισχύεις την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις έννοιες της συνεργασίας και της διαχείρισης του προσωπικού μα και συλλογικού χώρου; Πώς τα κάνεις όλα αυτά και ταυτόχρονα να του διδάσκεις μαθηματικά, φυσική, γλώσσα, λογοτεχνία, βιολογία και όλα όσα αποτελούν τη διδακτέα ύλη; Πώς ξεφεύγεις από το βαθμοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα και στρέφεις την προσοχή σου σε ότι σε χρειάζεται περισσότερο: σε εκείνο το παιδί; 

Ο κόσμος του Θεατρικού Παιχνιδιού συμβάλλει λυτρωτικά θα ‘λεγε κανείς στους πιο πάνω προβληματισμούς και δίνει μορφή σε αυτό το «ταυτόχρονα».

Στο σεμινάριο μελετάμε -μέσω της βιωματικής μάθησης και εμπειρίας- τον κόσμο αυτόν: τον χειρισμό των οδηγιών του, τον τρόπο διεξαγωγής του, τη διαδραστική του δράση, τη συμμετοχή των παιδιών και των καθηγητών στο μαζί και όχι στο απέναντι, τους αόρατους και απώτερους σκοπούς ενός Παιχνιδιού, τη μαγεία του και μαζί με αυτά, μελετάμε και τη δυνατότητα αυτού του κόσμου να μεταβληθεί, να προσαρμοστεί και να μετατραπεί σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε μαθήματος: να γίνει δηλαδή το παιχνίδι το μάθημα!

Πριν από όλα όμως,
μελετάμε τα παιχνίδια … 
με το να τα παίζουμε!

Το σεμινάριο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, καθώς επίσης και σε φοιτητές Παιδαγωγικών, Φιλολογικών, Μαθηματικών, Ξένων Γλωσσών, Γλωσσολογίας. Και στα δύο μέρη θα εξεταστούν τα Θεατρικά Παιχνίδια (μέσω της βιωματικής Μάθησης) και στη συνέχεια, μετά το πέρας των παιχνιδιών, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν ορισμένες ιδέες μετατροπής των παιχνιδιών ως μέσο διδασκαλίας. 

Παρακαλείστε να προσέλθετε με άνετα ρούχα και να φέρετε μαζί σας ένα αγαπημένο σας αντικείμενο-εύκολο στην μετακίνηση-μην το σκεφτείτε πολύ, φέρτε το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό! 

Σάββατο 3 και 10 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας στις 10:00-13:00.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ (και για τις δύο μέρες)*. 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 24001502

* Το κόστος προπληρώνεται στην πρώτη συνάντηση.

** Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Εμψυχώτρια: Νάγια Τ. Καρακώστα

Η Νάγια Τ. Καρακώστα γεννήθηκε στη Λάρνακα. Σπούδασε με 5ετη υποτροφία στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, όπου και αποφοίτησε με κατεύθυνση στην Υποκριτική. Έκτοτε συνεργάστηκε ως ηθοποιός με την ομάδα “Intra Portas” σε εφηβικές παραστάσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό με το έργο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» (σκηνοθ. Ελένη Αναστασίου/ 2016-), με την ομάδα “Άνω Θρώσκω” σε διασκευή του έργου «Θελεστίνα» (σκηνοθ Αστέρης Πελτέκης/ 2017), με το ‘Αγγέλων Βήμα’ σε διασκευή του έργου «Το Άρωμα» (σκηνοθ. Αλέξανδρος Πολιτάκης/2015), με την ομάδα “Παπαλάνγκι” στο έργο «[Δεν] είμαι προ», παραστάσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες (σκηνοθ. Θέμης Θεοχάρογλου 2014-2015), με το Θέατρο “Τ” ως β.σκηνοθέτη στα έργα «Μπέττυ», βασισμένο στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Βακαλίδου «Ο καπετάνιος της ψυχής μου» και στο «Το πράσινό μου το φουστανάκι» (σκηνοθ. Θέμης Θεοχάρογλου/ 2014,2015), με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας στο «Παραμύθια στο ασανσέρ» (σκηνοθ. Τάσος Ράτζος/ 2013-2014), με την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” στο έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» όπου εκτέλεσε και χρέη β.σκηνοθέτη (σκηνοθ. Έρση Βασιλικιώτη/ 2013) και συμμετείχε και ως ηθοποιός σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις με το θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στο έργο «Μπές στον πύραυλο κυρά μου», βασισμένο στο βιβλίο «Στοιχεία για τη Δεκαετία του ’60» (σκηνοθ. επιμελ. Χριστίνα Χ’βασιλείου/ Μουσ. Επιμ.: Κώστας Βόμβολος/ 2013) και στην Εναρκτήρια εκδήλωση 48ων Δημητρίων Θεσσαλονίκης με το «Συμφάγωμεν» (σκηνοθ. συνεργασία των Θεατρικών ομάδων της πόλης/ 2013). Δουλεύει και ως διδάσκουσα και σχεδιάστρια σεμιναρίων και εργαστηρίων με θέμα την γνωριμία με τον κόσμο του Θεατρικού Παιχνιδιού. Ενδεικτικά, συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας (2017) και με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ) ως διδάσκουσα και σχεδιάστρια του εργαστηρίου «ΔΡ.ώ.ΝΤΑΣ-εντός, εκτός και επί τα αυτά-» με θέμα το Θεατρικό Παιχνίδι ως μέσο Διδασκαλίας των σχολικών μαθημάτων σε Εκπαιδευτικούς (2016) και σχεδίασε και υλοποίησε ένα 40ωρο σεμινάριο σε απόφοιτες Παιδαγωγικών και Βρεφονηπιοκομίας Σκοπός του 40ωρου σεμιναρίου ήταν η βιωματική γνωριμία των συμμετεχόντων με τη θεωρία, τις τεχνικές και τον τρόπο διεξαγωγής του Θεατρικού Παιχνιδιού και του Εκπαιδευτικού Δράματος (Θεσσαλονίκη/ 2014-2015) κ.α. Παρακολούθησε εργαστήρια Υποκριτικής αλλά και Θεατρικής Συγγραφής όπως: οι «Τεχνικές Πρόβας» (Max Stafford Clark and Stella Feehily ) η «Ουδέτερη Μάσκα» (Ayse Tashkiran), «Από το κείμενο στην σκηνή» (Heinz- Uwe Haus) κ.α.

Facebook Page: https://www.facebook.com/events/397356454040534/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!