Κάποιοι επιμένουν για πάρκο κροκοδείλων στο τόπο μας….

kroko

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΑΡΚΟ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΩΝ-ΕΝΑ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ

Στον τελάλη έχει βγάλει την πραμάτεια της η Ισραηλινή Εταιρεία TSA Crocopark Λτδ και περιφέρεται από Κοινότητα σε κοινότητα με την ελπίδα να καταφέρει να πείσει ότι δεν είναι πάρκο κροκόδειλων που θέλει να δημιουργήσει αλλά ένα Ζωολογικό και Βοτανικό κήπο.

Αφού έφαγε «πόρτα» από Τόχνη , Ψεματισμένο και πριν 8 μήνες από την Κοινότητα και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αθηένου συνεχίζει ακάθεκτη προσπαθώντας τώρα να πείσει την Κοινότητα της Άχνας για την δήθεν δημιουργία Ζωολογικού Βοτανικού Κήπου με κύριο στοιχείο τον κροκόδειλο. Η εταιρεία για να γίνει ακόμα πιο πιστευτή αλλά και για να δελεάσει τους ενδιαφερόμενους φέρνει ως παράδειγμα το πάρκο κροκόδειλων στην Γαλλία και τα πολλά και διάφορα «ωφελήματα» ανάγοντας τα ως δήθεν τουριστικό προϊόν.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έχει από την αρχή ταχθεί ενάντια σε τέτοιου είδους αναπτύξεις εφόσον αποτελεί πλέον γεγονός ότι τέτοιους είδους αναπτύξεις με το πρόσχημα του λεγόμενου «ποιοτικού» τουρισμού αποτυγχάνουν συνεχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ζωολογικοί κήποι κλείνουν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος διαχείρισης και την αυστηρή Οδηγία 22/1999 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κοινοτάρχης της Αχνας κος Βάσιλας (μετά τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ) φαίνεται να μην έχει κατανοήσει ότι το θέμα ΔΕΝ είναι εάν αυτή η ανάπτυξη συνάδει με την ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Αχνας ή εάν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας η εάν θα είναι ένα τουριστικός προορισμός.

Θέλουμε να τονίσουμε στον κον Βάσιλα ότι το θέμα δημιουργίας πάρκου κροκόδειλων (και όχι θεματικό πάρκου αλλά ούτε Ζωολογικού Βοτανικού κήπου) άπτεται μιας ευρύτερης πολιτικής και αφορά όλους μας. Για τους ίδιους λόγους που απερρίφθηκε από τις προαναφερόμενες κοινότητες όπως και για τους λόγους που εκφράστηκαν και από τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Αυτοί οι λόγοι συνεχίζουν να υφίστανται και δεν έχει αλλάξει τίποτα κατά την γνώμη μας.

Σας θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2016 η Πολεοδομική Αρχή (τότε) είπε ένα μεγάλο όχι σε αυτή την ανάπτυξη για 5 κυρίους λόγους:

  1. Το θεματικό πάρκο δεν τηρεί τις πρόνοιες του νόμου για «ικανοποιητική προσπέλαση», απαραίτητη προϋπόθεση για σκοπούς ανάπτυξης.

  2. Επιπρόσθετα, λήφθηκε υπόψη και η αντίθεση των Κοινοτήτων Τόχνης – Ψεματισμένου για την προώθηση εγγραφής του πάρκου. 

  3. Οι ανάγκες ύδρευσης του πάρκου ανέρχονται σε 32000 κυβικά μέτρα, όμως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μόνο 3500 κυβικά μέτρα νερού μπορεί να παράσχει. Η απουσία συναίνεσης στην υδροδότηση από την Κοινότητα Ψεματισμένου αποτελεί ακόμα ένα λόγο.  

  4. Η γνωμοδότηση των Τοπικών Αρχών ( Τόχνης –Ψεματισμένου) οι οποίες έκριναν την ασυμβατότητα του έργου με την βιοποικιλότητα στην Κύπρο, την επιβάρυνση των φυσικών πόρων και ειδικότερα των υδάτινων και τη δημόσια ασφάλεια.

  5. Η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν τηρεί τους συντελεστές ανάπτυξης της ζώνης Ζ1.

Πέρα όμως από τους πιο πάνω λόγους για τους οποίους η Πολεοδομική Αρχή δεν έδωσε την συγκατάθεση της, υπήρχαν και τρομερές αντιδράσεις από τις δύο κοινότητες και γενικότερα από τους πολίτες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανησυχούσαν για την ασφάλεια (αποδράσεις κροκοδείλων στη περιβάλλον της Κύπρου) την περιβαλλοντική ρύπανση, την οχληρία κ.α.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου τονίζει και πάλι την μη αναγκαιότητα τέτοιου είδους αναπτύξεων οι οποίες δεν προσφέρουν καθόλου στο τουριστικό προϊόν, αλλα αντιθέτως δημιουργούν σοβαρά προβλήματα κυρίως στην πανίδα και χλωρίδα της χώρας μας εάν και εφόσον αυτά τα ζώα δραπετεύσουν μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Εάν καταφέρουν να εγκλιματιστούν μέσα σε αυτό το περιβάλλον τότε η καταστροφή της βιοποικιλότητας θα είναι μη αναστρέψιμη.

Επιπρόσθετα, τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι, η διαβίωση άγριων ζώων σε κλουβιά και περιορισμένους χώρους συνιστά κακοποίησή τους και σίγουρα δεν προάγει σωστή παιδεία προς τα παιδιά μας.

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ

15/12/17

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Καυκαλιάς: “Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός προεκλογικού αγώνα μακριά από λαϊκισμούς, μεγαλοστομίες και κακεντρέχειες όπου θα κυριαρχήσουν τα ποιοτικά κριτήρια και η σοβαρότητα”

Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον ίδιο επέλεξε να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του ο Ανδρέας Καυκαλιάς, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, την ημέρα των γενεθλίων του. Στην

O Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας, ο οποίος στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου διοργάνωσε το

error: Content is protected !!