Κίνηση Πολιτών LarnacaRights : “Απαράδεκτες οι εξελίξεις στο θέμα μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου”

gaz

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6ης  Δεκεμβρίου 2017
Κίνηση Πολιτων LarnacaRights

Ως Κίνηση Πολιτών LarnacaRights θεωρούμε απαράδεκτες τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε σχέση με την πρόθεση του Δήμου Λάρνακας να συνάψει με το κράτος και τις εταιρείες πετρελαιοειδών νέα συμφωνία για τον χρόνο μετεγκατάστασης τους από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. 

Είναι γνωστό ότι σχετική συμφωνία μεταξύ του κράτους, των εταιρειών και του Δήμου Λάρνακας υπογράφτηκε το έτος 2000 και είχε ως χρονικό όριο για την μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών το έτος 2012. Ακολούθησε το Υπουργικό Διάταγμα του 2014 για Τερματισμό Χρήσης την 31η Ιανουαρίου 2017 το οποίο ΔΕΝ εκτελέστηκε και ανανεώθηκε για την 31 Μαρτίου 2018 για τα πετρελαιοειδή και την 31 Μαρτίου 2019 για τα υγραέρια. 

Μια νέα συμφωνία με νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής δηλώσεις θα είναι της τάξης των τριών και πέραν χρόνων, μεγιστοποιεί το ρίσκο στους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι της Λάρνακας και παρατείνει τη παρεμπόδιση της ανάπτυξης της πόλης. Ενέχει επίσης τον κίνδυνο να επαναληφθεί το χρονικό των συνεχών παρατάσεων και αναβολών διαιωνίζοντας όλη αυτή την επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση. 

Καταδικάζουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρνακας διαχρονικά ΔΕΝ προχωρά σε δυναμική αντίδραση για το θέμα αυτό. Μετά και από την εμπειρία στο Μαρί, η νοοτροπία αυτή θα έπρεπε να είχε αλλάξει. 

Καλούμε τον Δήμο Λάρνακας να αντισταθεί στις συνεχιζόμενες παρατάσεις της επικινδυνότητας και της υπανάπτυξης της πόλης του, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους δημότες της Λάρνακας και να ΜΗΝ προχωρήσει σε νέα συμφωνία. Να απαιτήσει αμέσως από το κράτος και από τις εταιρείες όπως οι μελέτες, οι άδειες και οι εργασίες που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτής της μετεγκατάστασης να γίνουν με τάχιστους ρυθμούς, έτσι ώστε το τρέχον Υπουργικό Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης να εκτελεστεί στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. 

Καλούμε επίσης τον Δήμο Λάρνακας να απαιτήσει αμέσως να καταβληθούν αποζημιώσεις προς την πόλη και τους πολίτες της, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που υπόκεινται τόσα χρόνια, αλλά και για την αθέτηση της Συμφωνίας του 2000 καθώς και του Υπουργικού Διατάγματος του 2014. Θεωρούμε τις αποζημιώσεις υψίστης σημασίας γιατί θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την γρήγορη επίλυση του προβλήματος. 

Η επιβάρυνση στην ασφάλεια, στην υγεία και στην ανάπτυξη που υπόκεινται οι κάτοικοι της Λάρνακας είναι τόσο μεγάλη και σημαντική για την ποιότητα ζωής τους, που περαιτέρω «εκπτώσεις» σε αυτό το θέμα θα δεικνύουν μεγάλη ανευθυνότητα και αναλγησία από όλους τους εμπλεκόμενους. 

  

Κίνηση Πολιτών LarnacaRights. 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Την Υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Λάρνακας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βορόκληνης, υπέβαλε ο νυν Πρόεδρος του Κ.Σ Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής

Την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Ορόκλινης, στην περιφέρεια Λάρνακας, υπέβαλε σήμερα ο νυν Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής. Σε γραπτή δήλωση του ο κ.

error: Content is protected !!