«Σκαλιώτης της διπλανής πόρτας», Κυριάκος Χριστούδιας

Κυριάκος Χριστούδιας (1)

Γράφει και επιμελείται ο Μιχάλης Παναγιώτου

Aγαπητοί  φίλοι και συμπολίτες, 

Στη σημερινή μας στήλη φιλοξενούμε έναν ακόμη νεαρό συμπολίτη μας, ο όποιος απέχει κατά παρασάγγας από τα στερεότυπα της σημερινής νεολαίας. Αν μπορούσα να του προδώσω μάλιστα κάποιο χαρακτηρισμό, αυτός θα ήταν «χειμαρρώδης». 

            Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, ο ίδιος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά, μακριά από τη στείρα απαξίωση, αλλά γεμάτος παραγωγικά ερωτήματα. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω τη συζήτηση μαζί του πλήρως εποικοδομητική ,μιας και το να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα μια ολόκληρης γενιάς με σφαιρικότητα, είναι κάτι που σπανίζει στη νέα γενιά. 

            Τελειώνοντας την κουβέντα μου με τον Κυριάκο αντιλήφθηκα πως ακόμη δεν έχουν εκλείψει οι παραγωγικές ιδέες στα άτομα που θα κληθούν «αύριο» να πάρουν τον τόπο στα δικά τους χέρια. Και σίγουρα, αυτό από μόνο του αποτελεί  μια αχτίδα αισιοδοξίας. 

            Για να γίνετε και εσείς  ο «Σκαλιώτης της διπλανής πόρτας», δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο
e-mail: Michalis11ST@hotmail.com.

  

Όνομα;
Κυριάκος Χριστούδιας 

 Ηλικία;
24 

Καταγωγή;
Μεσαορία 

Σπουδές;
Business and Finance σε ένα τοπικό κολλέγιο και βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου. 

Ως άτομο με βαθύτατες  κοινωνικές ανησυχίες, τι πιστεύεις μπορεί να αλλάξει το γενικότερο αίσθημα αποστασιοποίησης των νέων από τα κοινά;
Το αίσθημα της αποστασιοποίησης φίλε Μιχάλη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα πιστεύω που αντιμετωπίζει η σημερινή νεολαία, το αίσθημα του πολιτεύεσθαι έχει γίνει πολιτεύουσιν, δεν ξέρω αν αυτό έγινε εσκεμμένα η αν όντως το νεαρό της Δημοκρατίας μας κάνει  διάφορους από την εξέλιξη, την πρόοδο, και την λήψη αποφάσεων προς το κοινό όφελος. Σε κάτι άλλο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι η αποστασιοποίηση από το δικαίωμα της ψήφου. Γιατί γίνεται αυτό; Θα δεχόμουν ως απάντηση την άσκηση κρητικής εκ του ασφαλούς, κανείς δεν θέλει να κρίνεται. Δυστυχώς για αυτά που θεωρούμε εμείς ασήμαντα και κεκτημένα δικαιώματα κάποιοι έδωσαν την ζωή τους  όσο χαζά και αν μας φαίνονται, ο μοναδικός τρόπος να έρθει η αλλαγή είναι με την χρήση του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας από νέους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την αποστασιοποίηση λες και όλα θα αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη ουρανοκατέβατα και σκέψου να μην είχαμε όλη αυτή την ευχέρεια στην εκπαίδευση, στην παιδεία, μερικές φορές απορώ. Μήπως τελικά είναι όλα επιφανειακά και δεν είμαστε εμείς η  «Έξυπνη Γενιά»; 

Τι είναι πολιτική;
Πολιτική είναι επιστήμη, εκτός από αυτό είναι και ευθύνη του καθενός από εμάς να την εξασκεί, να την διαφυλάττει και να την σέβεται άλλωστε τι μας διαφοροποιεί από τους απολίτιστους. Μέσα από την πολιτική λειτουργείς, οργανώνεσαι και πετυχαίνεις τους σκοπούς σου με το μικρότερο αντίτιμο. Η πολιτική είναι μια έννοια συνυφασμένη με την  εξουσία και την δύναμη που πηγάζει μέσα από αυτή. Η κατάχρηση αυτής της εξουσίας από διάφορους παράγοντες οδηγεί σε αντιδράσεις όπως ανέφερα πιο πάνω. 

Παρόλο που οι νέοι απαξιώνουν την πολιτική, εντούτοις ο φανατισμός εξακολουθεί να μαστίζει την κοινωνία. Που πιστεύεις οφείλεται αυτό;
Οι νέοι είναι ένα μέρος της κοινωνίας πολύ των άκρων, εξάλλου στις νεαρές ηλικίες περνά ο καθένας και την επανάσταση του, οι νέοι συνεχώς θα βρίσκουν ένα τρόπο να μάχονται. Δυστυχώς φεύγοντας από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα  το τοπίο θυμίζει εμφύλιο, ο  φανατισμός δίνει και παίρνει, η δύναμη του όχλου υπερισχύει, χαλάμε τον αθλητισμό για να δείξουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και στην ουσία δεν πολιτευόμαστε έτσι καταντήσαμε, θα είμαστε υποχείρια των κυβερνήσεων που θα έρθουν με τον τρόπο που προχωράμε. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός όμως με θυμώνει να βλέπω νέους φανατισμένους ενώ μέσα από τον φανατισμό φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα.   

Υπάρχει προοπτική  για τη γενιά σου;
Για την γενιά μας νομίζω υπάρχει η προοπτική εξέλιξης, πάντα υπήρχε, ο καθένας δείχνει μόνο πόση θέληση έχει για να κυνηγήσει τα όνειρα του, να ρισκάρει και να επιτύχει του στόχους του υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πρέπει να μας παραδειγματίζουν. 

Αν γύριζες το χρόνο θα άλλαζες κάτι; Και τι; 
Μιχάλη δεν θα άλλαζα τίποτα στον χρόνο, λόγω της ηλικίας μου δεν έζησα τόσα ώστε να θέλω να αλλάξω κάτι, θα έκανα όμως ότι περνά από το χέρι μου για να κάνω το παρόν και το μέλλον καλύτερο για τους επόμενους.  

Αγαπημένος προορισμός ;
Αγαπημένος προορισμός φίλε κάπου με καλή παρέα μακριά από τεχνολογία και πολιτισμό, κάπου όπου θα μπορούσες πραγματικά να ηρεμήσεις και να αφήσεις το μυαλό σου να ηρεμήσει. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;
Μεγαλύτερο όνειρο για μένα είναι να πετύχω τους στόχους που έβαλα στην ζωή μου και να αποκτήσω μια αγαπημένη οικογένεια. 

 Μεγαλύτερος σου φόβος;
Η αβεβαιότητα της εποχής και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους συνανθρώπους μας. 

 Αγαπημένο ρητό;
Ένα ρητό που χρησιμοποιώ κυρίως όταν είμαι μεταξύ κάποιων αποφάσεων είναι το «Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς» που ανήκει στον αρχαίο φιλόσοφο Σκύθη και σημαίνει ότι ο μόνος εχθρός του ανθρώπου είναι ο εαυτός του.  

Καλύτερη συμβουλή που πήρες μέχρι σήμερα ; 
Να σκέπτομαι πριν κάνω κάτι γιατί μου φάνηκε πολύ χρήσιμο στην καθημερινότητα μου. 

Έχεις κάποιο πρότυπο στη ζωή σου;
Στην ζωή μου δεν έχω κάποιο πρότυπο, υπάρχουν πάρα πολλές μορφές που θαυμάζω αλλά δεν μπορώ να πω ότι θέλω να τους μοιάσω γιατί δεν είναι αυτό που επιδιώκω, προσπαθώ να μάθω μέσα από αυτούς και τους τρόπους που τους έκαναν να είναι πετυχημένοι χωρίς όμως να τους αντιγράφω. Η προσωπικότητα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του ανθρώπου και πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναπτύσσει την δική του. 

 Πως θα περιέγραφες τη Λάρνακα με μια λέξη;
Χμ η Λάρνακα με μια λέξη …… ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ 

 Αν μπορούσες θα άλλαζες  κάτι
Αν μπορούσα θα άλλαζα τον αργό ρυθμό που επικρατεί στην ανάπτυξη των έργων ούτως ώστε να της δώσω την υπόσταση που της αξίζει. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!