Στέλιος Μουσαρρής: Οι επιτυχίες στο εξωτερικό και η έκθεση στη πόλη του τη Λάρνακα!

1
Το κατάστημα της Apple στο Michigan της Αμερικής αγόρασε ένα τραπεζάκι δικό του. Στο Λονδίνο η Nissan τοποθετεί σε πολλά σημεία της Βρετανικής πρωτεύουσας το δικό του σχεδιασμένο παγκάκι, μια διάσημη art collector από τη Νέα Υόρκη αγόρασε ήδη ένα τραπεζάκι του και ενδιαφέρετε για ακόμη ένα….

Κάπως έτσι είναι η συνέχεια της επαγγελματικής πορείας του Στέλιου Μουσαρρή μετά τη τεράστια επιτυχία του Wave City Table.
Το Skala Times συνομιλεί ξανά μαζί του, με αφορμή την έκθεση του στις 24 Νοεμβρίου στο Myth Factory.
Και ενώ θα ανέμενε κανείς ότι ενδεχομένως ο 29χρονος με τις τόσες επιτυχίες στο εξωτερικό δεν ασχολείται με τα της πόλης του, η αλήθεια είναι πως ο ίδιος δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει το Δήμο της Λάρνακας να ομορφύνει επιτέλους τη Λάρνακα!

Της Γιώτας Δημητρίου
Φώτο: Skala Times

Μετά τη μεγάλη, παγκοσμίως, επιτυχία που γνώρισε το wave city table, τα αφιερώματα σε σένα και στο έργο σου σε New York TimesDesign Boom, και άλλα παγκοσμίου φήμης περιοδικά, πώς το αντιμετώπισες και μάλιστα στην ηλικία των μόλις 27 ετών!
Εντάξει, η αλήθεια είναι πως στην αρχή είναι τρομακτικό. Δεν το συνειδητοποιείς πόσο «σοβαρό» είναι το θέμα, αλλά ανοίγεις το email σου και βλέπεις να επικοινωνεί μαζί σου ένα σπουδαίο περιοδικό, ένας πασίγνωστος που ενδιαφέρετε για το έργο σου και λες «τι γίνεται;»
Θυμάμαι πως μετά το δημοσίευμα στο Design Boom άνοιξα το email μου την επομένη και είχα δεκάδες emails! Νόμιζα πως ήταν κάποιος ιός, κάποιο spam, αλλά δεν ήταν.
Μετά λοιπόν την μεγάλη επιτυχία, έπρεπε να δουλέψω. Διότι εγώ το είχα σχεδιάσει μόνο, έπρεπε να υλοποιηθεί.
Στη συνέχεια επικοινώνησαν μαζί μου άνθρωποι από το εξωτερικό οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να το αγοράσουν και έτσι άρχισα την παραγωγή. Ένας από τους αγοραστές ήταν ο Damon Lindelof (αυτός που έχει κάνει τη σειρά Lost, Star Trek, και πολλά άλλα) o οποίος ήθελε να το αγοράσει και του έδωσα μια τιμή…
2
Άρα αυτή ήταν η αρχή με τον Damon Lindelof να αγοράζει το πρώτο σου γνωστό τραπεζάκι…
Ναι, η αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολη πρέπει να σου πω. Το τραπέζι υπέστει ζημιές κατά τη μεταφορά του και αναγκάστηκα να το ξανακάνω. Ευτυχώς ήταν πριν φτάσει στον Lindelof.

Αλήθεια πως το εμπνεύστηκες το wave city table;
Παρακολουθούσα ένα ντοκιμαντέρ για το τσουνάμι και από εκεί γεννήθηκε η ιδέα. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία να γίνει κάτι σαν κύμα. Ήταν τρία λεπτά δουλειά να το σχεδιάσω στο τετράδιο μου. Στη συνέχεια μπήκα στο computer και το ετοίμασα τρισδιάστατο. Αυτή τη στιγμή είναι το πιο γνωστό τραπέζι της εταιρείας μου.

Σε έχουν καλέσει και σε γνωστές εκθέσεις του εξωτερικού…
Με έχουν καλέσει τα τελευταία δύο χρόνια σε περισσότερες από σαράντα εκθέσεις στο εξωτερικό. Αναγκάστηκα να τις απορρίψω επειδή δεν είχα αρκετά έργα υλοποιημένα να στείλω. Πήγα μόνο στο Dubai. Επίσης επειδή έχω αρκετές παραγγελίες δεν έχω χρόνο.
3
Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του Wave City Table ετοιμάζεσαι να πραγματοποιήσεις τη πρώτη σου έκθεση στο χώρο του design
Nαι θα γίνει στο Myth factory στη Λάρνακα στις 24 Νοεμβρίου η ώρα 7.30 όπου θα παρουσιάσω πέντε designs:  το Rocket table το καινούριο μου το willy oak το wave city holding on single rocket table.
Αν ενδιαφέρετε κάποιος για να αγοράσει μπορεί να παραγγείλει στην έκθεση.
Η έκθεση θα παραμείνει για δυο μέρες 24 και 25 Νοεμβρίου.

Τι θα δούμε στην έκθεση εκτός από τα πέντε έργα σου;
Θα δείτε κάποια πράγματα που πήγαν λάθος, πως μπορεί ένα σχέδιο στην υλοποίηση να πάει λάθος. Τα υλικά, τα printers.
6b
Μπορεί κάποιος να έρθει να σου πει τι έχει στο μυαλό του να του το σχεδιάσεις;
Όχι. Αλλά μου έχει τύχει να έρθει μια εταιρεία η οποία αγόρασε δύο τραπέζια από εμένα και είχαν μείνει πολύ ικανοποιημένοι και από το design αλλά και από την ποιότητα και μου ζήτησαν να τους ετοιμάσω ένα conference table. Δεν μου είπαν τι θα κάνω, αλλά το ετοίμασα όπως εγώ ήθελα. Ωστόσο απλά μου είχαν πει ότι ήθελαν ένα conference table.

Νομίζω είσαι το πιο δυνατό παράδειγμα πως δεν έχει σημασία που ζει, η δουλειά σου μέσω διαδικτύου μπορεί  να βγει προς τα έξω….
Ναι, αυτό είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο μας φέρνει όλους κοντά άσχετα από τις γεωγραφικές αποστάσεις. Ωστόσο το δύσκολο είναι να συνεχίζει κανείς να αποδίδει και να δημιουργεί σε ένα υψηλό καλό επίπεδο. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Εγώ νιώθω πως μετά το wave city table δεν το πέτυχα αυτό. Αλλά, οκ, σιγά σιγά.
4
Θεωρείς δηλαδή ότι οι δουλειές σου μετά το wave city table δεν είναι τόσο σπουδαίες;
Δε ξέρω…..

Εκτός από τραπεζάκια έχεις κάνει και ένα παγκάκι για την Αγγλία. Μίλησε μας γι αυτό.
Η εταιρεία powerstar στην Αγγλία με προσέγγισε και μου ζήτησαν να κάνω ένα παγκάκι που θα φορτίζει ηλεκτρονικά αυτοκίνητα. Έκανα το σχέδιο, τους άρεσε. Τα σημεία με τους φορτιστές έγιναν από την ομάδα των τεχνικών. Η παραγωγή έγινε στο Hong Kong και σύντομα τα παγκάκια αυτά θα βρίσκονται στα Tesco, στα Sainsburys, κτλ.
Το πρώτο παγκάκι θα μπει τώρα στο BT Tower στο Λονδίνο.
5
Είναι απίστευτο πως επικοινωνούν μαζί σου από κάθε γωνιά του κόσμου και ζητούν σχέδια σου….
Ναι, πρόσφατα επικοινώνησε μαζί μου ένα μεγάλο ξενοδοχείο από την Αμερική και μου ζήτησαν να σχεδιάσω το τρόλεϊ για τις βαλίτσες.

Δουλεύεις με κόσμο μόνο από το εξωτερικό;
Ναι, δε μου δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να δουλέψω στη Κύπρο.

Ίσως να είναι πρωτοποριακές οι ιδέες σου για τη Κύπρο;
Δε ξέρω. Ξέρω πως θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω για το Δήμο της πόλης μας, της Λάρνακας. Να κάνουμε κάτι να ομορφύνει αυτή η πόλη που της λείπει η καλή αισθητική.
6
Άρα είσαι ανοικτός σε μια πιθανή συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας;
Ναι, και μπορώ να το κάνω και δωρεάν φτάνει να ομορφύνει η πόλη μας!

Το ότι εργάστηκες στο Λονδίνο σε βοήθησαν να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα;
Ναι, φυσικά. Το ότι δούλεψα στο Λονδίνο με βοήθησε πολύ στο τρόπο σκέψης. Ο πρώην εργοδότης μου στο Λονδίνο είναι αξιοθαύμαστος, το πώς δένει μια ιδέα με τα υλικά, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τους πελάτες με δίδαξε πολλά. Έχω μάθει στους πελάτες για να διασφαλίσω το έργο μου και την αξία μου ως σχεδιαστής ακόμα και αν σημαίνει πως δεν θα κάνω συμβιβασμούς και ίσως χάσω τον πελάτη.

Αληθεύει πως μια πολύ διάσημη art collector αγόρασε πρόσφατα τραπέζι δικό σου;
Ναι, ενδιαφέρθηκε μια art collector από τη Νέα Υόρκη η οποία αγόρασε ήδη το wave city  και τώρα ενδιαφέρετε για το willy oak.
Αλλά η ίδια μου ζήτησε να μην το αναφέρω το όνομα της και το κατανοώ και το σέβομαι. Μάλιστα μου έστειλε και φωτογραφίες από τη παραλαβή στο σπίτι της.
Επίσης το Apple Store στο Μίσιγκαν της Αμερικής αγόρασαν ένα τραπέζι από εμένα και το έχουν στο σαλόνι τους.

Για σένα έχει διαφορά αν το αγοράζει ένας διάσημος ή άσημος;
Καμία διαφορά. Η ποιότητα, αλλά και το άγχος κάθε φορά είναι πάντα τα ίδια.
8

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

To ΑΚΕΛ Αραδίππου καταγγέλνει Δήμαρχο Ευαγγελίδη και Αντιδήμαρχο Χριστόδουλο Πάρτου ότι προχώρησαν σε προαγωγή με διαδικασία φωτογραφικού χαρακτήρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ Θέμα: Μεθοδευμένη Προαγωγή Υπαλλήλου και Εργαλειοποίηση του Προσωπικού και των Μέσων του Δήμου για Προεκλογικούς Σκοπούς Δύο μήνες πριν από τις εκλογές,

error: Content is protected !!