Νέα εμπόδια και πάλι για την ανάπτυξη που προγραμματίζεται στο Λιμάνι Λάρνακας

DHMARXOS MAS
Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια Skala Times)

Ενώ είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γινόταν η επιλογή του τελικού προσφοροδότη από τους τρεις επικρατέστερους επενδυτές για το λιμάνι Λάρνακας, καινούριες εξελίξεις έρχονται να αλλάξουν το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμενόταν να προχωρήσει επιτέλους η Λάρνακα με αυτό το θέμα που την ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας συμβαδίζει με τις εξελίξεις για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και τυχαία για διάφορους λόγους δεν προχωρά ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ενώ οι Λαρνακείς αναρωτιούνται γιατί σε άλλες πόλεις και περιοχές προχωρούν οι Μαρίνες (Αγία Νάπα, Γεροσκήπου, Λεμεσό), αναγγέλλονται Υφυπουργεία Ανάπτυξης κτλ, αλλά στη Λάρνακα σημαντικά έργα που αφορούν την εξέλιξη της πόλης μένουν μόνιμα στάσιμα.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, σε πρόγευμα εργασίας με τους δημοσιογράφους είπε :

«Το χρονοδιάγραμμα όπως είχε ανακοινωθεί το οποίο έκανε λόγο μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα τηρηθεί. Η επίσημη ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο είναι ότι η καθυστέρηση έγκειται στο γεγονός ότι η Γενική Εισαγγελία δε μπορεί να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα τα οποία τεθήκαν για τη διαδικασία ελέγχου και δημιουργίας της σύμβασης η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών για να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης. Γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας ο οποίος ασχολείται και εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα για τη διαδικασία της σύμβασης, αλλά όπως μας έχουν πει δεν μπορεί η Γενική Εισαγγελία να μας δώσει καινούρια χρονοδιαγράμματα.
Έχω προσωπικά επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, μέσα στα πλαίσια του ότι πρόκειται ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη της Λάρνακας και θέλουμε τη στήριξη από όλους τους κρατικούς φορείς έτσι ώστε να μην ναυαγήσει ή να μην προκαλέσουμε τέτοια καθυστέρηση που να κάνει τους επενδυτές να σταματήσουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και να προκληθεί πάλι πισωγύρισμα σε αυτή την προσπάθεια.

Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι, ότι θα προσπαθήσουν για ό,τι καλύτερο μπορούν. Τι σημαίνει αυτό; Δε μπορώ να γνωρίζω. Αυτό που έχουμε ως επίσημη πληροφόρηση είναι πως η καθυστέρηση έγκειται στους λόγους που έχω αναφέρει και πως αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία εργάζεται πάνω στη σύμβαση και ο στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 να δοθεί σε επενδυτή.

Προσωπικά πιστεύω πως είναι δύσκολο να συμβεί αυτό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά εμείς ως Δήμος θα είμαστε ικανοποιημένοι αν γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Θέλω να τονίσω πως δεν είναι θέματα που χειρίζεται ο Δήμος μας, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε και να κεντρίζουμε τα θέματα να μην μπαίνουν στο περιθώριο».

Σε ερώτηση κατά πόσο οι καθυστερήσεις αυτές ενδέχεται να διώξουν τους επενδυτές από το λιμάνι για ακόμη μια φορά, ο Δήμαρχος κ. Βύρας είπε ότι απεύχεται κάτι τέτοιο, αλλά παραδέχθηκε πως «ναι μια τέτοια πιθανότητα είναι υπαρκτή». Επίσης τόνισε ότι «δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια, πιέσαμε έτσι ώστε να έχουμε κάποιες συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, μιλήσαμε και με τον Γενικό Εισαγγελέα και πιέζουμε έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες επιπλέον καθυστερήσεις».

OΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ :
http://24h.com.cy/2017/11/12/nea-ebodia-ke-pali-gia-tin-anaptyxi-pou-programmatizete-sto-limani-larnakas/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!