«Πινελιές Ψυχής» της Έλλης Αθανασίου… Όταν η Ζωγραφική γίνεται κατάθεση αγάπης και μνήμης…

1

Η Έλλη Χρ. Αθανασίου μετά το θάνατο του συζύγου της έθεσε σκοπό ζωής την πραγματοποίηση μιας έκθεσης ζωγραφικής εις μνήμη του.  Μιας έκθεσης της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.                                        
Έτσι λοιπόν, στις 28 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ πραγματοποιεί την έκθεση της με τίτλο «Πινελιές Ψυχής» (“Scenes of my souls”). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας ΄΄Αροδαφνούσα΄΄του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
Περισσότερα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Καταρχάς κυρία Αθανασίου η δικιά σας σχέση με τη ζωγραφική ποια είναι;
Από παιδί αγαπούσα τη ζωγραφική. Θυμάμαι να κρατώ στο χέρι ένα πινέλο και να σχεδιάζω,  έχοντας μέσα στο μυαλό μου εικόνες της καθημερινότητας, αλλά και προσωπικά βιώματα. Σε διαδρομές της ζωής χαρούμενες αλλά και σε διαδρομές θλίψης, εγώ κατέφευγα πάντα στη ζωγραφική. Μάλιστα όταν ερχόμουν αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα και έπρεπε να βρω λύση, η ζωγραφική με  ενέπνεε και με βοηθούσε.

Ωστόσο δεν ακολουθήσατε το επαγγελματικό μονοπάτι της ζωγραφικής αλλά εργαστήκατε για χρόνια στο νοσοκομείο Λάρνακας.
Μετά την αποφοίτηση μου  από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας κατόπιν εξετάσεων  είχα την τύχη να προσληφθώ ως ιδιαιτέρα του Διευθυντή του Νοσοκομείου Λάρνακας και έτσι ακολούθησα αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι για πολλά χρόνια.  Υπηρέτησα  από τη θέση αυτή έξη συνολικά Διευθυντές.   Η συνεχής επιμόρφωσή μου  μου στερούσε   και μου περιόριζε το χρόνο για ζωγραφική. Πρέπει όμως να σας πω ότι ουδέποτε  σταμάτησε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τηςς ζωής μου.

2Τα μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Πέτρου Πτωχόπουλου στη Λάρνακα πότε τα ξεκινήσετε;
Καταρχάς να πω ότι όταν υπηρεσιακά εγώ και ο αείμνηστος σύζυγος μου είχαμε μετακομίσει στη Λεμεσό είχα ενταχθεί στην Ένωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων και μία φορά την βδομάδα συναντιόμασταν με άλλες κοπέλες και ζωγραφίζαμε, συζητούσαμε εικαστικά , ανταλλάσαμε απόψεις.

Όταν επιστρέψαμε πίσω στη Λάρνακα, αποφάσισα ότι ήθελα να μάθω περισσότερα γύρω από αυτή την τέχνη που αγαπώ. Έτσι, το 2011 ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Ζωγραφικής του καταξιωμένου Κύπριου ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου κι εκεί πραγματικά έμαθα πολλές καινούργιες τεχνικές και άνοιξαν μπροστά μου κι άλλα εικαστικά παράθυρα και τρόποι ζωγραφικής. Πέρα από το καταπληκτικό  περιβάλλον που συνάντησα στη Σχολή του κύριου Πτωχόπουλου, νιώθω ευγνώμων και για τον ίδιο τον δάσκαλο,  όχι μόνο για τα όσα μου δίδαξε, αλλά και για τον τρόπο που με ένταξε στη Σχολή του, αλλά και για το πώς μου συμπεριφέρθηκε όταν πέρασα μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μου, όταν έχασα το σύζυγο μου. Ο τρόπος του μου έδωσε την ευκαιρία να ανοιχθώ περισσότερο στη ζωγραφική και να αφήσω τα συναισθήματα μου να βγουν μέσα από τη τέχνη μου.

Είστε ένα παράδειγμα για μίμηση ότι η ανάγκη για μάθηση δε σταματά ούτε στα 40, ούτε στα 50, ούτε στα 60 κοκ….
Φυσικά η ανάγκη για μάθηση δε σταματά ποτέ! Ο άνθρωπος μπορεί σε οποιαδήποτε ηλικία να ανοίξει τα πανιά του για νέα λιμάνια μάθησης. Προσωπικά, μετά την συνταξιοδότηση μου, δεν ξεκίνησα μόνο μαθήματα ζωγραφικής, αλλά και μαθήματα δημιουργικής γραφής στο ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας.   Τώρα μάλιστα σκέφτομαι πολύ θετικά   να αρχίσω πανεπιστιμιακές σπουδες εξ΄αποστάσεως με το ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που σχετίζονται με την λογοτεχνία την οποίαν αγαπώ εξίσου με τη ζωγραφική.

Στις 28 Νοεμβρίου θα έχουμε την πρώτη σας ατομική έκθεση με τον τίτλο «Πινελιές Ψυχής» (“Scenes of my souls”)  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μια έκθεση η οποία θα είναι αφιερωμένη στο σύζυγο σας Χριστάκη Αθανασίου. Τα έσοδα από την έκθεση θα δοθούν στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας ΄΄Αροδαφνούσα΄΄  του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.  Μιλήστε μας για την έκθεση αυτή.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, χαρούμενη, αλλά και βαθύτατα συγκινημένη διότι σύντομα πραγματοποιείται ένα όνειρο το οποίο είχα τάξει ως σκοπό ζωής, μετά τον χαμό του συζύγου μου. Η έκθεση ζωγραφικής μου αυτή αφιερώνεται εις μνήμη του αξιολάτρευτου και αλησμόνητου συζύγου μου Χριστάκη Αθανασίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο ‘ Εντιμος Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης. Τα έσοδα, όπως καλά έχεις αναφέρει θα διατεθούν για στήριξη των Υπηρεσιών του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας ΄΄ Αροδαφνούσα΄΄ του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
Πιστεύω πως είμαι ένας απλός άνθρωπος, με πολλές και ιδιαίτερες ευαισθησίες  που  κάποτε αυτό με προβληματίζει. Το όνομα που έχω δώσει στην έκθεση μου δεν είναι τυχαίο. «Πινελιές Ψυχής», “Scenes of my souls”.
Κάθε φορά που έπαιρνα την παλέτα με όλη εκείνη την πανδαισία χρωμάτων για να ζωγραφίσω, για μένα ήταν μια μαγεία, ένα αλλιώτικο συναίσθημα. Κάθε πινελιά ήταν για μένα ένα ξεχείλισμα ψυχής από συγκινησιακές φορτίσεις που έβρισκαν διέξοδο εξωτερίκευσης μέσα από τη ζωγραφική. Είτε ήταν εικόνες από τη φύση, είτε ήταν εικόνες τους χθες και του σήμερα, είτε εικόνες από τα καθημερινά βιώματα χαράς ή θλίψης. Για μένα η ζωγραφική αποτελεί κατάθεση ψυχής. Γι αυτό έχω δώσει κι αυτό το όνομα στην έκθεση μου.

Τι έργα θα δούμε στην έκθεση;
Μια ποικιλία έργων όπως είναι τοπία της Λάρνακας  της κοινότητας Κιτίου, των Περβολιών,  εικόνες από τη φύση  την καθημερινότητα,αλλά και γενικότερα εικόνες που χαράχτηκαν στη καρδιά και στη ψυχή  μου.

Συνολικά πόσα έργα θα δούμε;
Σαράντα δύο πίνακες συνολικά.

Για σας τι σημαίνει ζωγραφική;
  Η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι μέσα από διαδρομές χρωμάτων. Είναι   Χαρά, αγάπη, μαγεία, «ποίηση που βλέπεται» όπως έλεγε και ο ΝταΒίνσι , εξ΄άλλου  «η ζωγραφική είναι η ειλικρινέστερη των τεχνών», κατά τον Σαλβατόρ Νταλί.
Μέσα από τη συνέντευξη σας θα ήθελα να  μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα παιδιά μου για την παραδειγματική κατανόηση που έδειξαν στις πολύωρες απουσίες μου από κοντά τους, γιατί η ζωγραφική θέλει χρόνο, αφοσίωση, έμπνευση, ηρεμία, ησυχία, υπομονή.
Ευχαριστώ πρωτίστως το Θεό που στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου με βοήθησε να πραγματοποιήσω το όνειρο μου αυτό.

Ο σύζυγος σας στον οποίο αφιερώνεται η έκθεση αυτή, υπήρξε Έπαρχος;
Ναι, υπήρξε Έπαρχος Αμμοχώστου, ‘Επαρχος Λάρνακας και ‘Επαρχος Λεμεσού.
Προηγουμένως είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια στις Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας αλλά και Αμμοχώστου. Υπηρέτησε επίσης  ως Διευθυντής  στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως  όταν πρωτοσυστάθηκε με τον πρώτο Επίτροπο  Διοικήσεως κο Νίκο Χαραλάμπους. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος αρκετών Συμβουλίων,όπως Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, Λεμεσού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας, του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δημοσίων υπαλλήλων Λάρνακας, κ.ά.
Μετά την πρόωρη αφυπηρέτηση του υπηρέτησε ως Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Δεκέλειας.  ΄Ηταν άνθρωπος με ευρύ φάσμα μόρφωσης  αφού ήταν κάτοχος πτυχιακών και μεταπτυχιακών Διπλωμάτων εγνωσμένων Πανεπιστημίων Αγγλίας και Αμερικής στη Δημόσια Διοίκηση, Νομικά, στην Αναπτυξιακή Διοίκηση, και στην Αγροτική και Κοινωνική Ανάπτυξη.  Ήταν άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και αρετές. Η προσφορά του προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο υπήρξε ανεκτίμητη. Μακριά από υπερβολές και εγωϊσμούς προσέφερε απλόχερα χωρίς διακρίσεις βοήθεια και στήριξη σε κάθε συμπολίτη του που είχε ανάγκη. Ηταν ο άνθρωπος με ακέραιο και επαγγελματικό ήθος.  Φιλόπατρις έτρεχε πάντα πρώτος στο κάλεσμα της πατρίδας αψιφώντας κάθε κίνδυνο. Υπήρξε υποδειγματικός οικογενειάρχης,αφοσιωμμένος σύζυγος,στοργικός πατέραςκαι παππούς.  Μας έχει λείψει πολύ.

Είναι αλήθεια ότι ετοιμάζετε και ένα βιβλίο εις μνήμη του συζύγου σας, βιογραφικό και αυτοβιογραφικό;
Ναι, αυτός είναι ο επόμενος μου στόχος και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να τον πραγματοποιήσω.

Τέλος, το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
Χαιρετίζω το φιλοαναγνωστικό κοινό του Skalatimes  και τους προσκαλώ  να παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσής μου που έχει ετοιμαστεί  με πάρα πολλή αγάπη  από τα βάθη της καρδιάς και της ψυχής μου. Η παρουσία του κοινού είναι κάτι που θα με χαροποιήσει και θα με τιμήσει ιδιαίτερα.  Ας  μη ξεχνάμε πως μέσα από αυτή την έκθεση γίνεται και μια αναγνώριση του  σημαντικού έργου που επιτελεί το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας  “Αροδαφνούσα” του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, αφού τα έσοδα θα δοθούν στο Κέντρο αυτό.
3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!