Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Φεστιβάλ στη Λάρνακα

enviroment

Mε αφορμή το Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν στη Λάρνακα οι Φίλοι της Γης και CARDET το Skala Times συνομιλεί με την Νατάσα Ιωάννου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Φίλοι της Γης Κύπρου.

Τι ακριβώς θα είναι το περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Φεστιβάλ στη Λάρνακα και ποιος ο σκοπός του;
Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε νέα, ευρύτερα ακροατήρια. Τα ντοκιμαντέρ θα αναδείξουν αποτελεσματικά αληθινές και πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, των οποίων η ζωή είναι συνυφασμένη με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Έτσι το κοινό θα κατανοήσει περισσότερο περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της Κύπρου. Οι ταινίες που θα προβληθούν αφορούν κυρίως την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την κοινωνική οικονομία, και της σύνδεσης με ευρύτερα ζητήματα στη ζωή μας (κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, σχέσεις εξουσίας κ.λπ.) και μας ενθαρρύνουν να δραστηριοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε, να αντισταθούμε και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Παρουσιάζουμε ταινίες που ενημερώνουν, αλλά και εμπνέουν, ακριβώς για να  παρακινήσουν το κοινό να σκεφτεί και να δράσει. 

Ποιοι θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό σε όλους και όλες ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνδιοργανώνεται από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Φίλοι της Γης Κύπρου και τον εκπαιδευτικό οργανισμό CARDET. 

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη Λάρνακα;
Ναι. Μιλώντας με πολίτες της Λάρνακας είχαμε συνειδητοποιήσει την ευαισθησία τους στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, και όταν διοργανώναμε το Φεστιβάλ η Λάρνακα ήταν προορισμός προτεραιότητας για εμάς. Ελπίζουμε ότι το Φεστιβάλ θα έχει ανταπόκριση και να μπορέσουμε να διοργανώσουμε και άλλες εκδηλώσεις. 

Τι θα μπορούν να δουν οι παρευρισκόμενοι;
Την πρώτη μέρα 25 Οκτωβρίου  θα προβάλουμε το ντοκιμαντέρ του National Geographic “Before the Flood” για την Κλιματική Αλλαγή με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο

Την δεύτερη μέρα 26 Οκτωβρίου θα έχουμε εργαστήρια ΚΑΙ Διαδραστική Γωνιά Τέχνης ¨Upcycling¨ με τους Αλέξανδρο Πελετιέ and Mathieu Devavry. Θέμα Εργαστηρίων:Περιβαλλοντική και Κλιματική Δικαιοσύνη και Κοινωνικές και Αλληλέγγυες Επιχειρήσεις μέσα από παραδείγματα  και συζήτηση
Την τρίτη μέρα, 27 Οκτωβρίου θα προβάλουμε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αφορούν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομια. 

Μιλήστε μας λίγο για τους “Φίλους της Γης” και Cardet
Οι Φίλοι της Γης είναι μια περιβαλλονική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Λεμεσό, με στόχο την εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα τόσο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το Cardet (Center for the Advancement of Research and Development in Educational Technology) είναι ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που εστιάζει στην έρευνα και στην εκπαίδευση κοινωνικών ζητημάτων. 

Είναι ο κόσμος της Κύπρου ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος;
Ο κόσμος της Κύπρου είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά υπάρχει αρκετός χώρος βελτίωσης και δρόμος μπροστά μας μέχρι να μπορούμε να δηλώσουμε πλήρως ευαισθητοποιημένοι ως λαός. 

Ποιο το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες μας που ίσως σκέφτονται να έρθουν στο φεστιβάλ;
Οι ταινίες και οι συζητήσεις δεν χρειάζονται κάποιο επίπεδο γνώσης στα περιβαλλοντικά θέματα και θα καλωσορίσουμε όλους όσους παρευρεθούν. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να υποδεχτούμε τον κόσμο, να τους γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που θα αναδείξουμε στο φεστιβάλ, αλλά και να συζητήσουμε εις βάθος τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να αφορούν τους πολίτες της Λάρνακας. 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!