«A & C Sports Academy», σε Λάρνακα και Λευκωσία, με τους καταξιωμένους αθλητές / γυμναστές Χρύσα Γκουντενούδη και Άντη Ιωάννου

1

Τι πρόλογος μπορεί να γραφτεί για μια Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που έλαβε μέρος σε δυο Ολυμπιάδες (Σίδνεϊ 2000 και Αθήνα 2004) η οποία μέσα σε λίγα χρόνια εγκατάστασης της στη Λάρνακα κατάφερε να γίνει η αγαπημένη γυμνάστρια της πόλης; 
Τι πρόλογος μπορεί να γραφτεί για ένα καταξιωμένο γυμναστή (ο οποίος τυχαίνει να είναι γιος γνωστού καθηγητή φυσικής αγωγής της Λάρνακας) που είναι ήδη γνωστός κι αγαπητός στο τομέα του;
Τι να γραφτεί γι αυτό το πανέμορφο ζευγάρι που καταφέρνει να ξεχωρίζει με επιτυχία επαγγελματικά και να υπηρετεί τον αθλητισμό με σεβασμό και σοβαρότητα;
Αυτή τη κοινή συνέντευξη της Χρύσας Γκουντενούδη και του Άντη Ιωάννου την θέλαμε εδώ και καιρό. Με αφορμή την δημιουργία της Αθλητική τους Ακαδημία «A & C Sports Academy», σε Λάρνακα και Λευκωσία, αδράξαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε μαζί τους.

Skala Times

Χρύσα και Άντη ποιοι λόγοι σας ώθησαν στην δημιουργία της Αθλητικής σας ακαδημίας A & C Sports Academy;
Χρύσα:
 Έχουμε έρθει να καλύψουμε ένα κενό που υπάρχει σε αυτές τις ηλικίες όσον αφορά τον κλασικό αθλητισμό. Συνηθέστερη ηλικία έναρξης είναι τα 9-10 έτη. Αλλά πολλοί γονείς μας έχουν ρωτήσει κατά καιρούς αν μπορούν να φέρουν τα παιδάκια τους από μικρή ηλικία. Ξεκινάμε λοιπόν για να αγαπήσουν τα μικρά μας το στίβο.
Αντη: Κυριαρχεί μια έντονη τάση τα τελευταία χρόνια από προπονητικής απόψεως, να ωθούμε τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν από πιο μικρή ηλικία με το στίβο.

Για το όνομα δε θα ρωτήσω είναι εμφανές….Andy & Chrysa. Η Ακαδημία είναι μόνο για παιδιά 6-9 ετών; Γιατί περιοριστήκατε σε αυτές μόνο τις ηλικίες;
Χ:
Η ακαδημία δέχεται παιδιά προδημοτικής ηλικίας δηλαδή από 5 ετών μέχρι 10 (Δ΄ τάξη του δημοτικού)
Α: Θέλουμε να μάθουμε στα μικρά παιδιά να αγαπάνε την άσκηση. Και να προλάβουμε τα πολλά μυοσκελετικά προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτές τις ηλικίες. Δυστυχώς είναι ελλιπής η άσκηση στο σχολείο και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε έμφαση σε αυτό το ηλικιακό κομμάτι.
new1Τι μπορούν να κερδίσουν τα παιδιά αν έρθουν στην Αθλητική Ακαδημία
 A & C ; 
Χ: Τα παιδιά έχουν ελαττώσει την ενασχόλησή τους με οτιδήποτε εκτός σπιτιού. Ο μόνος τρόπος για να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους είναι κάνοντας πράγματα που απαιτούν σωματική δραστηριότητα.
Α: Είναι πολύ απλό και εύκολο για εμάς τους γονείς να αφήσουμε τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση ή το κινητό. Θέλουμε να μεγαλώσουμε όμως παιδιά οκνηρά; Πόσο πιο ήρεμα είναι τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από οποιαδήποτε μορφής άσκηση. Και πόσο χαρούμενα είναι όταν έχουν πετύχει τους στόχους που τους έθεσε ο προπονητής τους.

Nα μιλήσουμε λίγο για τη δική σας αθλητική πορεία;
Χ:
 Εγώ έχω τελειώσει το Τ.ΕΦ.Α.Α στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τώρα βρίσκομαι στο Αθλητικό Λύκειο της Βεργίνας. ’Έχω κατακτήσει την 8η θέση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας με τη σκυταλοδρομία 4×400μ. Αγωνιζόμουν με την Εθνική ομάδα στίβου της Ελλάδας για 12 χρόνια και έχω καταρρίψει 10 φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ κλειστού, 400μ ανοιχτού και 400μ εμπόδια.
Α:
 Αποφοίτησα από το Τ.ΕΦ.Α.Α Αθήνας και στη συνέχεια έκανα Master στο Sports Science στο Πανεπιστήμιο του Brunel στην Αγγλία .Ως προπονητής στίβου είχα έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκω στο English School στη Λευκωσία. Ως αθλητής είχα παγκύπρια ρεκόρ στο άλμα  Επί Κοντώ και χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης.

Χρύσα ποιες διαφορές παρατηρείς (αν υπάρχουν) όσον αφορά τον αθλητισμό στην Κύπρο, σε σχέση με την Ελλάδα;
Στην Ελλάδα οι γονείς παίρνουν πιο σοβαρά το κομμάτι αθλητισμός. Ωθούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν ενεργά και με συνέπεια. Και το σημαντικότερ εμπιστεύονται τον προπονητή τις γνώσεις του και την εμπειρία του. Πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς εδώ, ότι όλα συνδυάζονται. Ότι τα μαθήματα και ο αθλητισμός πάνε μαζί.

Άντη συνεχίζεις την παράδοση της οικογένεια σου, μετά τον πατέρα σου που υπήρξε γνωστός καθηγητής γυμναστικής στη Λάρνακα, ακολουθείς τα βήματα του….Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απόφαση σου για σπουδές φυσικής αγωγής το ότι ο πατέρας σου ήταν επίσης καθηγητής φυσικής αγωγής;
Ο μπαμπάς μου αν και με ώθησε στον αθλητισμό, εντούτοις με συμβούλεψε να μην ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο. Βέβαια με στήριξε στην απόφασή μου να σπουδάσω και εννοείται ότι επηρεάστηκα από όλες τις εικόνες που είχα μέσω της ενασχόλησης του πατέρα μου με τον αθλητισμό.
3
Υπάρχουν γονείς που δεν έχουν βάλει τη γυμναστική στη ζωή τους και παρόλο που στέλνουν τα παιδιά τους σε διάφορα μαθήματα/ιδιαίτερα, εντούτοις δεν ασχολούνται με τη φυσική κατάσταση και άθληση των παιδιών τους. Ποια η γνώμη σας γι αυτό;
Χ:
 Θεωρώ μεγάλο σφάλμα από την πλευρά των γονιών όλο αυτό. Πόσα παιδιά θα είχαν αποφύγει την παχυσαρκία ή το νεανικό διαβήτη αν ξεκινούσαν από μικρή ηλικία να γυμνάζονται? Το έχουν πεί άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες ‘’Νούς υγιής εν σώματι υγιή’’. Όπως γυμνάζουμε το μυαλό μας ,έτσι πρέπει να γυμνάζουμε και το σώμα μας.
Α: Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη σειρά μου. Η άσκηση πρέπει να γίνει βίωμα. Όταν τα παιδιά αγαπήσουν την άσκηση, τότε θα αγαπάνε και την άσκηση ως ενήλικες. Μόνο τότε, εμείς θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Πόσο και πως επηρεάζει τη ψυχολογία ενός παιδιού, αλλά και ενός ενήλικα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό;
Χ:
 Ένα παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του μέσα από ένα αθλητικό σύνολο. Μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες και να γίνεται καλύτερο. Να μπορεί να  διαχειρίζεται το άγχος του αλλά και να εξερευνά τα όριά του. Αυτό είναι εισιτήριο για την ενήλικη ζωή.
Α: Ο αθλητισμός ατσαλώνει την προσωπικότητα του παιδιού. Αποκτά αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι μπορεί να πετύχει σχεδόν τα πάντα. Αυτό λοιπόν το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επίσης το να θέτεις στόχους και να τους πραγματοποιείς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ώστε να υπάρχει εξέλιξη, είτε είσαι παιδί είτε πιο μεγάλο ‘παιδί’!

Χρύσα νομίζω είσαι η πρώτη (αν όχι η πρώτη σίγουρα απ’ τις πρώτες) που έφερε ένα διαφορετικό είδος άθλησης στη Λάρνακα. Προπονούσες τον κόσμο σου εκτός κτηρίου στην ύπαιθρο, όσοι έρχονταν κοντά σου έβγαιναν από τα καλούπια του γυμναστηρίου και γυμνάζονταν στην ύπαιθρο. Πόση επιτυχία είχε αυτό και γιατί επέλεξες αυτό το τρόπο γυμναστικής;
Νομίζω είμαι η μοναδική που προπονώ εκτός γυμναστηρίου ανθρώπους όλο το χρόνο. Χειμώνα καλοκαίρι. Έχοντας μάθει να προπονούμαι στο στίβο με όλες τις καιρικές συνθήκες δεν  μπορώ να κλειστώ σε εσωτερικό χώρο. Μία φορά να προπονηθείς έξω, θα καταλάβεις τη διαφορά! Η Λάρνακα έχει τις ιδανικές συνθήκες για να αθλείται κάποιος όλο τον χρόνο εκτός γυμναστηρίου. Εξάλλου η επαφή με τη φύση μόνο θετικό αποτύπωμα μπορεί να σου αφήσει.
new2

Άντη υπάρχει ηλικιακό όριο στο πότε μπορεί να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με τον αθλητισμό; Δηλαδή είναι αργά για ένα 35αρη, 45αρη, 55αρη κτλ  να ξεκινήσει ένα άθλημα ή γυμναστική;
Εννοείται πως μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με τον αθλητισμό σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν υπάρχει ηλικιακό ταβάνι. Δυστυχώς όμως σε αυτή την ηλικία, καταφεύγουν στη γυμναστική μόλις διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα. Γι’αυτό προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά να αγαπάνε την άσκηση ώστε να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Αλήθεια, τι να αναμένουμε από την A & C Sports Academy;
Χ:
 Είμαστε και οι δύο προπονητές στίβου. Εγώ ανήκω στο Γ.Σ.Ζ και προπονώ παιδιά σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Το καινούριο μας εγχείρημα έρχεται να καλύψει το κενό ενασχόλησης με το στίβο από μικρή ηλικία. Θέλουμε να δώσουμε στους γονείς την επιλογή να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία κλασικού αθλητισμού.
Α: Εγώ ανήκω στο Γ.Σ.Π και γυμνάζω αθλητές θέτοντας υψηλούς στόχους. Θέλουμε οι γονείς  να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους θα γυμνάζονται πολύπλευρα και σωστά, με προπονητές που έχουν πάρα πολλή εμπειρία και γνώσεις.
new3
Τέλος, για υπενθυμίστε μας γιατί είναι σημαντικός ο αθλητισμός;
Α:
 Ο αθλητισμός είναι σημαντικός γιατί σε κρατάει μακριά από κακές επιρροές και παρέες. Σου προσφέρει ένα υγιές σώμα και τρόπους διαχείρισης του άγχους. Μέσα  από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, σου παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο.
Χ: Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Καλλιεργεί την εργατικότητα, την επιμονή και την υπομονή και δημιουργεί ισχυρές προσωπικότητες. Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό στην ενήλικη ζωή. Τα ωφέλη από την ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι πολλαπλάσια από τη μη άσκηση ή την καθιστική ζωή.
5b

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο λιμάνι Λάρνακας για τις εργασίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου. Η

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

error: Content is protected !!