«Κωδικός Κόκκινο» (“A few good men”) / Aντρέας Αραούζος: “Πίστεψα στη θεατρική του αξία και στην σκληρή ομαδική δουλειά”

3

Η θεατρική παράσταση «Κωδικός Κόκκινο» (“A few good men”) ανέβηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία και ξαναετοιμάζεται να ανέβει μέσα στις επόμενες βδομάδες, με 13 ηθοποιούς επί σκηνής, σε μια παγκύπρια περιοδεία.
Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία για μια κουβέντα με τον σκηνοθέτη της παράστασης, κύριο Ανδρέα Αραούζο.

Της Γιώτας Δημητρίου

1Καταρχάς κύριε Αραούζε τι σημαίνει για εσάς να σκηνοθετείτε ένα έργο του πολυβραβευμένου Αμερικανού Aaron Sorkin τον οποίο αρκετοί από εμάς μάθαμε μέσα απ΄τις πετυχημένες του τηλεοπτικές σειρές; (Newsroom κτλ)
Πρόκειται για το πρώτο του θεατρικό έργο! Σκέψου όταν ένα τέτοιο κείμενο είναι το πρώτο σου… Πάντοτε είναι το κείμενο το οποίο πρώτο θα με γοητεύσει στις επιλογές μου. Το ότι είναι από τον τρανό Σόρκιν το κάνει ακόμα πιο σαγηνευτικό σαν παραγωγή, όμως στη δουλειά και την πρόβα το κείμενο είναι κείμενο. 

Το θεατρικό «A Few Good Men» (Βραβείο Outer Critics Circle) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 με τους Tom Cruise, Jack Nicholson και Demi Moore, χαρίζοντας στον Sorkin την πρώτη του υποψηφιότητα (από έξι, μέχρι σήμερα) για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου. Εμπεριέχει κάποια επιπρόσθετη δυσκολία για εσάς ως σκηνοθέτη το ότι το έργο μεταφέρθηκε και έγινε γνωστό και μέσω της μεγάλης οθόνης;
Η δυσκολία είναι στις άνισες συγκρίσεις που ενδέχεται να κάνει ο θεατής μεταξύ της Χολιγουντιανής χρυσόσκονης και της ταπεινής θεατρικής παραγωγής. Όμως, τίποτα δε συγκρίνεται με το «ζωντανό» και με τη γνήσια ανάγνωση και απόδοση ενός καλού κειμένου, και όταν έχεις ηθοποιούς όπως τον Τσέλεπο και τον Κυριαζή και τους άλλους έντεκα, γίνεται δουλειά στο κείμενο, στις σχέσεις, στην ψυχογραφία των προσώπων, και η τελευταία μας έγνοια (θα ήταν και αστείο) είναι να αναπαράξουμε οτιδήποτε έγινε στη μεγάλη οθόνη. Εάν η ζωντανή ερμηνεία σε αγγίξει μέσα στην αίθουσα τότε θα ξεχάσεις τις προηγούμενες αναφορές σου.  

Με τίτλο «Κωδικός Κόκκινο», το έργο ανέβηκε πέρσι σε Πανελλήνια Πρώτη, σε σκηνοθεσία δικιά σας. Τι σας ώθησε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;
Το επέλεξα γιατί είναι άρτιο σε δομή, διάλογο, κόντρες και φυσικά για το σπουδαίο δίλημμα με το οποίο ποτίζει το θεατή, περί Νόμου Εναντίον Ηθικής. Η πρόκληση να συναντηθούν 13 Κύπριοι ηθοποιοί (και στο ελεύθερο θέατρο) σε ένα τόσο απαιτητικό έργο ήταν συναρπαστική. Πίστεψα στη θεατρική του αξία και στην σκληρή ομαδική δουλειά.
2

Θεωρείτε πως το έργο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα θεατρικά που παρακολουθούμε στη Κύπρο; Αν ναι, πόσο εύκολο είναι να ξεφεύγει κανείς από τα συνηθισμένα;
Έχει μαεστρία στη δραματική δομή και στις γκρίζες περιοχές της ηθικής χωρίς να είναι διδακτικό. Δεν πρωταγωνιστεί ούτε το νομικό σύστημα, ούτε ο στρατός, ούτε η «Αμερική» αλλά το ανθρώπινο δίλημμα, η πεποιθήσεις, η επιμονή. Και το σπουδαίο φινάλε: η αρετή και το κακό δεν είναι ποτέ ένα θέμα άσπρο/μαύρο…

Ποια ήταν τα σχόλια που πήρατε πέρσι και τι σας έκανε να ξαναανεβάσετε το έργο φέτος;
Τόσο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των αντιδράσεων ήταν η επιβράβευσή μας. Όταν ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο ψηλός τότε η ανακούφιση και η ενθάρρυνση με τον ενθουσιασμό του κοινού είναι ακόμα πιο σημαντικές.
4

Τι έκανε την παράσταση αυτή να ξεχωρίσει;
Θα έλεγα, η πετυχημένη μίξη τόσων πολλών στοιχείων και παραγόντων στο ανέβασμα μιας παράστασης. Και πώς μια σύνθετη πλοκή κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια, νομίζω. 

Να υπενθυμίσουμε πότε ξεκίνησε η δικιά σας σχέση με το θέατρο;
Ξεκίνησα την Alpha Square το 2003 με αγγλόφωνο θέατρο για την Κύπρο. Από το 2010 ανεβάζουμε κυρίως Ελληνόφωνο θέατρο κρατώντας όμως και τις Αγγλόφωνες παραγωγές. Το ρεπερτόριο είναι κυρίως σύγχρονο και στόχος είναι να ψυχαγωγήσουμε το θεατή με το να προκαλέσουμε υγιή ερωτηματικά μέσα από την «τέχνη που μιμείται τη ζωή». 

Έχετε βρεθεί και στη θέση του ηθοποιού και στη θέση του σκηνοθέτη. Τι απολαμβάνετε περισσότερο και γιατί;
Έχω την εντύπωση ότι όλο και βαραίνει η ζυγαριά προς τη σκηνοθεσία, αλλά είναι κάποιοι ρόλοι που με γοητεύουν τρελά…!
5

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση σας ενδιαφέρουν;
Με ενδιαφέρουν, ναι, απλώς περιμένω κάποια πρόταση που να με δελεάσει βαθιά!

Τι λείπει σήμερα από το Κυπριακό θέατρο, κατά την γνώμη σας;
Λείπει η ζήτηση για το θέατρο. Προσπαθούμε να σαγηνεύσουμε όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει στις αίθουσες!

Αν ζούσατε εξωτερικό θα κάνατε διαφορετικές θεατρικές δουλειές; Ο χώρος (χώρα) μπορεί να περιορίσει ένα καλλιτέχνη;
Οι επιλογές μου σε έργα και ύφος δεν πιστεύω να ήταν διαφορετικές. Δεν είμαι σίγουρος εάν η ανάγκη (που καθορίζει τον καλλιτέχνη) έχει γεωγραφία… 

Μετά την παγκύπρια περιοδεία του «Κωδικός Κόκκινο» ετοιμάζετε κάτι καινούριο για το χειμώνα;
Πάντα! ΑΦΡΟΔΙΤΗ: ΕΡΩΤΙΚΗ & ΑΔΑΜΑΣΤΗ στην Λεβέντειο Πινακοθήκη τον Οκτώβριο. Κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ότι έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα.

Τέλος, για εσάς τι σημαίνει καλή θεατρική παράσταση;
Το να πάει στο σπίτι ο θεατής, και να κουβαλάει την παράσταση για λίγο ακόμα μαζί του. Το να είναι προσηλωμένος στο θέαμα και το θέμα, να θέλει να το αναλύσει, είτε μόνος είτε με την παρέα του.

——————————————
kokkino————————————————–
Το θεατρικό «
A Few Good Men»  (Βραβείο Outer Critics Circle) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 με τους Tom CruiseJack Nicholsonκαι Demi Moore, χαρίζοντας στον Sorkin την πρώτη του υποψηφιότητα (από έξι, μέχρι σήμερα) για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου. Παρακολουθούμε μια υπόθεση στρατιωτικού δικαστηρίου όπου τρεις νεαροί δικηγόροι υπερασπίζονται δύο Πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτιών Αμερικής που κατηγορούνται για το φόνο ενός νεοσύλλεκτου στην Ναυτική Βάση Guantanamo Bay στην Κούβα. 

Με τίτλο «Κωδικός Κόκκινο», το έργο ανέβηκε πέρσι σε Πανελλήνια Πρώτη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σκηνικά Γιώργου Γιάννου και κοστούμια Ρέας Ολυμπίου. Η μετάφραση είναι της Ανθής Ζαχαριάδου, η μουσική του Σταύρου Μακρή και οι φωτισμοί του Σταύρου Τάρταρη. Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Ανδρέας Τσέλεπος, Χριστίνα Μαρούχου, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Φυλακτού, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Αντρέας Νικολαΐδης, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο, Κωνσταντίνος Δημητρίου και Ανδρέας Καρούμπας. 

ΛΕΜΕΣΟΣ, 22 Σεπτεμβρίου 2017
Θέατρο Ριάλτο, 8.30 μμ
Εισιτήρια: €16 & €12. www.rialto.com.cy / 7777 7745

ΛΑΡΝΑΚΑ, 23 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 8.30 μμ
Εισιτήρια: €16 & €12. www.tickethour.com.cy / 7777 7040 / όλα τα ACS Courier

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 26 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30 μμ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου
Εισιτήρια από το Ταμείο Δημοτικού Μεγάρου: 22470470

Πληροφορίες: www.alphasquare.com.cy | www.facebook.com/alphasquare

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

Την Υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Λάρνακας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βορόκληνης, υπέβαλε ο νυν Πρόεδρος του Κ.Σ Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής

Την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Ορόκλινης, στην περιφέρεια Λάρνακας, υπέβαλε σήμερα ο νυν Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής. Σε γραπτή δήλωση του ο κ.

error: Content is protected !!