Δήμητρα Ευθυμίου: “Βρίσκω το γράψιμο λυτρωτικό”

1

Με αφορμή το  Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού» σε όλες τις πόλεις και στη Λάρνακα, μέσα απ’ το οποίο θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Το χαμόγελο του Καλοκαιριού», το Skala Times κουβεντιάζει με τη συγγραφέα Δήμητρα Ευθυμίου.

Της Γιώτας Δημητρίου

2Η σχέση σας με το γράψιμο πως προέκυψε;
Καταρχάς Γιώτα , και σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις, να παρουσιάσω το βιβλίο μου «Το Χαμόγελο του Καλοκαιριού», στο Skala Times. ‘Άρχισα να γράφω από πολύ μικρή ,γιατί μου άρεσε!  Διατηρούσα ημερολόγιο, και  είχα τη συνήθεια να γράφω πάνω σε μικρές κόλλες από χαρτί και να τις φυλάω.  Ασχολήθηκα  σοβαρά με τη γραφή το 2012. Παρακολούθησα μαθήματα δημιουργικής γραφής και σεναρίου, για δύο χρόνια, και άρχισα να δημοσιεύω κείμενα μου στα ελληνικά και στα ιταλικά.

 Στα ιταλικά;
Ναι .έχω σπουδάσει στην Ιταλία, στην Πάβια συγκεκριμένα και αγαπώ την ιταλική γλώσσα.

Τι σπουδάσατε;
Ξένες γλώσσες και λογοτεχνία

«To Xαμόγελο του Καλοκαιριού»  είναι το πρώτο σας βιβλίο που έχει εκδοθεί;
Πριν από το  «Χαμόγελο του καλοκαιριού» που είναι το πρώτο, ολότελα δικό μου βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, είχα λάβει μέρος στη συλλογή  ελληνικού παραμυθιού  «Στην Ανέμη τυλιγμένη»  με το παραμύθι «Ο Πιρμέζης», σε κυπριακή διάλεκτο.  Οι  εντελώς πρώτες μου συμμετοχές σε  βιβλία, ήταν στην ιταλική γλώσσα . Συμμετείχα σε 4 ανθολογίες με διηγήματα και ποιήματα μου. Μέσα στο 2017  έδωσα στον τύπο, και μια δική μου συλλογή ποιημάτων ,με  τίτλο « Pensieri diVita ,Parole d’ Amore»  ( Σκέψεις ζωής , Λόγια αγάπης)

3bΝα πούμε λίγα λόγια για το «χαμόγελο του καλοκαιριού»;
Το χαμόγελο του καλοκαιριού , αποτελείται από 29 μικρές ιστορίες, και 5  ποιήματα. Τέσσερα είναι  δικά μου, και ένα του πατέρα μου . Είναι ιστορίες βγαλμένες από την ζωή , από δικές μου εμπειρίες  και από τα  ταξίδια μου. Κάποιες είναι εντελώς φανταστικές .  
Άλλοτε μιλάνε  για ένα παρατημένο σκύλο, ένα περιστεράκι φιλαράκι, για το τρένο που έφυγε , ένα ραντεβού σε δυο ώρες, για τα ταξίδια μου είναι σαν τα παραμύθια , για ένα ξένο από πολύ μακριά…για τον γλύπτη στα βουνά της Κρήτης,  για τη θεία Αυγούστα με την αγελάδα Φωτέ…Και άλλοτε,μιλάνε για αγάπη και πόνο.  Η Λάουρα στη Βενετία, ο Στάθης και η Άννα στην Παβία, το ραντεβού στη ζωή που δεν έγινε ποτέ… Και περιμένοντας τη φιάλη…
Ο τίτλος του βιβλίου μου, είναι παρμένος από τον ομότιτλο διήγημα, έκτο στη σειρά. Διάλεξα αυτό τον τίτλο, γιατί πιστεύω το διήγημα αυτό με   αντιπροσωπεύει. Θέλω να μεταδώσω στους αναγνώστες, την αισιοδοξία και την χαρά  που νιώθω πάντα,  για τη ζωή!

Η συμμετοχή σας στο  «Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού» τι σημαίνει για εσάς;3
Χαίρομαι που θα έχω την τιμή και την  ευκαιρία να μιλήσω για το βιβλίο μου στον κόσμο που θα παρευρεθεί,  γιατί αγαπώ το βιβλίο μου ,  είναι μέρος του εαυτού μου.

Για όσους αναγνώστες μας δε γνωρίζουν, πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό το φεστιβάλ….
Το φεστιβάλ  «Όψεις του Φανταστικού»  γίνεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο και το οργανώνει ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» . Φέτος εκτός από τη Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό , θα γίνει και στην Πάφο!  Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Κύπρο , μια ανθολογία του είδους του φανταστικού με κύπριους συγγραφείς.  Λαμβάνω και εγώ μέρος με δυο διηγήματα μου  .Το ένα είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν διάφορα βιβλία πολλών συγγραφέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, όλων των κατηγοριών
Θα χαρούμε να σας δούμε στην πόλη σας, τη Λάρνακα, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00,  στις ΑΠΟΘΗΚΕΣ, Αγίου Λαζάρου 81-83.

Είναι αλήθεια πως και ο παππού σας έγραφε και πως θα ξαναγράψετε με κάποιες αλλαγές ένα βιβλίο του;
Α! δεν ξέρω από πού πήρατε τις πληροφορίες, θα προσπαθήσω να τα κάνω όλα πραγματικότητα !
Ο παππούς μου ήταν ένας άνθρωπος που δεν πήγε ποτέ του σχολείο,  έμαθε όμως, από μόνος του, να γράφει και να διαβάζει! Πήγε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως μισθοφόρος , γιατί ήταν φτωχός . Είχε 8 παιδιά. Άφησε ένα χειρόγραφο ημερολόγιο στο οποίο αναφέρει κάποια πράγματα της ζωής του πριν πάει στον πόλεμο. Του άρεσε να λέει παραμύθια .Ένα αγαπημένο παραμύθι είναι και  ο Πιρμέζης! ( Το παραμύθι του παππού Ευριπίδη)  το οποίο έγραψα σε Κυπριακή διάλεκτο, όπως  το άκουσα  από τον πατέρα μου.
Ναι, έχω σκεφτεί να ξαναγράψω το ημερολόγιο του παππού μου αλλά ακόμη δεν έχω κάτι το συγκεκριμένο …

Για εσάς τι σημαίνει το γράψιμο;
Το γράψιμο για μένα είναι απαραίτητο.  Δεν περνάει μέρα που να μην γράψω. Όταν δεν έχω χρόνο γράφω  ποιήματα… Νιώθω ηρεμία και χαρά όταν γράφω. Βρίσκω το γράψιμο λυτρωτικό. Πολλές φορές θέλεις να εκφραστείς για να βγάλεις αυτό που νιώθεις μέσα σου, είτε είναι λύπη, ειτε  χαρά. Είναι  φορές που  το γράψιμο γίνεται  φιλοσοφία .Δηλαδή φιλοσοφείς μέσα από τα λόγια σου για να δώσεις διδάγματα σε εσένα τον ίδιο πρώτα, και έπειτα  σε όλους τους άλλους. Το αγαπώ το γράψιμο !

Σε μια εποχή που οι 8 στους 10 δηλώνουν συγγραφείς, τι κάνει ένα συγγραφέα να ξεχωρίζει κατά τη γνώμη σας κυρία Ευθυμίου;
Για μένα το πιο σημαντικό σε ένα συγγραφέα, είναι να με συνεπαίρνει! Να με κάνει να κλαίω,  να γελώ, και  να μαθαίνω από αυτόν, να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος !

Οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς ποιοι είναι;
Δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις τώρα.  Διαβάζω περισσότερο  νέους συγγραφείς, στα ελληνικά, αλλά  και στα  ιταλικά.
Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε πολύ ο Καζαντζάκης και  ο Βενέζης Αγαπημένο βιβλίο όταν ήμουν μικρή, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων !

Τέλος, που μπορεί να βρει  κανείς το βιβλίο σας «Το Χαμόγελο του καλοκαιριού»;
Το βιβλίο μου μπορείτε να το βρείτε στις παρουσιάσεις που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις καθώς και σε μερικά βιβλιοπωλεία στην Λευκωσία , όπως το River gate για παράδειγμα, το οποίο μπορεί να στείλει το βιβλίο σε όλες τις πόλεις .Διαφορετικά  από το διαδίκτυο, στο βιβλιοπωλείο των Συμπαντικών Διαδρομών .Διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή φτάνει να βάλει στο ιντερνέτ κάποιος  το όνομα μου και τον τίτλο και θα το βρει. Για όσους ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στο φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ στην Κύπρο θα διοργανωθεί την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα από τις 18.00, στις ΑΠΟΘΗΚΕΣ, Αγίου Λαζάρου 81-83
την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία από τις 18.00, στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεύκωνος 67-71
το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό από τις 18.15, Στο Δρόμο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34
την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, στην Πάφο από τις 19:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Αθηνάς 41-43
Σε ευχαριστώ πολύ Γιώτα για τις ερωτήσεις σου και για  την φιλοξενία στο διαδικτυακό σας περιοδικό!
4

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!