Αναξιοποίητο ψηφιδωτό στη Λάρνακα / Στασιμότητα λόγω απαλλοτρίωσης εγκαταλελειμμένης οικίας

psi

ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ… ΤΟΥΣ ΑΘΛΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ

Τα ευρήματα μπορούν ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών και να δώσουν στην εν λόγω περιοχή μια διαφορετική αίσθηση και προοπτική, αφού γύρω από αρχαιολογικούς χώρους πάντοτε αναπτύσσονται υποστηρικτές υπηρεσίες, όπως καφετερίες και καταστήματα

Πηγή: http://www.sigmalive.com


Καλλιτέχνες θα πρέπει να ήταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, με κουλτούρα και παιδεία, όπως διαφαίνεται από τα διάσπαρτα σε ολόκληρη την Κύπρο αρχαιολογικά ευρήματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν εμείς οι συνεχιστές της ζωής στο νησί βαδίζουμε στ’ αχνάρια των προγόνων μας είναι τεράστιο θέμα κοινωνιολογικής συζήτησης, που σίγουρα δεν μπορεί να αποδοθεί στο παρόν ρεπορτάζ.

Πάντως είναι εδραιωμένη πλέον η πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού, οπόταν η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν παρακάμπτεται για χάρη της επονομαζόμενης ανάπτυξης, όπερ μεθερμηνευόμενον της ανέγερσης πολυκατοικιών που κυριολεκτικά κάθονται πάνω σε αρχαία ανυπολόγιστης αξίας.

Το πρόβλημα
Το θέμα που προκύπτει είναι και η ανάδειξη των εν λόγω ευρημάτων, αφού για διάφορους λόγους, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα ψηφιδωτά στη Λάρνακα που απεικονίζουν τους άθλους του Ηρακλή, η απαλλοτρίωση μιας εγκαταλελειμμένης οικίας καθυστερεί τις διαδικασίες. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθηθούν από όλους τους εμπλεκομένους δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια και οι άθλοι του Ηρακλή αναμένουν τους… άθλους των νεότερων απογόνων του για να αναδειχθούν.

Προφανώς και τα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών και να δώσουν στην εν λόγω περιοχή μια διαφορετική αίσθηση και προοπτική, αφού γύρω από αρχαιολογικούς χώρους πάντοτε αναπτύσσονται υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως καφετερίες, καταστήματα. Όπως μας είπε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρήστος Ορφανίδης, «κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το αποχετευτικό της Λάρνακας στην ενορία Χρυσοπολίτισσας έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και παγκόσμιας κληρονομιάς. Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις, πρόκειται για έργο των Ελληνιστικών ή Ρωμαϊκών χρόνων, παγκόσμιας σημασίας και μοναδικότητας, που αναπαριστά του άθλους του Ηρακλή».

Απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός
Ο κ. Ορφανίδης θεωρεί ότι με την ανάδειξη των ευρημάτων θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτερος σχεδιασμός της περιοχής, ώστε αυτή να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα. Προς τούτο, επισήμανε, υπάρχει και σχετική πρόταση από ιδιώτες – μελετητές, οι οποίοι σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Λάρνακας και τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν κάνοντας την περιοχή σημείο αναφοράς.

Το έργο, σύμφωνα και με σχετική έρευνα που έκανε ο βουλευτής, είναι τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι το έργο στο παρόν στάδιο παραμένει στάσιμο, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για απαλλοτρίωση εγκαταλελειμμένης κατοικίας που βρίσκεται σε παρακείμενο οικόπεδο και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, αποτελεί επέκταση του ευρήματος που ήρθε στο φως… Έτσι το εν λόγω εύρημα είναι μέχρι στιγμής σκεπασμένο μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Βλέπετε ο Ηρακλής στους άθλους του δεν συμπεριέλαβε και την πάλη με τη γραφειοκρατία, αν και το αποτέλεσμα ενδεχομένως να του αμαύρωνε την εικόνα…

Τι λέει το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων απάντησαν σε σχετική ερώτηση του κ. Ορφανίδη, αναφέροντάς του μεταξύ άλλων:

«α) Πρόκειται όντως για ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, καθώς είναι το μοναδικό ψηφιδωτό με εικονιστικές παραστάσεις που έχει βρεθεί στην πόλη της Λάρνακας. Χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και απεικονίζει σε πίνακες σκηνές από τους άθλους του Ηρακλή. Το ψηφιδωτό αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου χώρου με κατάλοιπα από τον οικισμό των ρωμαϊκών χρόνων του Κιτίου, που ανεσκάφη στην οδό Αγίου Νεοφύτου και τους γύρω δρόμους, στο πλαίσιο των εργασιών για το αποχετευτικό. Τόσο τα άλλα κατάλοιπα όσο και το ψηφιδωτό μαρτυρούν ότι η περιοχή αποτελούσε ένα κεντρικής σημασίας σημείο στην πόλη του Κιτίου των ρωμαϊκών χρόνων.

β) Επί του παρόντος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την ανασκαφή του ψηφιδωτού στον ελεύθερο από κτήρια και υπηρεσίες χώρο και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ενός γειτονικού τεμαχίου, στο οποίο πιθανώς να συνεχίζεται το ψηφιδωτό. Λόγω της μεγάλης σημασίας του ευρήματος, η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ενεργοποιήθηκε τάχιστα.

Όταν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του τεμαχίου και η κατεδάφιση της παλιάς οικίας που βρίσκεται σ’ αυτό, θα ακολουθήσει ανασκαφή, ώστε να ανευρεθούν, εάν υπάρχουν σωζόμενα τμήματα του ψηφιδωτού. Για προστασία του ψηφιδωτού, μέχρι να καταστεί δυνατή η συνέχιση της ανασκαφής, το αποκαλυφθέν τμήμα του καλύφθηκε με βάση την ενδεικνυόμενη μέθοδο προστασίας και συντήρησης ευρημάτων αυτού του τύπου, ώστε να προστατευτεί από περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.

Πάνω από αυτό τοποθετήθηκε επίσης προσωρινό στέγαστρο. Όταν πραγματοποιηθεί η ανασκαφή εντός του υπό απαλλοτρίωση τεμαχίου, θα είναι δυνατό να συλλεγούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα, ώστε να αποφασιστεί πού και πώς θα διατηρηθεί το μνημείο, ώστε να αναδειχθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η μεγάλη του αρχαιολογική και ιστορική σημασία», καταλήγει το Τμήμα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!