Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Γ. Καραγιάννης: “Η Δερύνεια δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν για τα οδοφράγματα”

0

Ένας Δήμαρχος που επανεκλέγει για δεύτερη θητεία χωρίς ανθυποψήφιο. Ένας Δήμαρχος που κατά την διάρκεια της συζήτησης μας δεν χρησιμοποιούσε τη λέξη “εγώ”, αλλά το “εμείς”, ένας Δήμαρχος με νέα μυαλά ο οποίος είναι αποφασισμένος να πράξει το καλύτερο για τον Δήμο του, για τους συνδημότες του. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση μετά από μία ώρα κουβέντας με τον Δήμαρχο Δερύνειας, κύριο Άντρο Καραγιάννη.
Σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον ημικατεχόμενο και ακριτικό Δήμο Δερύνειας μιλήσαμε για πολλά. Για τον τόπο, για τα προβλήματα, για τους ανθρώπους, για τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου.
Η πιο κάτω συνέντευξη που έγινε με αφορμή την διάνοιξη του οδοφράγματος στη Δερύνεια, δεν έγινε για τους Δερυνειώτες, έγινε πρωτίστως για όλους εμάς που δεν ζούμε στην περιοχή Δερύνειας. Για να την γνωρίσουμε, να την μάθουμε και ενδεχομένως να την αγαπήσουμε, αν μη τι άλλο για τις ιδιαιτερότητες της.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Δήμαρχε ποιο είναι το όραμα και τα έργα που έχει σήμερα μπροστά του ο Δήμος Δερύνειας;
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Όταν ένας Δήμος έχει χάσει το 75% της γης του και ολόκληρη την παραλία του (δυόμισι χιλιόμετρα), δηλαδή το να ζεις στο 1/4 της γη σου, είναι πολύ δύσκολο. Είναι σαν να έχεις ένα σώμα κατά 75% ακρωτηριασμένο και προσπαθείς να επιβιώσεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως αυτό μας προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Όπως;
Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί. Καταρχάς δε μπορούμε να χτίσουμε εκεί που θέλουμε, οι νέοι μας αναγκάζονται να φύγουν λόγω του στεγαστικού προβλήματος αλλά και της ανεργίας.
1

Τι κάνετε για να κρατήσετε τους δημότες σας σε ένα ημικατεχόμενο και ακριτικό Δήμο;
Προσπαθούμε συνεχώς με διάφορους τρόπους. Καταρχάς πρέπει να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο της Δερύνειας που έχει πληγεί από την εκτέλεση του αποχετευτικού έργου, το οποίο ακόμα να λειτουργήσει, πρέπει να φτιάξουμε ολόκληρο το οδικό δίκτυο κάτι που θα στοιχίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουμε. Ως δήμος έχουμε εντάξει στον Προϋπολογισμό ένα μικρό ποσό των 500χιλιάδων ευρώ και ελπίζουμε πως τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε τις εργασίες. Μας είχε δώσει και ο ΠτΔ πριν δύο χρόνια 250 χιλιάδες ευρώ, αλλά αντιλαμβάνεστε δεν είναι αρκετό ποσό, για όλο το οδικό δίκτυο αφού το ποσό αρκεί μόνο για δύο δρόμους (Ομονοίας και Καλλιθιών) ενός χιλιομέτρου ο καθένας, οι οποίοι έχουν επιδιορθωθεί 3-4 φορές από τους εργολάβους του Αποχετευτικού Έργου και σήμερα επιδιώκουμε την ολική επίστρωση τους από αυτούς που τους κατέστρεψαν (είτε είναι ο εργολάβος, είτε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες).
Μέσα στα σχέδια μας είναι η επέκταση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Δερύνειας, η οποία λειτουργεί με επιτυχία από τον Ιούνιο του 2013. Αρχίσαμε με πέντε παραγωγούς και σήμερα έχουμε γύρω στους σαράντα πέντε. Είναι ίσως η μόνη Λαϊκή Αγορά που λειτουργεί με βάση τη σχετική νομοθεσία. Δηλαδή, έρχονται μόνο παραγωγοί, οι οποίοι έχουν τα κατάλληλα έντυπα από το Υπουργείο Γεωργίας και από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Οι Λαϊκές Αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με παραγωγούς συγκεκριμένης περιοχής. Αντιλαμβάνεστε αν λειτουργούσαμε μόνο με παραγωγούς της επαρχίας Αμμοχώστου θα είχαμε μόνο συγκεκριμένα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Οι Λαϊκές Αγορές πρέπει να είναι ανοικτές για όλους τους παραγωγούς και καταναλωτές. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε παραγωγούς που έρχονται από την επαρχία Πάφου και από την Ορεινή περιοχή Λεμεσού, έτσι έχουμε όλων των ειδών προϊόντα με αποτέλεσμα να έρχονται καταναλωτές από όλη την Κύπρο, αλλά και τουρίστες, οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία στους γειτονικούς μας Δήμους Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Να μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Κύπριους καταναλωτές οι οποίοι μας τιμούν κάθε Σάββατο και επίσης να ευχαριστήσω τον ΚΟΤ για την προβολή της Λαϊκής Αγοράς, αλλά και τους ξενοδόχους, οι οποίοι μας επέτρεψαν να διαφημίσουμε στα ξενοδοχεία τους τη δική μας Λαϊκή Αγορά.

Είναι σημαντική μια υπαίθρια Λαϊκή Αγορά σε ένα δήμο;
Βεβαίως. Βοηθά τον κόσμο να κοινωνικοποιείται, μπορεί να μιλήσει με τον παραγωγό να μάθει για το προϊόν που αγοράζει. Η διαμόρφωση του χώρου θα είναι τέτοια ώστε να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, να κοινωνικοποιείται ο κόσμος. Υπολογίζουμε του χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η Λαϊκή Αγορά βρίσκεται δίπλα απ’ το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας στον χώρο του πρώην στρατοπέδου 611Τ.Π.

Εγκαινιάσατε πρόσφατα και το κέντρο ενηλίκων…
Ναι, εγκαινιάσαμε ένα υπερσύγχρονο κέντρο ενηλίκων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για το οποίο είχε εξασφαλιστεί το κονδύλι από τον τέως Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και εμείς το ολοκληρώσαμε, αφού πρώτα διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη μείωση της συνεισφοράς μας, μετά από αρκετά διαβήματα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στο 10% από το 33%. Σήμερα παρέχει στέγη σε 150 ενήλικες. Θα προσθέσουμε επίσης προγράμματα άθλησης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και καθημερινής απασχόλησης. Επιδιώκουμε όλες οι ομάδες πολιτών (παιδιά, έφηβοι, νέοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι) να είναι ευχαριστημένοι απ’ το Δήμο και τις υπηρεσίες του.

Άλλα σχέδια κύριε Δήμαρχε για το Δήμο Δερύνειας;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κλειστή αίθουσα πολιτισμού για τις χειμερινές μας εκδηλώσεις, η οποία θα μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε συνεδριακό κέντρο, κάτι που λείπει από την επαρχία Αμμοχώστου. Παρεμπιπτόντως οφείλουμε να πούμε ότι ο Δήμος Δερύνειας δεν προωθεί έργα μόνο για τις ανάγκες των Δημοτών του, αλλά και έργα μέσα απ’ τα οποία θα έχει όφελος ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου. Η συγκεκριμένη αίθουσα θα είναι χωρητικότητας τετρακοσίων θέσεων και θα εξυπηρετεί όλη την επαρχία Αμμοχώστου.
Είναι κάτι που λείπει απ’ τη Δερύνεια, παρόλο που διαθέτουμε ανοικτό αμφιθέατρο χωρητικότητας οκτακοσίων θέσεων, αλλά οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις δεν μπορούν να σταματούν τον χειμώνα. Επιβάλλεται η δημιουργία και ενός κλειστού πολιτιστικού χώρου, διότι τον χειμώνα τα πολιτιστικά μας σύνολα (η χορωδία του Δήμου μας, ο θεατρικός όμιλος Δερύνειας, το χορευτικό μας συγκρότημα), αναγκάζονται να ψάχνουν κλειστές αίθουσες στους γειτονικούς δήμους και κοινότητες, κάτι που στοιχίζει.

2

Ποιο είναι το κόστος για την κλειστή αίθουσα πολιτισμού;
Θα στοιχίσει τρία εκατομμύρια. Αλλά επειδή εμείς δεν έχουμε ενταχθεί στους αστικούς δήμους μπορούμε να απορροφήσουμε κονδύλια απ’ τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούν έργα μέχρι δύο εκατομμυρίων μαζί με το ΦΠΑ. Αυτό το έργο θα στοιχίσει τρία εκατομμύρια. Άρα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το ένα εκατομμύριο από άλλα ταμεία.

Είναι γνωστό πως η Δερύνεια είναι ένας Δήμος που αγαπά ιδιαίτερα τον πολιτισμό. Να πούμε δυο λόγια και για τα μουσεία της Δερύνειας;
Ναι. Το Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας και το Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων δέχονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις είτε τουριστών, είτε από μαθητόκοσμο.
Οι χώροι των μουσείων μας χρησιμοποιούνται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για γάμους. Δυστυχώς όταν δεν έχεις παραλίες περιορίζεσαι στην ενδοχώρα και αναγκάζεσαι να εφεύρεις διάφορες λύσεις έτσι ώστε να προσελκύσεις κόσμο.
Η Δερύνεια στηρίζει τον πολιτισμό αφού αποτελεί φυσική προέκταση της Αμμοχώστου. Γι’ αυτό η Δερύνεια ήταν από τις πρώτες περιοχές που είχε τον δικό της κινηματογράφο, “Το Κρηναίον”.
Ο κόσμος μας είναι εργατικός, έντιμος και ποιοτικός. Ο Δερυνειώτης στηρίζει με κάθε τρόπο τον πολιτισμό γιατί το έχει στο αίμα του.
Πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις κατά καιρούς, πολιτιστικές και άλλες όπως το Φεστιβάλ Φράουλας που γίνεται κάθε δύο χρόνια, θα γίνει τον Μάιο του 2018, και έχει μεγάλη επιτυχία αφού προσελκύει μέχρι 15.000 επισκέπτες και για την επιτυχία του συμβάλλουν όλοι και κυρίως βοηθούν πάνω από 300 εθελοντές.

Πέρα απ’ το οδικό δίκτυο και την αίθουσα πολιτισμού, έχετε στόχο και την υλοποίηση ενός περιφερειακού κολυμβητηρίου. Να μιλήσουμε γι αυτό;
Η επαρχία Αμμοχώστου είναι η μόνη επαρχία που δεν έχει δικό της περιφερειακό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών. Και το τονίζω, ολυμπιακών προδιαγραφών με μία βοηθητική πισίνα 25 μέτρων και με μία πισίνα 50 μέτρων για αγώνες. Το να φτιάχνουμε μια μικρή πισίνα και να λέμε αυτή είναι η πισίνα σας, θεωρώ ότι είναι διάκριση και υποτίμηση για την επαρχία Αμμοχώστου. Ξέρετε πολύ καλά πως σε όλες τις επαρχίες, Λάρνακας, Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, υπάρχουν κολυμβητήρια Ολυμπιακών διαστάσεων.

Το θεωρείτε πρόβλημα αυτό για την επαρχία Αμμοχώστου;
Μα φυσικά! Έχουμε 150 παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας Αμμοχώστου, τα οποία αναγκάζονται κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Αύγουστο να πηγαίνουν να προπονούνται στην ιδιωτική πισίνα των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας στον Άγιο Νικόλαο. Να πληρώνουμε εμείς οι γονείς (ο Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας Αμμοχώστου) γύρω στις τρεις χιλιάδες ευρώ ενοίκιο τον μήνα και να έχουμε και τους Βρετανούς να μας κάνουν έλεγχο!

Δηλαδή;
Για να αφήσουν οι Βρετανοί να παιδιά μας να μεταβαίνουν εκεί, στις βάσεις, είμαστε αναγκασμένοι να τους δίνουμε όλα τα προσωπικά μας στοιχεία.

Έχει και πολιτικές προεκτάσεις το θέμα….
Βεβαίως! Αλλά όταν τα λέμε εμείς, κάποιοι μας απαντούν ότι λαϊκίζουμε. Εμείς μιλάμε με στοιχεία, με τεκμήρια. Η περιοχή εκεί είναι Δερύνεια, είναι Στροβίλια, πάω συχνά εκεί ως Δήμαρχος για να βλέπω τους είκοσι εναπομείναντες κατοίκους. Δηλαδή, αν αύριο οι Βρετανοί βλέποντας τα προσωπικά μου στοιχεία αποφασίσουν να μου κλείσουν τις πόρτες δε θα μπορώ να πηγαίνω στην περιοχή! Υπάρχει πολιτική χροιά του ζητήματος, βεβαίως!

Δε θα μπορούσαν να συνεργαστούν όλοι οι Δήμοι αλλά και κοινότητες Αμμοχώστου έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο για ένα περιφερειακό κολυμβητήριο στην περιοχή;
Ναι, γι αυτό λέμε περιφερειακό. Ελπίζουμε όταν έρθει ο ΠτΔ να μας επισκεφτεί, στον οποίο στείλαμε επιστολή τον Μάιο, θα θίξουμε το θέμα του κολυμβητηρίου, να έχουμε μια θετική εξέλιξη.

4

Υπάρχει χώρος για το κολυμβητήριο;
Υπάρχει γη, η οποία είναι εκμισθωμένη στο Δήμο Δερύνειας από το 2012 και γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αλλά και με τη νεκρή ζώνη. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα κολυμβητήριο δίπλα από την Αμμόχωστο, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα κολυμβητήριο δίπλα από ένα Γενικό Νοσοκομείο που είναι ένα απ’ τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία που έχουμε στη Κύπρο, έστω και αν είναι υποστελεχωμένο.

Γιατί;
Επειδή μπορούμε κάλλιστα μέσω αυτού του κολυμβητηρίου να συνδυάσουμε τον αθλητικό και ιατρικό τουρισμό. Μπορεί να γίνει και αίθουσα αποκατάστασης ασθενών στο κολυμβητήριο και να προωθούμε και τον ιατρικό τουρισμό.
Τα είπα πολλές φορές, τα είπα και στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος μας επισκέφτηκε στις 12 Ιουλίου, ότι πρέπει ως νησί να εντάξουμε και το μάθημα της κολύμβησης στο πρόγραμμα της δημοτικής εκπαίδευσης, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν το κράτος δε στηρίξει την προσπάθεια για κολυμβητήριο θα μπορούσατε εσείς ως Δήμος, ως Δήμοι και κοινότητες της περιοχής, να αποταθείτε σε ιδιώτες, ίσως και σε ξένους επενδυτές για το έργο αυτό;
Πολύ καλή ερώτηση! Αυτό είναι στις σκέψεις μας. Οι πιο πολλοί μας λένε “φέρτε επενδυτή” και εμείς τους απαντούμε “φέρτε μας επενδυτές”. Άμεσα υπεύθυνος είναι ο ΚΟΑ. Ο πρόεδρος, ο κ. Γεωργιάδης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως όλοι οι επερχόμενοι προέδροι του ΚΟΑ. Όμως μας λείπει το κονδύλι, τα λεφτά. Εναπόκειται τώρα στον ΠτΔ να εξασφαλίσει το κονδύλι για τη μελέτη και μετά να αρχίσουμε.

Ποιο είναι το κόστος ενός τέτοιου έργου, ενός κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών;
Πέντε εκατομμύρια. Μιλάμε για δύο πισίνες 25 και 50 μέτρων με κερκίδες. Ο ΚΟΑ καλύπτει μόνο το αγωνιστικό τμήμα. Τα επιπρόσθετα μέρη που θα το κάνουν πιο βιώσιμο όπως έχουμε εισηγηθεί (χώρος αποκατάστασης, γυμναστήριο, καφετέρια, κτλ) θα τα βάλουμε εμείς ως Δήμος για να κάνουμε το έργο πιο βιώσιμο. Είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε δύο εκατομμύρια.

Δε μιλήσαμε για το δρόμο Σωτήρας – Δερύνειας….
Είχαμε ήδη δυο συναντήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το έργο αυτό. Για εμάς είναι ένα σημαντικό πολεοδομικό έργο που θα ενώνει την παραλιακή περιοχή (Σωτήρας και Αγίας Νάπας) με την ενδοχώρα. Παρατηρείται φοβερή κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δρόμο Δερύνειας-Παραλιμνίου , Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας και θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Περνάει από τον πυρήνα της Σωτήρας, περνάει από σχολεία, εκκλησίες, αθλητικά κέντρα και τη Λαϊκή Αγορά. Εγώ δεν δέχομαι να βλέπω τα παιδιά του γυμνασίου «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας (στο οποίο φοιτούν παιδιά της Δερύνειας και της Σωτήρας), να περπατούν στον δρόμο χωρίς πεζοδρόμια ή να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο με το ποδήλατό τους επειδή δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος! Εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας των παιδιών μας. Επιπλέον, είχαμε και θανατηφόρα δυστυχήματα σε αυτό τον δρόμο! Εγώ το βλέπω και λυπάμαι, γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει να βρεθούν τα λεφτά και να ξεκινήσει το έργο εντός του 2017. Υπάρχει καλή θέληση και στήριξη απ’ το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Και είστε βέβαιος πως δεν είναι προεκλογικό τρικ;
Η αρχή μου είναι να μη μένουμε στα λόγια αλλά στις πράξεις. Γι αυτό είμαι άνθρωπος των γραπτών και όχι των προφορικών λόγων. Εγώ αν δεν έχω τα πρακτικά, στα οποία να αναγράφεται τι αποφασίστηκε και ότι ο Υπουργός έδωσε εντολή για έναρξη του έργου, τότε δεν εφησυχάζω. Να αναφέρω ότι αυτό το έργο το ζητάμε και οι δυο Δήμοι, Σωτήρας και Δερύνειας και θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Σωτήρας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, αλλά να ευχαριστήσω και τους Βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου που εμπλέκονται σ’ αυτή μας την προσπάθεια.
5

Με το οδόφραγμα τι θα γίνει κύριε Δήμαρχε; Θα ανοίξει τελικά τον Σεπτέμβριο όπως έχουμε δει να λένε κάποια δημοσιεύματα;
Δεν έχω ενδείξεις ότι θα ανοίξει άμεσα τον Σεπτέμβριο όπως είδαμε να γράφουν κάποιοι σε δημοσιεύματα. Να σας πω όμως σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες, με βάση το υπόλοιπο των εργασιών που έχει παραμείνει, για να εκτελεστεί απ’ την πλευρά της Λεωφόρου Αμμοχώστου που είναι στη Δερύνεια, η Λεωφόρος Αμμοχώστου είναι παρεμπιπτόντως πολεοδομικό έργο. Έχουν φτιαχτεί τα πεζοδρόμια, η περίφραξη γύρω από το οδόφραγμα, έχουμε τοποθετήσει τα σπιτάκια για τις κρατικές υπηρεσίες, τώρα τοποθετείται και το στέγαστρο και όταν ολοκληρωθεί και αυτό τότε οι εργασίες απ’ τη δικιά μας πλευρά θα έχουν ολοκληρωθεί.
Η ασφαλτόστρωση του δρόμου έχει ήδη γίνει.
Τώρα απομένουν τα 150 μέτρα εντός της νεκρής ζώνης, όπου δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα, είναι μια δουλειά που αφορά εξ’ ολοκλήρου τα Ηνωμένα Έθνη και θα γίνει μέσω κοινοπραξίας απ’ ότι γνωρίζουμε. Γνωρίζω επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν έρθει να φωτογραφίσουν και να ζητήσουν πληροφορίες για να φτιαχτεί ο δρόμος εντός της νεκρής ζώνης, αλλά θα γίνει μόνο ασφαλτόστρωση του δρόμου, δε θα γίνουν πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι, όπως έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Να πούμε ότι η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα επαναδραστηριοποιήσει τη Λεωφόρο Αμμοχώστου, η οποία πριν την τουρκική εισβολή του 1974 συνέδεε την περιοχή των Κοκκινοχωρίων με την πόλη της Αμμοχώστου”.
Είναι πλέον από κάποιους παρεξηγημένο να μιλάμε για διάνοιξη οδοφραγμάτων. Καταρχάς ξεκαθαρίζω πως η Δερύνεια δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν για τα οδοφράγματα! Έχουμε οδόφραγμα στα Στροβίλια, έχουμε την εμπειρία, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει οδόφραγμα. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά πόσος κόσμος κινείται στα οδοφράγματα.
Η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας έχει και πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Πρώτα απ’ όλα θα φέρει σε επικοινωνία, σε επαφή και θα βελτιώσει την καθημερινότητα, των πολιτών της επαρχίας Αμμοχώστου στις δύο κοινότητες. Για να γνωρίσουμε επιτέλους και την “άλλη πλευρά”, σε εισαγωγικά, που δεν την ξέρουμε ή μας την παρουσιάζουν διαφορετικά και στις δύο κοινότητες.
Επειδή η Δερύνεια έχει κάνει αρκετές δικοινοτικές εκδηλώσεις, έχουμε αναλάβει αρκετές δικοινοτικές πρωτοβουλίες, πάλι δε δεχόμαστε μαθήματα από κανένα σε θέματα επαναπροσέγγισης και επανένωσης της Κύπρου. Η Δερύνεια είναι η πρώτη που ζητά την επανένωση και ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πάντα η Δερύνεια ως προοδευτικός δήμος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους τουρκοκύπριους και συνεχίζουμε να έχουμε. Στη Λαϊκή Αγορά της Δερύνειας κάθε Σάββατο έχουμε αρκετούς τουρκοκύπριους που έρχονται και ψωνίζουν και κάποιοι φίλοι μας τουρκοκύπριοι μας λένε πως μόνο απ’ τη “δική μας πλευρά” έρχονται και ψωνίζουν επειδή δε θέλουν να ψωνίζουν απ’ τα κατεχόμενα, απ’ τους έποικους. Ε, αυτά πότε θα τα πούμε στο κόσμο; Πότε θα δείξουμε τα ολοκληρωμένα στοιχεία της JCC που καταδεικνύουν πως οι τουρκοκύπριοι ξοδεύουν τριπλάσια ποσά στις ελεύθερες περιοχές σε σχέση με τα όσα ξοδεύουν οι ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα; Ή ότι ο αριθμός των τουρκοκύπριων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είναι διπλάσιος απ’ τον αριθμό ελληνοκύπριων που πάνε στα κατεχόμενα; (Στη βάση στοιχείων που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Φτάνει πια να παρουσιάζουν κάποιοι ότι θέλουν και όχι όλη την αλήθεια. 
Επιπλέον πρέπει να πούμε ότι με το οδόφραγμα θα δημιουργηθεί εμπορική κίνηση. Θα έρθει οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο στη Δερύνεια. Ενδέχεται ο κόσμος που θα έρχεται να περνά απ’ τη Δερύνεια και να πηγαίνει στον Πρωταρά ή στην Αγία Νάπα και να μην μένει μόνο εδώ στη Δερύνεια. Δεν μας ενοχλεί αυτό. Φτάνει να δημιουργηθεί εμπορική κίνηση.
Επιπλέον, η διάνοιξη του οδοφράγματος θα αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελπίζω ένα βήμα προς την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Εμείς ως Δερύνεια ζητάμε επιτακτικά την επανένωση της Κύπρου.
Διάβασα να λέγεται ότι με τη διάνοιξη του οδοφράγματος οι τουρίστες θα πηγαίνουν στα κατεχόμενα. Με όλο το σεβασμό, αυτό είναι κάτι που και τώρα συμβαίνει. Αν πάτε μια μέρα στα Στροβίλια θα δείτε πόσα λεωφορεία με οργανωμένες εκδρομές ξεκινούν για τα κατεχόμενα”.

Ανησυχεί η ελεύθερη Αμμόχωστος ότι μια λύση του κυπριακού θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό της;
Κατηγορηματικά λέμε όχι, δε μας ανησυχεί κάτι τέτοιο. Στόχος μας είναι η επανένωση του τόπου μας. Η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό νησί, μπορούμε να χτίσουμε ξενοδοχεία σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, τόσα νησιά, τόσα ξενοδοχεία και υπηρεσίες. Τι να φοβηθούμε; Από τον Πωμό μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα μπορούμε να προσφέρουμε τουριστικές υπηρεσίες δίπλα απ’ τις εξαιρετικές μας παραλίες. Πανέμορφες παραλίες υπάρχουν στον Πρωταρά και στην Αγία Νάπα, αλλά υπάρχουν και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην Καρπασία μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα κ.ά”.

Όση ώρα σας ακούω να μιλάτε αναφέρεστε για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και όχι τοπικιστικά μόνο για τον δικό σας Δήμο. Αλήθεια ποια είναι η σχέση σας με τους γειτονικούς Δήμους, Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Σωτήρας;
Είναι θέμα διαφοράς του κάθε Δήμου, φιλοσοφίας και χαρακτήρα του καθενός. Οι σχέσεις μας με τους γειτονικούς δήμους είναι πολύ καλές μέχρι εξαιρετικές. Αλλά όπως είπα ο κάθε Δήμος έχει τις ιδιαιτερότητες του. Εμείς στη Δερύνεια έχουμε να κάνουμε καθημερινά με τον κατοχικό στρατό, με τα Ηνωμένα Έθνη, με τις στρατιωτικές δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων στα Στροβίλια. Άρα αυτός ο Διεθνής παράγοντας αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, κάτι που δεν το έχουν οι άλλοι γειτονικοί μας Δήμοι. Στη Δερύνεια βρισκόμαστε στο “εμείς” και όχι στο “εγώ”. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για το κοινό συμφέρον. Ενημερώνουμε τους δημότες μας στις Πανδημοτικές μας συγκεντρώσεις, όχι μόνο στο τέλος της πενταετίας αλλά και κατά τη διάρκεια της πενταετίας και συζητάμε με τον κόσμο μας. Ανταλλάσουμε απόψεις, προβληματισμούς, ενημερώνουμε τον κόσμο για τα σχέδια του Δήμου.

6

Δεύτερη θητεία Δήμαρχος και μάλιστα τη δεύτερη έχετε εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο. Η ιδιότητα σας ως γονιός σας κάνει πιο ευαίσθητο Δήμαρχο ως προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τι τόπο θα παραδώσετε στα παιδιά σας ως Δερυνειώτες;
Σίγουρα το να είσαι γονιός σε κάνει πολύ ευαίσθητο σε αρκετά ζητήματα. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε ανθρώπινοι, απλοί και προσιτοί, αφού μας έχει εκλέξει ο κόσμος σ’ αυτή τη θέση και αυτόν θα πρέπει να υπηρετούμε με ανιδιοτέλεια, αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό. Προσεκτικοί με την έννοια ότι τα δικά μας θέλω πρέπει και οφείλουν να συνάδουν με τα θέλω του κόσμου μας. Της πλειοψηφίας του κόσμου μας. Σίγουρα το να είσαι γονιός σε κάνει πιο ευαίσθητο σε κάποια ζητήματα, αλλά στόχος του Δήμου Δερύνειας είναι να αφουγκράζεται τον κόσμο του. Και όταν λέμε “κόσμο” δεν εννοούμε κάτι αόριστο. Αυτός ο κόσμος έχει όνομα. Ο τάδε και ο άλλος. Στη Δερύνεια ο Δήμαρχος γνωρίζει σχεδόν τον κάθε Δημότη με το μικρό του όνομα. Οι εισηγήσεις του κόσμου μπαίνουν στο τραπέζι, τις συζητάμε και με διάλογο προχωράμε.
Αντιλαμβάνομαι ότι ως Δήμαρχος και ως Δήμος γενικά, δεν μπορούμε να βοηθάμε άμεσα όλο τον κόσμο και ζητώ συγνώμη γι αυτό, αλλά ζητάμε κατανόηση. Εμείς έχουμε υπομονή και επιμονή. Από το κόσμο μας ζητάμε να μας έχει εμπιστοσύνη. Και αν νομίζουν ότι κάνουμε λάθη να μας το λένε, γιατί έχουμε αυτιά να ακούμε, μάτια να βλέπουμε, αλλά και ικανότητες για σωστή δράση.

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
Αρκετός κόσμος αγαπά την επαρχία Αμμοχώστου και έρχονται από κάθε γωνιά της Κύπρου εδώ, αυτό είναι γεγονός. Αισθάνομαι ότι ο Κύπριος ψάχνει πλέον κάτι εναλλακτικό και πιο ποιοτικό. Εμείς στη Δερύνεια το έχουμε αυτό. Εξαιρετικές ταβέρνες, αξιόλογα μουσεία, μοναδικές εκκλησίες, μια καταπληκτική Λαϊκή Αγορά. Όλα αυτά είναι μερικοί καλοί λόγοι για να έρθει κάποιος στη Δερύνεια.
Ευχαριστούμε τον κόσμο που επισκέπτεται τη Δερύνεια, εμείς θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να μένουν ευχαριστημένοι και να ξαναέρχονται.
———————————————————

3Who is who / Άντρος Καραγιάννης
Κατάγεται από τη Δερύνεια. Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1973 στην Αμμόχωστο και αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου το 1990. Μετά τη συμπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, μετέβηκε στη Γερμανία, όπου σπούδασε γερμανική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λειψίας από το 1992-1998. Συνέχισε τις σπουδές του με μαθήματα αγγλικής και γαλλικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Leeds – Ηνωμένου Βασιλείου και Μetz – Γαλλίας, αλλά και στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το 2000 με την επιστροφή του στην Κύπρο, η αγάπη του για τις ομορφιές του τόπου μας, τον οδήγησε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ως αναγνωρισμένο ξεναγό στις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικών και Γερμανικών σε ιδιωτικές σχολές, σε σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2003-2011.
Η διαρκής  ενασχόλησή του με τα δρώμενα της Κύπρου και το πολιτιστικό του υπόβαθρο, αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό για εμπλοκή του στα κοινά. Από το 2008-2011 εργάστηκε ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης και σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ. Η εμπεριστατωμένη γνώση του και ο ειλικρινής λόγος του, τον έχουν αναδείξει ως έναν πολυγραφότατο αρθρογράφο, με συνεχή παρουσία στον Κυπριακό Τύπο.
Ως λάτρης του αθλητισμού έχει διατελέσει αθλητής αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αναγέννησης» Δερύνειας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ομάδας Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών «Αναγέννησης» Δερύνειας από το 2005-2011.
Το 2011 εκλέγηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Δερύνειας και επανεκλέγηκε το 2016.
Είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Δερύνειας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ), Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου.
Είναι νυμφευμένος με τη Φωτείνα Α. Βασιλείου, πρόσφυγα από το Πατρίκι Αμμοχώστου, ζωγράφο, καθηγήτρια τέχνης, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ανδριανό και την Ελένη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

Δήμος Λάρνακας: Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις» 

Το Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις»  της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας οργανώνουν βιωματικά εργαστήρια ψυχικής ενδυνάμωσης τον

error: Content is protected !!