Skala Times: Ανοικτή Επιστολή στο Δήμο Λάρνακας για το θέμα της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης

art city

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Λάρνακας κ. Βύρα,
αγαπητό Δημοτικό Συμβούλιο,
αγαπητέ κύριε Ιωάννου Υπεύθυνε των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας,

Κύριοι,
Αναφέρομαι στην πρόσφατη απόφαση που έχει πάρει σε συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, μέσα απ’ την οποία, όπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει μία αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας για να τη μετατρέψει σε αίθουσα τελετών γάμων, η απόφαση έχει αναστατώσει μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης, οργανωμένα σύνολα και φορείς, καθώς και πολίτες της Λάρνακας οι οποίοι αγαπούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Εδώ και καιρό παρατηρούσαμε την παραμέληση της Δημοτικής Πινακοθήκης, βλέπαμε μια Δημοτική Πινακοθήκη που αποτελεί στολίδι για τη πόλη μας να είναι κλειστή τα Σάββατα και τις Κυριακές, βλέπαμε μια Δημοτική Πινακοθήκη να ανοίγει με μεγάλη δυσκολία τις πόρτες της για πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπαμε μια Δημοτική Πινακοθήκη που έμοιαζε λες και κάποιοι αποφάσισαν τον αφανισμό της.

Ενδεικτικά θα αναφέρω πως, όταν το Skala Times πριν ενάμιση μήνα ζήτησε απ’ τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες όπως μας παραχωρηθεί η Δημοτική Πινακοθήκη για δύο μέρες (οποιεσδήποτε δύο μέρες μέσα στον Οκτώβριο του 2017) για να πραγματοποιήσουμε μια πολιτιστική εκδήλωση με συνδημότισσα μας Ακαδημαϊκό η οποία διδάσκει σε Πανεπιστήμιο στη Βρετανία, μια εκδήλωση η οποία θα δημοσιευόταν και σε Ακαδημαϊκά Βρετανικά Περιοδικά, ευελπιστούσαμε ότι η δική μας πολιτιστική εκδήλωση θα ήταν και ένας τρόπος να φέρουμε κόσμο κοντά στην πανέμορφη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας.
Παρόλο που πήραμε την προσωπική στήριξη του Δημάρχου Λάρνακας για το εγχείρημα αυτό, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ακόμη να μας απαντήσουν με αποτέλεσμα να μην έχουμε επίσημη θετική ή αρνητική απάντηση γι αυτό. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τελικά οι γάμοι είναι “καλύτεροι” για να πραγματοποιούνται μέσα σε μια Δημοτική Πινακοθήκη από μια σημαντική (λόγω του θέματος της) πολιτιστική εκδήλωση με συνδημότισσα μας Ακαδημαϊκό η οποία διαπρέπει με επιτυχία στο εξωτερικό και η οποία εκδήλωση θα δημοσιευόταν σε Βρετανικά Ακαδημαϊκά Περιοδικά;
Ή μήπως τελικά το μέτρο λήψεων αποφάσεων για τη Δημοτική μας Πινακοθήκη είναι τα οικονομικά οφέλη και όχι η όποια αξία ενός πολιτιστικού γεγονότος;
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες είναι εκεί για να υπηρετούν τον πολιτισμό, ή για να επιφέρουν στο Δήμο ή οπουδήποτε αλλού οικονομικά κέρδη;
Κύριοι, να υπενθυμίσουμε ότι στο βωμό των κερδών και των μιζών έχουν συλληφθεί ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας και ο Πρώην Δημοτικός Γραμματέας.
Τα κέρδη και η προσήλωση στα οικονομικά οφέλη είναι μια δουλειά του Δημοτικού Λογιστή του Δήμου, οι υπόλοιποι έχετε υποχρέωση να υπηρετείτε το δημόσιο καλό και ο πολιτισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια πόλη, σε μια κοινωνία.

Χώροι για τελετές γάμων υπάρχουν πολλοί μέσα στη πόλη, αλλά, Δημοτική Πινακοθήκη υπάρχει μόνο μία.

Το Skala Times ως διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας, απ’ τον Φεβρουάριο του 2012 υπηρετεί τις τέχνες, τον ακτιβισμό, την πόλη.
Το Skala Times μέσα απ’ αυτή την ανοικτή επιστολή σας παρακαλεί όπως ανακαλέσετε την απόφαση σας.
Να ανακαλέσετε για το καλό του πολιτισμού στη πόλη μας.

Η αντίδραση οργανωμένων συνόλων όπως το ΕΚΑΤΕ Λάρνακας, ο Πολιτιστικός Όμιλος Άρτιον και ο Σύνδεσμος Κεραμιστών, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών της πόλης (Πέτρος Πτωχόπουλος, Εύρος Ευρυβιάδης, Ίρμα Βούλγαρη, Ανδρέας Παρασκευάς, Μιχάλης Ηλία, Φώτος Δημητρίου, Αντρούλα Αντωνιάδου και εκατοντάδες άλλοι) και η αντίδραση ενός διαδικτυακού περιοδικού (Skala Times) που έχει αποδείξει με πράξεις την αγάπη του προς τις τέχνες, ας είναι για εσάς ένας καλός λόγος για να ανακαλέσετε την απόφαση σας και να καταλήξετε σε άλλο χώρο ή χώρους για τελετές γάμων.
ΟΧΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Για να μην καταστραφούμε από τη γνώση, έχουμε την Τέχνη”.
(Τάδε έφη Φρειδερίκος Νίτσε).

Αφήστε μας λοιπόν να έχουμε την τέχνη και να την αναδείξουμε σε σημαντικούς χώρους της πόλης, όπως η Δημοτική μας Πινακοθήκη, όχι να την κουτσουρέψουμε!

Γιώτα Δημητρίου
Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτρια Skala Times
Αύγουστος 2017

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!