Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού στη Λάρνακα λένε όχι στους γάμους εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας

1

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 8 Αυγούστου, στο “Περί Τέχνης” στη Λάρνακα, συνάντηση καλλιτεχνών της Λάρνακας, αλλά και ανθρώπων του πολιτισμού, με θέμα συζήτησης την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Λάρνακας για μετατροπή χώρου της Δημοτικής Πινακοθήκης σε αίθουσα τελετών γάμων.

Στο πάνελ για να συντονίζουν τη συζήτηση βρίσκονταν η Εκπρόσωπος του ΕΚΑΤΕ Λάρνακας κ. Αντρούλα Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος Κεραμιστών Φώτος Δημητρίου και εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ΑΡΤΙΟΝ ο ζωγράφος και διοργανωτής της Μπιενάλε Λάρνακα 2018 Μιχάλης Ηλία.
2

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους βρίσκονταν γνωστοί και καταξιωμένοι ζωγράφοι, αλλά και λογοτέχνες της Λάρνακας, καθώς και κόσμος του πολιτισμού. 

Το θέμα συζητήθηκε και αναλύθηκε και η ομόφωνη απόφαση των παρευρισκομένων ήταν πως θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αλλάξουν την άδικη αυτή για τον πολιτισμό της πόλης, εξέλιξη.

Σε δηλώσεις της στο Skala Times η εκπρόσωπος του ΕΚΑΤΕ στη Λάρνακα κ. Αντρούλα Αντωνιάδου μας είπε:
“Ως ΕΚΑΤΕ έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο Δήμο Λάρνακας. Σήμερα όσοι είμαστε παρόντες εδώ έχουμε συμφωνήσει όπως ετοιμάσουμε ένα υπόμνημα για να δοθεί στο Δήμαρχο σε συνάντηση που θα προγραμματίσουμε μαζί του, στην οποία θα πάμε εκπρόσωποι απ’ τη σημερινή μας συνάντηση. Όλοι οι καλλιτέχνες της πόλης διαφωνούν στο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της Δημοτικής μας Πινακοθήκης για τέλεση γάμων. Ας μη βλέπουν τι γίνεται στο εξωτερικό σε γκαλερί και μουσεία που δε ξέρουμε ούτε το μέγεθος τους, ούτε τις πολιτικές τους, ούτε το γίγνεσθαι του τόπου εκεί. Εμείς, εδώ στη Λάρνακα, μία μοναδική πινακοθήκη έχουμε, μία πινακοθήκη η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ιδιότητα και χαρακτήρα της. Το σωστό είναι να βρει το Δημοτικό Συμβούλιο ένα όραμα πολιτισμού που να στηρίζει τις προσπάθειες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ίσως να αποφορτώσουν τις πολιτιστικές υπηρεσίες από θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους και να τους δώσουν χρόνο να ασχοληθούν περισσότερο με την Δημοτική Πινακοθήκη και πως αυτή μπορεί να προβληθεί περισσότερο στο κοινό, μπορεί ίσως να αλλάξουν και το ωράριο και να παραμένει ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα, υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε να αναδειχτεί και να μεγαλουργήσει η Δημοτική μας Πινακοθήκη και όχι αντί αυτού να την κουτσουρέψουν με γάμους!”

Απ’ τη πλευρά του ο Πρόεδρος Κεραμιστών, μέλος του πολιτιστικού Ομίλου ΑΡΤΙΟΝ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑΤΕ, κ. Φώτος Δημητρίου μας είπε:
“Μέσα απ’ τη σημερινή μας συνάντηση με τους καλλιτέχνες, αλλά και με κόσμο του πολιτισμού γενικότερα, το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε ένα πολύ ωραίο πολιτιστικό χώρο, τη Δημοτική μας Πινακοθήκη η οποία πρέπει να διατηρηθεί στον ίδιο χαρακτήρα που έχει, είναι ένας χώρος ο οποίος έχει βραβευτεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και οποιαδήποτε αλλαγή, σε στυλ τέλεσης γάμων κτλ, θα μειώσει την αξία της. Οι πολιτιστικοί χώροι υπάρχουν για να διατηρούνται όπως είναι, όχι για να ακρωτηριάζονται! Είναι κρίμα να παραπονιόμαστε για τον πολιτισμό μας που αφήσαμε στα κατεχομενα και βεβηλώνεται και την ίδια ώρα να ερχόμαστε εμείς να ακρωτηριάζουμε ένα κομμάτι του δικού μας πολιτισμού που έχουμε στη Λάρνακα.
Έχουν δημιουργήσει μια αδικαιολόγητη κατάσταση! Χώροι για γάμους υπάρχουν πολλοί, ας αφήσουν την Δημοτική Πινακοθήκη ήσυχη και να την αξιοποιήσουν για τις τέχνες και τον πολιτισμό, όχι για τους γάμους”.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως θα είναι παρόντες όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα ξανασυζητήσει για επανεξέταση το θέμα.
3

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!