Απάντηση της Εκπροσώπου του Ε.ΚΑ.ΤΕ Λάρνακας και Αμμοχώστου κ. Αντωνιάδου  σε δημοσίευμα της offsite.com.cy

an anΑπό την Αντρούλα Αντωνιάδου, εκπρόσωπο του Ε.ΚΑ.ΤΕ (Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου) Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Απάντηση στο δημοσίευμα του Τάσου Αναστάση με τίτλο «Οι γάμοι στην πινακοθήκη, το οφτό κλέφτικο και η αφορμή για να φωνάζουμε».

Οι απόψεις του Τάσου Αναστάση, ο οποίος χρήστηκε ειδήμονας για το θέμα της χρήσης μέρους την Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας για τέλεση πολιτικών γάμων, όχι μόνο αντιτίθεται στη δημοσιογραφική δεοντολογία, γιατί ο ίδιος δε θεώρησε σκόπιμο και αναγκαίο να επικοινωνήσει με τον επίσημο φορέα των Εικαστικών (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και μαζί μου ως εκπροσώπου Λάρνακας, προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές του προσωπικές απόψεις και μόνον.

Μειώνει όχι μόνο την αξία και σημασία του χώρου της πινακοθήκης γιατί για τον ίδιο τίθεται το ερώτημα γιατί φωνασκούμε. «Και τι έγινε αν πάρει ο Δήμος μέρος της πινακοθήκης για γάμους;» Δε θα υπάρχουν δεξιώσεις ή όπως ειρωνικά το θέτετε οφτό κλέφτικο. Αυτό νομίζετε είναι που μας απασχολεί; Το γεγονός ότι η Πινακοθήκη βραβεύτηκε από την Ευρώπη είναι μικρής σημασίας, όπως μικρής σημασίας είναι για σας η άποψη όσων αντιδρούν με τα σχέδια του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρία;

Δεν διερωτηθήκατε γιατί αντιδρούν; Μήπως υπάρχει πολίτης αυτής της πόλης που δε θέλει τον Δήμο να ενισχυθεί οικονομικά ή να προβάλλεται ως Τουριστικός Προορισμός για τέλεση πολιτικών γάμων; Κανείς! Το ένα όμως δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να έρχεται σε αντίθεση με το στόχο και το ρόλο μιας Πινακοθήκης που όλοι καμαρώνουν και εκθειάζουν και νιώθουν περήφανοι, γιατί έστω και παραμελημένη η Λάρνακα έχει μια βραβευμένη Πινακοθήκη που οι άλλες πόλεις υστερούν.

Η Δημοτική Πινακοθήκη ανήκει σ’ όλους τους πολίτες και όπως το λέει και το όνομα είναι ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Αυτή είναι η χρήση της και τίποτα άλλο. Ο Δήμος όφειλε να βρει λύσεις που να μη βλάπτουν τον σκοπό δημιουργίας της και Ναι! Κύριε Αναστάση αντιτιθέμεθα στην τέλεση γάμων και δεν έχουμε ανάγκη ως καλλιτέχνες να προβληθούν τα έργα μας μέσω αυτών των τελετών.

Αν είχατε έστω και μερική γνώση για τις εκθέσεις που κατά καιρούς φιλοξένησε και προτίθεται να φιλοξενήσει όπως την 1η Μπιενάλε που θα γίνει στην Κύπρο και δει στη Λάρνακα, την Μπιενάλε Λάρνακας, ίσως η στάση σας να ήταν διαφορετική.

Το ύφος της γραφής σας για όλους εμάς που αντιτιθέμεθα και δεν είναι μόνο το Ε.ΚΑ.ΤΕ, στην απόφαση του Δήμου για χρήση μέρους της Πινακοθήκης για πολιτικούς γάμους, είναι εντελώς απαξιωτικός και οφείλετε να απολογηθείτε.

ΝΑΙ! Κύριε Αναστάση η στέγη της Πινακοθήκης ανήκει στην Τέχνη και σε όλους μας. Ως πολίτης και όχι απλώς ως άνθρωπος της Τέχνης αντιδρώ όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μου γιατί Δήμος σημαίνει λαός και λανθάνεστε οικτρά με την κατηγορία των λόμπι. Η προβολή της Λάρνακας για τους γάμους δεν είναι η μόνη προβολή που ενδιαφέρει εκτός κι αν είναι μόνο το χρήμα που μετρά και τίποτα άλλο.

Η Δημοτική Πινακοθήκη δεν είναι παραγκωνισμένη όπως ισχυρίζεστε. Εσείς την παραγκωνίζετε με τη στάση σας και διερωτούμαι αν την έχετε ποτέ επισκεφτεί. Τώρα πληροφοριακά υπάρχει Παγκύπρια Έκθεση Κεραμικής. Καλό είναι να την επισκεφτείτε.

Όταν υπάρχει όραμα υπάρχει και αποτέλεσμα! Αυτό ζητούμε από τις Δημοτικές Αρχές που εμείς ψηφίσαμε. Να έχουν όραμα όχι μόνο για τα οικονομικά θέματα αλλά και για τον Πολιτισμό. Ένα χώρο πολιτισμού που έχουμε θα είμασταν άφρονες να τον μειώσουμε αντί να τον επεκτείνουμε και να τον αναβαθμίσουμε. Σε όλους εμάς εναπόκειται κύριε Αναστάση και έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να αντιδρούμε στα κακώς έχοντα ή σε ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!