Οι ανθρώποι του πολιτισμου της Λάρνακας ΛΕΝΕ ΟΧΙ στις τελετές γάμων εντός της Πινακοθήκης του Δήμου!

lca gallery

Όταν η πινακοθήκη της πόλης μοιράζεται για να….
φιλοξενεί τελετές γάμων!

Οι άνθρωποι του πολιτισμού στη Λάρνακα μιλούν για την απόφαση του Δήμου Λάρνακας σχετικά με την Πινακοθήκη της πόλης και στέλνουν το μήνυμα και την ευχή “να αναθεωρηθεί η απόφαση και να πρυτανεύσει η λογική”.
Η πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου Λάρνακας τάσσεται κατά αυτής της γελοίας και συνάμα τραγικής απόφασης, δεδομένου πολλών γεγονότων: Η Λάρνακα διαθέτει μόνο μία πινακοθήκη, η Λάρνακα μπορει να βρει άλλους χώρους για τελετές γάμων, η Λάρνακα όφειλε να αναβαθμίσει την Πινακοθήκη της εδώ και καιρό (πχ να είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα) και όχι να θυσιαστεί στους γάμους και στο κέρδος, η Λάρνακα δεν αντέχει άλλα “παναϊρκα” εις βάρος του πολιτισμού!

Skala Times

evrosΕύρος Ευρυβιάδης
Καλλιτέχνης, ζωγράγος

Άφησαν την ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ μας να υπολειτουργεί σκόπιμα για να την αποκεφαλίσουν. Όλα για τα λεφτά, δυστυχώς!

 

 

Ίρμα Βούλγαρηirma1
Καλλιτέχνης, Ζωγράφος
“Περάστε να δείτε την έκθεση στην Πινακοθήκη Λάρνακας αλλά μη ξεχάσετε φεύγοντας να αφήσετε το φακελάκι στους νιόπαντρους!” Δε ντρεπόμαστε λέω εγώ… Έχουν τα έργα τέχνης στις αποθήκες της Πινακοθήκης να καταστρέφονται από την υγρασία και την σκόνη αντί να κοσμούν τους τοίχους της και τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο της για γάμους και πανηγύρια. Τι ξεφτίλα…

timotheouΑνδρέας Τιμοθέου
Λογοτέχνης, Συγγραφέας

Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας που αφορά τον χώρο της Πινακοθήκης και συγκεκριμένα χρήση μέρους του για τέλεση γάμων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ζούμε σε μια πόλη που ήδη της λείπουν πολλά. Οι ευθύνες για την εικόνα και τη μειονεκτική θέση της πόλης μας έναντι άλλων βαραίνουν κυβερνήσεις, τοπικούς άρχοντες, μονάδες που εξυπηρετούν προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά και όλους εμάς με την αδράνειά μας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε μια πινακοθήκη που στεγάζεται σε ένα αξιοπρεπές κτήριο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Αντί να κοιτάξουμε πώς θα φροντίσουμε την καλύτερη λειτουργία της, όπως για παράδειγμα το ωράριο που μπορεί να την επισκέπτεται το κοινό, βρήκαμε τρόπο να περιορίσουμε τις δυνατότητες της, τεμαχίζοντάς την. Δημιουργείτε επιπρόσθετες ελλείψεις κύριοι και κυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου κι αυτό είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Δεν θα αναφερθώ σε ψήφους μιας και το θέμα μπορεί να μην απασχολήσει τη μάζα, ωστόσο εύχομαι πως θα αναθεωρηθεί η απόφαση και θα πρυτανεύσει η λογική.

Στέλιος Μουσαρρήςmoussaris
Σχεδιαστής

Για εμένα προσωπικά είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί μέσα από μια τέτοια απόφαση δείχνουμε πόσο πολλά ενδιαφερόμαστε για την τέχνη και αισθητική γύρω μας. Είναι η μοναδική πινακοθήκη στη Λάρνακα και θέλουν να τη μοιράσουν και στο μισό χώρο να γίνονται τελετές γάμων! Καταρχάς όταν ακούς μια τέτοια κουβέντα δεν ξέρεις αν είναι καλά να γελάσεις ή να κλάψεις. Μάλλον να γελάσεις διότι ήδη κλαίμε αρκετά με τούτη τη πόλη. Θα μοιραστώ μια σκέψη μαζί σας, σκεφτείτε την ίδια μέρα να έχει έκθεση και δίπλα να γίνεται γάμος με μουσική. Ή ακόμα καλύτερα να ακούγεται κανένα λαϊκό “θα ζήσω ελεύθερο πουλί”. Ξέρω, ακούγεται αστείο αλλά την ίδια ώρα τραγικό και απολίτιστο. Τι να πω;
Skala Rules.
Ελπίζω όση αγαπάμε τη Λάρνακα και τις τέχνες να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο.

mike elia

Μιχαήλ Ηλία
Ζωγράφος
Γενικός συντονιστής Μπιεναλε

Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Δήμο Λάρνακας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για τον πολιτισμό της πόλης μας. Όσον αφορά στην Μπιενάλε Λάρνακα 2018 θα τοποθετηθούμε μόλις έχουμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

Γιώτα Δημητρίου
Δημοσιογράφος
Αρχισυντάκτρια Skala Times / Δασκάλα Δημιουργικής Γραφήςyiota d
Η Πινακοθήκη της Λάρνακας κουβαλούσε κάποια αγκάθια τα οποία έπρεπε να ξεφορτωθεί, όπως πχ το γεγονός ότι ήταν κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Όπως πχ το γεγονός ότι δεν είχε τη ζωή που της άξιζε. Αντί λοιπόν να βελτιωθεί η κατάσταση για χάριν του πολιτισμού και για το καλό της πόλης, αντί αυτού το Δημοτικό Συμβούλιο (πλην του Δημάρχου, του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και μιας δημοτικής συμβούλου η οποία απουσίαζε) αποφάσισε όπως μοιράσει τη πινακοθήκη και να διαθέτει τη μισή για τελετές γάμων! Το θεωρώ ρεζιλίκι για τη πόλη μας, για τον πολιτισμό, για τις τέχνες.
Ποιοι αποφασίζουν για τον πολιτισμό της πόλης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί δεν μίλησαν και δεν διαβουλεύτηκαν με καλλιτέχνες και κόσμο της πόλης; Αν δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό να το πουν και να καθίσουν να μιλήσουν με αυτούς που κάτι ξέρουν. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που ταλαντούχοι και διάσημοι καλλιτέχνες της Λάρνακας έχουν ταχθεί κατά αυτής της απόφασης; Η πινακοθήκη της Λάρνακας χρειάζεται βελτίωση, όχι να γίνει θυσία στο βωμό του κέρδους ή όποιων άλλων συμφερόντων!

alexandros kAλέξανδρος Κυριακίδης
Καλλιτέχνης – Καθηγητής Καλών Τεχνών

Έχουμε ένα δήμοσιο χώρο- ΕΝΑ και αυτός φυτοζωεί και θελουμε να το κάνουμε για τα πανηγύρια αφού αυτό μας χαρακτηρίζει πλέον εδώ μέσα. Τα παραδείγματα που έχουν αναφερθεί από γάμους σε πινακοθήκες στο εξωτερικό έχουν να κάνουν με χώρους μνημειακού χαρακτήρα που κάποτε δυστυχώς συνδέονται με ένα κακόγουστο ρομαντισμό- εξού και η ανάγκη να γιορτάσει κάποιος ένα κοινωνικό γεγονός, υπό το φως της ιστορίας και ανάμνησης. Μπορώ επίσης να φέρω πολλά περισσότερα παραδείγματα όπου γκαλερί και πινακοθήκες στο εξωτερικό απαγορεύουν τέτοιου είδους γεγονότα.
Πίσω στη δικιά μας περίπτωση, όπως προανέφερα εμείς έχουμε ένα χώρο στον οποίο στεγάζονται καλλιτέχνες, πολλοί εν ζωή και οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν τη δουλειά τους να μεταμορφώνεται σε γαμήλιο στήριγμα. Αντί τέτοιων βεβιασμένων κινήσεων θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για περαιτέρω εκμετάλλευση του χώρου σε σχέση με καλλιτεχνικά, αυτά που έχουν απομείνει δηλαδή: ομιλίες, workshops, residencies, προβολές, συνεχή ενημέρωση και όχι αυτή η υφιστάμενη κατάσταση με τα έργα να χάνονται στη σκόνη και τη μονιμότητα.

Aντρούλα Αντωνιάδουantroula antoniadou
Καλλιτέχνης, Εκπρόσωπος ΕΚΑΤΕ Λάρνακας

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας εν τη σοφία του αποφάσισε να πάρει ένα δωμάτιο της Δημοτικής Πινακοθήκης για τους πολιτικούς γάμους. Αν είναι δυνατόν. Να κουτσουρέψουμε μια Δημοτική Πινακοθήκη που άλλες πόλεις ζηλεύουν για πιο λόγο; Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υπάρχουν διαθέσιμα πολλά δωμάτια. Γιατί δεν τα χρησιμοποιούν και θέλουν να καταστρέψουν ένα στολίδι πολιτισμού; Ως ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου) θα αντιδράσουμε και κάνουμε έκκληση να αντιδράσετε κι εσείς φίλοι μου.

mar8ia kΜαρία Κυριάκου
Καλλιτέχνης, ζωγράφος,
Play Back Theatre

Με μεγάλη μου έκπληξη και μεγαλύτερη λύπη διαβάζω αυτά τα γραφόμενα και αλήθεια απορώ με αυτήν την ντροπιαστική απόφαση! Ένα κομμάτι πολιτισμού της Λάρνακας να έχει τέτοια εξέλιξη. Όταν μια πόλη, τόσο ήρεμη και γαλήνια με απίστευτη ιστορία και ομορφιά την υποβιβάζεις και την ντροπιάζεις με αυτό τον τρόπο! Και εκεί που όλοι αναμέναμε την εξέλιξη της στα πολιτιστικά δρώμενα και πιστεύαμε πως θα έπαιρνε μια άνοδο έχοντας επιλεγεί ως η πρώτη πόλη της Κύπρου που θα φιλοξενήσει την BIENNALE 2018 (και αυτό με έκανε να αισθάνομαι απίστευτα περήφανη για την πόλη μου την μικρή Λάρνακα)……Ξαφνικά διαβάζω αυτό και μένω κάγκελο. Και αλήθεια απορώ είναι τελικά σημαντικό η τελετή κάποιου γάμου παρά τα εγκαίνια μια ΕΚΘΕΣΗΣ; Λυπάμαι για την εξέλιξη αυτή και ελπίζω να μην ολοκληρωθεί. Ένα κτίριο όπως η Δημοτική Πινακοθήκη μας το μόνο που μπορεί να φιλοξενήσει στα σπλάχνα της είναι ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ και όχι τελετές γάμων!

Δόμνα Μωυσέωςdomna
Δρ Γαλλικής Φιλολογίας

Θεωρώ πως η απόφαση που αφορά στη χρήση μέρους της δημοτικής πινακοθήκης Λάρνακας για τη διεξαγωγή γάμων είναι λανθασμένη. Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη εξεύρεσης χώρου για τη διεξαγωγή γάμων ή ακόμα πως οι χώροι πολιτισμού θα μπορούσαν να παίρνουν νέα πνοή από την οργάνωση εκδηλώσεων. Εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες τόσο πρακτικά για τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όσο και στην υποβάθμιση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης. Ο πολιτισμός δε δέχεται εκπτώσεις χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως αποκλείεται η λαϊκή του διάσταση : η ανάγκη, δηλαδή, να αγκαλιάζει ο πολιτισμός το σύνολο των πολιτών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!