“Όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι η Κως είναι ο πιο όμορφος προορισμός”

kw1

Ο σεισμός «χτύπησε» στη 01:31 τα ξημερώματα προκαλώντας τον πανικό – Από πτώση τοίχου οι νεκροί – Τουρκικής και σουηδικής καταγωγής τα θύματα, τουρίστες οι πέντε σοβαρά τραυματίες – Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Το πιο δύσκολο πρωινό του καλοκαιριού ξημέρωσε σήμερα για τους κατοίκους της Κω που μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε δευτερόλεπτα μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής τα Δωδεκάνησα. Ο τραγικός απολογισμός; Δύο νεκροί, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -οι πέντε σοβαρά- και πολλές ζημιές.

Δύο νεκροί και περισσότεροι από εκατό τραυματίες, η κατάσταση τριών εκ των οποίων κρίνεται σοβαρή, είναι ο απολογισμός του «χτυπήματος» του εγκελάδου στην Κω.

kw2

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν έχουν αφήσει πίσω τους μια εικόνα κατεστραμμένου τοπίου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου αναθεώρησε νωρίτερα την μέτρηση του σεισμού διευκρινίζοντας πως ήταν 6,6 Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί είναι ένας 29χρονος Σουηδός και ο 39χρονος Τούρκος Σινάν Κούρτογλου, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα Hurriyet.

Οι άντρες έχασαν την ζωή τους όταν τοίχος στο κλαμπ στο οποίο διασκέδαζαν κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Εκ των τραυματιών ο ένας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Οι περισσότερες υλικές ζημιές στο νησί εντοπίζονται στο λιμάνι του νησιού καθώς υπάρχει εσωτερική καθίζηση. Επίσης από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Ακόμη, ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε κτίρια που έχουν κτιστεί προ του 1930, ενώ ανάμεσα σε αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

Συγκινούν τα λόγια του δημάρχου της Κω: “Όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι η Κως είναι ο πιο όμορφος προορισμός”
Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε τα εξής:
“Η Κως πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο.
Άντεξε τη δοκιμασία και θα βγει πιο δυνατή.
Οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού αποδείχθηκαν ασφαλείς για τους επισκέπτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συνεχίζει τις διακοπές της στο νησί αφού το σεισμικό φαινόμενο εκτονώνεται.
Η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα, στους ρυθμούς ενός τουριστικού προορισμού.
Το χαμόγελο επιστρέφει. Όλοι μας φοράμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας για τους επισκέπτες μας.
Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να επιστρέφουμε, ξέρουμε να ξεπερνάμε δυσκολίες και προβλήματα.
Το αποδείξαμε με το μεταναστευτικό, θα το αποδείξουμε και τώρα.
Ότι χάλασε θα το κάνουμε καλύτερο.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κως είναι ο πιο όμορφος προορισμός.” 

Η συγγραφέας, δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έγραψε: Για τις διακοπές μας στηρίζουμε την Κω τώρα που μας έχει ανάγκη.

kw3

—————————————–

ΠΗΓΕΣ:
Πρώτο Θέμα
http://www.cnn.gr
http://www.newsit.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!