Έλενα Κουζάρη και Γιώργος Μοτίτη σε μια έκθεση “Minimale”

mni cover

Δύο παιδιά, έφηβοι, μαθητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας πραγματοποιούν την πρώτη τους έκθεση ζωγραφικής το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 στον Πολυχώρο Αποθήκες στη Λάρνακα. Η έκθεση με τίτλο “Minimale” είναι το αποτέλεσμα της αγάπης και της ενασχόλησης της Έλενας Κουζάρη και του Γιώργου Μοτίτη με τη τέχνη για αρκετά χρόνια. Η Έλενα και ο Γιώργος είναι δύο ώριμα παιδιά που παραδέχονται πως η αγάπη τους για την τέχνη βρήκε πρόσφορο έδαφος χάρις στις καθηγήτριες τους, τρεις γνωστές και καταξιωμένες ζωγράφους της πόλης μας. “Η αγάπη μου για την τέχνη οφείλεται περισσότερο στις καθηγήτριες μου Έλενα Τσιγαρίδου, Θέκλα Παπαδοπούλου και Ιωάννα Κυθραιώτου. Για την τέταρτη τάξη της ακαδημίας έπρεπε να διαλέξω πια μαθήματα θα ακολουθούσα για τα επόμενα 4 χρονιά. Οι δασκάλες μου ήταν αυτές που με έπεισαν πως η τέχνη θα έπρεπε να ήταν ένα από αυτά. Είχαν δει ταλέντο σε εμένα πριν το προσέξω εγώ η ίδια. Ήταν μια από τις καλύτερες μου επιλογές και τις ευχαριστώ για αυτό”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πως ξεκίνησε η ιδέα της κοινής σας έκθεσης;
Γιώργος – Η ιδέα της κοινής μας έκθεσης ξεκίνησε από μια πρόταση από την Έλενα όταν δουλεύαμε μαζί πάνω στο τεράστιο σκηνικό του Top Class Show μας στην ακαδημία τα Χριστούγεννα. Γυρίζει και μου λέει, “θες να κάνουμε δική μας έκθεση;” και εννοείται πως η απάντηση μου ήταν θετική και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!
Έλενα – Μια από τις νύχτες που ξενυχτούσαμε για να τελειώσουμε το σκηνικό του Top Class Show τον Γενάρη, όπως αστειευόμασταν λέω στο Γιώργο, γιατί δεν κάνουμε την δική μας έκθεση; Δεν το σκέφτηκα καν πριν ρωτήσω όπως και αυτός μου απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι πριν το καταλάβουμε βρήκαμε τους εαυτούς μας να παλεύουν μεταξύ διαβάσματος για τις τελικές εξετάσεις και ταυτόχρονα να προετοιμαζόμαστε για την έκθεση μας.

Γιατί “minimale“;
Γιώργος – Η λέξη minimale, απο το γαλλικό minimal, σημβολίζει την αγνότητα και την απλότητα. Διαλέξαμε αυτόν τον τίτλο για την πρώτη μας έκθεση επειδή και οι δυο μας αγαπούμε αυτή τη λέξη και ελπίζουμε πως αυτό είναι που θα εκπέμπουν οι πίνακες μας σε όλους όσους τους βλέπουν.
Έλενα – Το minimale ήταν μια κοινή απόφαση. Συμβολίζει την απλότητα που θέλουμε να εκφράσουν οι πίνακες μας, αλλά επίσης δημιουργεί μια αντίθεση με το μέγεθος τον περισσοτέρων έργον τέχνης μας.

Processed with VSCO with m5 preset

Ποια η δική σας σχέση με τη τέχνη;
Γιώργος – Από πολύ μικρή ηλικία είχα μια πολύ στενή σχέση με την τέχνη. Η μητέρα μου εκτός από αθλήτρια ήταν και ζωγράφος και από μικρή ηλικία με έβαλε στον κόσμο της τέχνης με την εγγραφή μου σε απογευματινά μαθήματα τέχνης. Μετά από 7 χρονιά μαθημάτων σταμάτησα (λόγω των μαθημάτων στην αμερικανική ακαδημία Λάρνακας) αλλά μέσα στα επόμενα 7 χρονιά μου στην αμερικανική ακαδημία η τέχνη ήταν πάντα η πρώτη μου επιλογή όταν έπρεπε να διαλέξουμε μαθήματα για τον επόμενο χρόνο.
Ελενα – Η αγάπη μου για την τέχνη οφείλεται περισσότερο στις καθηγήτριες μου Έλενα Τσιγαρίδου, Θέκλα Παπαδοπούλου και Ιωάννα Κυθραιώτου. Για την τέταρτη τάξη της ακαδημίας έπρεπε να διαλέξω πια μαθήματα θα ακολουθούσα για τα επόμενα 4 χρονιά. Οι δασκάλες μου ήταν αυτές μου με έπεισαν πως η τέχνη θα έπρεπε να ήταν ένα από αυτά. Είχαν δει ταλέντο σε εμένα πριν το προσέξω εγώ η ίδια. Ήταν μια από τις καλύτερες μου επιλογές και τις ευχαριστώ για αυτό.

Τι θα δούμε στην έκθεση;
Γιώργος – Στην έκθεση θα δείτε πολλά γυμνά αλλά όχι όπως είμαστε συνηθισμένοι να τα βλέπουμε. Κάθε πίνακας εκπέμπει και διαφορετικό συναίσθημα μέσα από διαφορετικές πόζες και χρώματα. Το “παράξενο” κομμάτι των πινάκων είναι πως κανένας δεν έχει προσωπικότητα και είναι όλοι ανώνυμοι. Τι εννοώ; Θα πρέπει να τους δείτε για να καταλάβετε!
Έλενα – Το θέμα μας όπως φαίνεται και στην πρόσκληση, είναι το γυμνό. Διαλέξαμε αυτό το θέμα επειδή μας αρέσουν οι προκλήσεις. Ξέρουμε ότι πολύς κόσμος δεν νιώθει άνετα με το γυμνό, αλλά εμείς θέλουμε να δείξουμε πως στην τέχνη δεν υπάρχει ντροπή και πως ο καθένας μας πρέπει να νιώθει άνετος μέσα στο σώμα του και να το αγαπά όπως και αν είναι.

Σκέφτεστε να ακολουθήσετε επαγγελματικά (με σπουδές) το μονοπάτι της τέχνης;
Γιώργος – Θα ακολουθήσω μια σπουδή που έχει κάπως σχέση με την τέχνη αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Ονομάζετε Digital Media αλλά οτιδήποτε και να ακολουθούσα, το σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσω να ζωγραφίζω ποτέ.
Έλενα – Όχι. Προσωπικά θέλω την τέχνη στη ζωή μου να είναι κάτι πιο ελεύθερο. Να είναι η απόδραση μου όταν η ρουτίνα γίνετε φορτική.

Processed with VSCO with m5 preset

Για εσάς τι σημαίνει “καλή τέχνη” ;
Γιώργος – Για εμένα καλή τέχνη είναι κάτι που είναι μοναδικό και που δεν μπορεί ούτε με την βοήθεια της τεχνολογίας να αναπαραχθεί. Η καλή τέχνη έχει ανεκτίμητη αξία πού τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν.
Έλενα – Καλή τέχνη για εμένα είναι η δημιουργικότητα και το όραμα, η φαντασία του κάθε καλλιτέχνη που σε συνεργασία με το ταλέντο του δημιουργία ένα έργο τέχνης.

Στη Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λάρνακα πως βλέπετε τις τέχνες;
Έλενα – Εμείς είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί το σχολείο μας προωθεί αρκετά την τέχνη. Πολλοί μαθητές της ακαδημίας έχουν πάρει international award στη τέχνη, GCSE και ALEVEL. Είναι πολύ σημαντικό τα σχολεία να μην αφήνουν στο περιθώριο την τέχνη και να μην την υποτιμούν, γιατί μετά μαθητές με ταλέντο και προοπτικές δεν εξερευνούν ποτέ την επιλογή να ακολουθήσουν καλές τέχνες.

Facebook Event:
https://www.facebook.com/events/126947034573329/?ref=br_rs
mini art

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!