Χριστόδουλος Ιωάννου: “Σκοπός μας η συμμετοχή στα μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας σε χρήσιμα και αποτελεσματικά ευρωπαϊκά προγράμματα”

europe dire in

O κ. Χριστόδουλος Ιωάννου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λάρνακας, μας μιλά για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως Ευρωπαϊοι πολίτες, για το ρόλο και δράση του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας, για τις ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις και πως αξιοποιούνται καθώς και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος Λάρνακας.
Μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συνέντευξη, γεμάτη πληροφορίες που μας αφορούν όλους!

Της Γιώτας Δημητρίου

Kαταρχάς κ. Ιωάννου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λάρνακας θα θέλαμε να μας πείτε πόσα χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Europe Direct του Δήμου Λάρνακας.
Το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Λάρνακας είναι ένα συγχρηματοδούμενο έργο, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία το 2009.

Μπορούμε να αναφέρουμε το ρόλο του στην κοινωνία της πόλης μας;
Το Κέντρο, εντάσσεται σε ένα δίκτυο το οποίο μετρά περισσότερα από 400 κέντρα  στα κράτη μέλη και βρίσκεται υπό την αιγίδα της  Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και του Δήμου Λάρνακας.
Κύριοι στόχοι του είναι:
-Η έγκυρη και σαφής ενημέρωση των πολιτών για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
-Η παροχή πληροφοριών, για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων  των πολιτών, που προκύπτουν από τη δράση τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, δίνεται πληροφόρηση για θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην ΕΕ, για συγχρηματοδοτήσεις, για το που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε περίπτωση που αντιμετωπίζει ένα ζήτημα.
Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού μέσα από το Κέντρο δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να παίρνουν ΔΩΡΕΑΝ πληροφόρηση για πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, όταν γίνονται προκηρύξεις για σχέδια επιχορηγήσεων διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπου έρχονται ειδικοί σύμβουλοι από τον εκάστοτε φορέα για να ενημερώσουν τους πολίτες. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση που είχαμε πριν λίγους μήνες στο στην ενημερωτική εκδήλωση που είχαμε για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, ένας τομέας που άρχισε να αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και στην Κύπρο. Το ίδιο και στα ενημερωτικά σεμινάρια που είχαμε διοργανώσει για τη συγγραφή προτάσεων στα ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στους πολίτες η ευκαιρία σε μια περίοδο τόσο δύσκολη, να παίρνουν δωρεάν εκπαίδευση. Υπάρχει εξαιρετικός βαθμός ανταπόκρισης στις εκδηλώσεις και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Επίσης, η Λειτουργός του Κέντρου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, επισκέπτεται και τα σχολεία της Επαρχίας Λάρνακας για παρουσιάσεις και ενημέρωση των μαθητών, καθώς και τα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου όταν ζητηθεί.
Το Κέντρο έχει την δική του ιστοσελίδα (http://www.eudirectlarnaca.eu) και τη σελίδα του στο Facebook (https://www.facebook.com/#!/pages/EuropeDirectInformationCentreinLarnaca)  και στο Twitter (https://twitter.com/europedirectlar), οι οποίες ενημερώνονται σε τακτικά διαστήματα.

Τι μπορεί να προσφέρει στους πολίτες;
Το Κέντρο προσφέρει στους πολίτες πληροφόρηση και ενημέρωση. Είναι στελεχωμένο με μια Λειτουργό ειδικευμένη στα θέματα της ΕΕ και στα θέματα επικοινωνίας και ο Δήμος παρέχει την πλήρη υποστήριξη του στην διοργάνωση των εκδηλώσεων. Λειτουργεί γραφείο επίσκεψης στο αναπαλαιωμένο κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας (Πλατεία Βασιλέως Παύλου) και είναι ανοικτό για το κοινό Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο χώρο υπάρχει και δωρεάν πληροφοριακό υλικό για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ.

Τι ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις υπάρχουν σήμερα;
Η Κύπρος τυγχάνει στήριξης του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Πρόγραμμα στοχεύει να δώσει ώθηση και να βοηθήσει την Κύπρο να εξέλθει από την κρίση. Μέσω του προγράμματος δημιουργούνται θέσεις εργασίας βοηθώντας τις ΜΜΕ να γίνουν ανταγωνιστικότερες και να άγονται από την καινοτομία.
Συμμετέχουμε επίσης στο πρόγραμμα Βαλκανίων-Μεσογείου, ένα νέο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από την ισχυρή θέληση των χωρών της περιοχής για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος στις χώρες μας.
Δύο άλλα παρόμοια προγράμματα που συμμετέχουμε είναι τα INTERACT και INTERREG που έχουν στόχο την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών, τη μεταφορά καλών πρακτικών, τη διάδοση των καινοτόμων προσεγγίσεων και την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ στις κοινότητες που συμμετέχουν.
Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον πρόγραμμα που υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής είναι το
MED, σκοπός του οποίου είναι να προάγει την ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου με την ενίσχυση καινοτόμων ιδεών και πολιτικών.
Κάπου εδώ πρέπει να πω ότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν είναι απλά λεφτά τα οποία αιτούμαστε για απτά έργα. Προϋποθέτουν μια μεγάλη, διαφανείς και χρονοβόρα διαδικασία με πολλές υποχρεώσεις, αυστηρά κριτήρια και έντονη προετοιμασία.


Σε ποια ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχει ο Δήμος Λάρνακας και σε τι αποσκοπούν αυτά τα προγράμματα;
Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα FIESTA που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και ολοκληρώνεται των Οκτώβριο του 2017. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη (Intelligent Energy Europe) και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυρίως στη χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και στη συνεπαγόμενη μείωση εκπομπών CO2. Αφορά οικογένειες με παιδιά που οι ανάγκες τους σε θέρμανση και ψύξη είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μέσω του προγράμματος FIESTA, τα μέλη των οικογενειών με παιδιά που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν ή/ και να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να γίνουν ενεργειακά αποδοτικότερες.
Το έργο FIESTA κυρίως αφορά εξεύρεση τρόπων για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και επενδύσεων σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης.
Επίσης, συμμετέχουμε στο PAYT (PAY AS YOU THROW), το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των αποβλήτων στη Νότια Ευρώπη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2019.  Το έργο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των εμποδίων και την ανάπτυξη της θετικής νοοτροπίας σχετικά με το Pay-As-You-Throw. Μέσω αυτού, οι τοπικές αρχές θα εκτεθούμε σε καινοτόμες μεθόδους, τεχνολογίες, καθώς και δράσεις που στοχεύουν κυρίως την πρόληψη των αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή συλλογή, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ακολουθήσουν διαφορετικές πρακτικές.
Τέλος, συμμετέχουμε στο Motivate, που αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα. Μέσω του προγράμματος αυτού θα αναπτυχθούν δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν τη χρήση των δημόσιων μεταφορών, του ποδηλάτου και άλλων φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς. Στα πλαίσια του προγράμματος θα αναπτυχθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι δημότες και επισκέπτες της πόλης θα δηλώνουν τα ημερολόγια κινήσεως και θα αξιολογούν τις υποδομές της πόλης. Σκοπεύει να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν καλά τα βασικά προβλήματα κινητικότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες και να αναδειχθούν οι πιο αποδεκτές και βιώσιμες παρεμβάσεις, χρησιμοποιώντας οικονομικά αποδοτικούς τρόπους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Πώς μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για τα διάφορα προγράμματα;
Μέσω του Europe Direct, που βρίσκεται στην παλιά Οθωμανική Τράπεζα, που σήμερα στεγάζεται η “Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών”, το “Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης” καθώς και από τα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης και στα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου και του Europe Direct στο facebook και στις ιστοσελίδες μας αντίστοιχα. 

Ο Δήμος Λάρνακας με ποιους τρόπους φροντίζει να αξιοποιεί στο έπακρο τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα;
Σκοπός μας η συμμετοχή στα μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας σε χρήσιμα και αποτελεσματικά ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν να επιφέρουν βελτιωτικές αλλαγές στη ζωή των δημοτών. Για παράδειγμα, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα FIESTA έχει μέχρι σήμερα βοηθήσει πέραν των 130 συμπολιτών μας να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα στο σπίτι τους εντελώς δωρεάν. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους και τη Δημοτική Υπηρεσία προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε ένα προγραμματισμό για την 5ετία με αποτελεσματικές συνεργασίες με άλλους Δήμους της Ε.Ε. που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση του Δήμου μας. Η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ, αφού μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποσκοπούμε και στην προβολή του Δήμου μας στο εξωτερικό, στους Δήμους αυτούς που συμμετέχουν μαζί μας, και όχι μόνο.
Μέσα από τη λειτουργία του Europe Direct Δήμου Λάρνακας, οι δημότες έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται χωρίς κανένα κόστος για θέματα που συσχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες.

Mέσα απ’ τη δικιά σας εμπειρία, πιστεύετε ότι ο Κύπριος πολίτης γνωρίζει τα δικαιώματα του;
Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε για πολλά από τα δικαιώματά μας, δυστυχώς όμως δεν αναγνωρίζουμε τον ρόλο της Ε.Ε. στη θέσπιση των δικαιωμάτων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες τρίτων χωρών αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που έχει φέρει στη ζωή μας η Ε.Ε. περισσότερο από εμάς, δηλαδή τους ίδιους πολίτες των 28 κρατών μελών. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, και αυτός είναι και ένας βασικός ρόλος των Europe Direct στις κοινωνίες μας.

Το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του Skala Times όσον αφορά το ρόλο του Europe Direct Λάρνακας του Δήμου Λάρνακας, στη κοινωνία της πόλης μας;
Θα θέλαμε ο κόσμος να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο τις δράσεις και το έργο μας. Ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη είναι η αποστασιοποίηση των Βρυξελλών από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Εδώ είναι που προγράμματα και έργα όπως το Europe Direct προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση από τις Βρυξέλλες και να δώσουν το αίσθημα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, συνάμα με την εθνική, στον πολίτη της κάθε χώρας μέλους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας σε μια Συναυλία – Αφιέρωμα «Γι’ αυτούς που έφυγαν»

ΜΟΥΣΙΚΗ                                                            Δευτέρα 29 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος στη Λάρνακα Η Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας σε μια Συναυλία – Αφιέρωμα «Γι’

error: Content is protected !!