«Σεμπρεβίβα» στο Verochino στην Ορόκλινη, μια ιδιαίτερη παράσταση

1

Μια ξεχωριστή παράσταση βασισμένη στο πρώτο βιβλίο του Γιάννου Σταυρινού με τίτλο “Σεμπρεβίβα” θα ανέβει στο Verochino στην Ορόκλινη και με την ευκαιρία αυτή η σκηνοθέτης του έργου Χρυστάλα Καλλένου μιλά στο Skala Times.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χρυστάλα, τι είναι αυτή η παράσταση που ετοιμάζετε για να ανέβει στο Verochino στην Ορόκλινη;
Λοιπόν… Ο αγαπημένος μου φίλος και ιδιοκτήτης του Verochino Γιάννος Σταυρινός, έγραψε το πρώτο του Βιβλίο με τίτλο «Σεμπρεβίβα». Μια ημέρα με πήρε τηλέφωνο και μου ζητησε να βρεθούμε γιατί ήθελε να μου κάνει μια επαγγελματική πρόταση.
Έτσι κι έγινε… Ήρθε στη Σχολή μου (στο Θεατρικό Εργαστήρι Χρυστάλλα Καλλένου) και κρατούσε ένα βιβλίο στο χέρι του. Μου είπε ότι ήθελε να κάνουμε μια παρουσίαση του βιβλίου του στο Verochino. Αμέσως το πήρα, το διάβασα λίγο και ενθουσιάστηκα. Έτσι, είπα αμέσως το ναι. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας.
Το βιβλίο, περιλαμβάνει 20 διαφορετικές αληθινές ιστορίες που έζησε ή άκουσε ο Γιάννος Σταυρινός. Όταν πια διάβασα όλες τις ιστορίες, πήρα τηλέφωνο τον Γιάννο, και τον ρώτησα αν μου επιτρέπει να μην κάνω μια απλή παρουσίαση του βιβλίου του, αλλά να το κάνω Θεατρική Διασκευή και να το ανεβάσουμε ως Θεατρική Παράσταση. Βρεθήκαμε και πάλι και του περιέγραψα ακριβώς πώς το φαντάστηκα στο μυαλό μου και ενθουσιάστηκε και ο ίδιος ο Γιάννος. Tότε χαμογέλασα κι «έπεσα με τα μούτρα» στη δουλειά.

Ποιοι θα λάβουν μέρος;
Να τους αναφέρω όλους:

  • Συγγραφέας: Γιάννος Σταυρινός
  • Σκηνοθεσία: Χρυστάλλα Καλλένου
  • Θεατρική Διασκευή: Χρυστάλλα Καλλένου
  • Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρία Ζορλή και Ευτυχία Θουπή
  • Παίζουν επίσης οι μαθητές από το «Θεατρικό Εργαστήρι Χρυστάλλα Καλλένου»: Ελένιος Ισιδώρου, Κυριάκος Κωνσταντίνου (Ορφέας Ορφέου) και Αγαμέμνονας Παττίχης
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Η ομάδα
  • Κίνηση – Χορογραφίες: Χρυστάλλα Καλλένου
  • Μουσική Επιμέλεια – Μουσικός επί Σκηνής: Παναγιώτης Τσαππής
  • Φωτογραφίες: Νάταλι Φιλίππου (Nataly Philippou Photography)
  • Χώρος: Verochino Cafenio
  • Παραγωγή: Γιάννος Σταυρινός

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανεβαίνει μια παράσταση σε ένα εναλλακτικό χώρο, όπως ειναι το μπαράκι/καφέ Verochino, αντί σε ένα θεατρικό χώρο;
Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί ο κόσμος, και κυρίως σε μικρές πόλεις και σε χωριά, δεν έχει συνηθίσει να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις σε άλλους χώρους πέραν των Θεατρικών χώρων και Αμφιθεάτρων. Αλλά αυτό είναι που με κάνει να θέλω να δουλεύω όλο και πιο πολύ και μου προκαλεί ακόμα περισσότερο πάθος για την δουλειά μου και γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω, γιατί νιώθω ότι έχω μια πρόκληση πάλι να αντιμετωπίσω.
Όταν ζούσα στο Ναύπλιο, ανέβασα και σκηνοθέτησα μια παράσταση σε ένα club στο Άργος (το 2012), πράγμα που πρώτη φορά είχε γίνει στο Άργος και στις γύρω πόλεις και χωριά και ο κόσμος είχε κατενθουσιαστεί. Τελικά χρειάστηκε να κάνουμε και μία extra παράσταση. Κάτι που με είχε κάνει να νιώσω ότι «Ναι, τα κατάφερα» κι έφευγα γεμάτη μετά τις παραστάσεις μας.
Έτσι και τώρα με την παράσταση μας «Σεμπρεβίβα». Παρ’ όλες τις δυσκολίες του να μην παίζεις σε θεατρικό χώρο, είμαι σίγουρη και το πιστεύω ακράδαντα ότι η παράσταση μας θα πάει πάρα πολύ καλά και θα αγκαλιαστεί πολύ από το κοινό.
Κάτι που το λέω χρόνια άλλωστε και το προσπαθώ και θα το προσπαθώ μέχρι να το πετύχουμε είναι… Εκεί που βλέπουμε ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι μας, δεν πάνε Θέατρο, πρέπει να βγάλουμε το Θέατρο έξω από το Θέατρο και να το πάμε στα μέρη που συχνάζουν… για να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν, και μετά να το ακολουθήσουν και στο Θέατρο!

2
Μίλησε μας λίγο για το έργο…
Αυτή την ερώτηση το ιδανικό θα ήταν να την απαντούσε ο Γιάννος Σταυρινός, αλλά θα σας μεταφέρω τα λόγια του… «Η ανάγκη που νιώθουμε εμείς οι άνθρωποι να μοιραζόμαστε με τον πρώτο ακροατή κάποιες ιστορίες από τη ζωή μας γίνεται εντονότερη όσο μεγαλώνουμε. Πολλές φορές, δεν μας ενδιαφέρει αν μας ακούει κιόλας. Το σημαντικό είναι να του τα πούμε… να τα ξαναζήσουμε.»
Αυτό ακριβώς θα δείτε και μέσα από την παράσταση μας… Μια παρέα που ο κάθε ένας έχει την ανάγκη να μοιραστεί τις δικές του ιστορίες, απλώς για να τις ξαναζήσει.
Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε αν έρθετε να μας απολαύσετε!!!

Βγαίνουν κάποια μηνύματα μέσα απ’ το έργο;
Αν βγαίνουν λέει… Είναι γεμάτο με μηνύματα… Είναι 20 ιστορίες και η κάθε ιστορία κρύβει και το δικό της δίδαγμα. Για να καταλάβετε… Κάθε φορά από τις πρόβες μας φεύγω νιώθοντας καλύτερος άνθρωπος!!! Έτσι θα φεύγουν πιστεύω και από την παράσταση μας και οι θεατές.

Ο ιδιοκτήτης του Verochino που έχει γράψει το έργο, έχει γράψει κι άλλα έργα ή είναι το πρώτο του;
Όχι, είναι το πρώτο του βιβλίο κι ελπίζω να μας χαρίσει πολλά ακόμα τόσο όμορφα βιβλία όσο είναι το «Σεμπρεβίβα» που το έχω ήδη στην καρδιά μου.

Τι σημαίνει “Σεμπρεβίβα”;
Θα σας το εξηγήσω όπως ακριβώς το γράφει και ο Γιάννος Σταυρινός στο βιβλίο του… «Οι Βενετσιάνοι κατακτητές χάρισαν το όνομα αυτό στο ελίχρυσο, το χρυσαφί λουλούδι της μεσογείου στο οποίο η φύση δώρισε απλόχερα το χάρισμα να διατηρεί την ομορφιά και την φρεσκάδα του ακόμη και όταν κοπεί. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ζωντανό για πάντα. Το βότανο ελίχρυσο, ενεργεί σαν ένα είδος φυσικού σκωροαπωθητικού αντί για ναφθαλίνη και όπως λέει το παλιό οθωμανικό γνωμικό, χρησιμοποιείται από τις μνήμες ενάντια στον σκώρο – τον χρόνο. Βάζοντας μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιό του πάνω σε μια ματωμένη πληγή, αυτή αποστειρώνεται, επιταχύνεται η επούλωση της και ταυτόχρονα απομακρύνεται ο πόνος – η αρνητική ενέργεια. Η ανανεωτική του ιδιότητα πάνω στα κύτταρα – στο πνεύμα – το κάνει ανεκτίμητο σύμμαχο κατά της γήρανσης του δέρματος – της διάβρωσης των αξιών, της κουλτούρας και της παράδοσης μας.»
3

Πόσες παραστάσεις θα κάνετε; Λογαριάζετε να ταξιδέψερε και εκτός Verochino;
Θα κάνουμε τέσσερις παραστάσεις, στο Verochino Cafenio. Τώρα αν θα ταξιδέψουμε και εκτός του Verochino, θα το δούμε στην πορεία.
Η Πρεμιέρα μας θα είναι 26 Ιουλίου (ημέρα Τετάρτη) και οι επόμενες μας παραστάσεις θα είναι 2 Αυγούστου (ημέρα Τετάρτη), 16 Αυγούστου (ημέρα Τετάρτη) και 30 Αυγούστου (ημέρα Τετάρτη). Και όλες οι παραστάσεις μας ξεκινάνε στις 20:30.

Πόσο δύσκολο είναι να υπηρετεί κανείς το θέατρο στις μέρες μας;
Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μια τόσο μικρή χώρα πόσους ηθοποιούς και πόσους θεατρικούς θιάσους μπορεί να χωρέσει και να έχουν κι όλοι δουλειά; Είναι πολλές οι φορές που σκέφτομαι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στον χώρο μας και πόσες θυσίες και ρίσκα χρειάζονται για να επιβιώσεις και ακόμα πιο πολλά για να πετύχεις και δε σας κρύβω ότι δακρύζω. Αλλά μετά οπλίζομαι με δύναμη και λέω «Θα τα καταφέρω. Εξάλλου πώς μπορώ να ζήσω αν δεν κάνω Θέατρο;»

Είναι αναγκαίο το θέατρο και γενικότερα οι τέχνες στις μέρες που διανύουμε;
Φυσικά και είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ και το Θέατρο κι όλες οι Τέχνες!!! Πώς αλλιώς μπορεί να υπάρξει ο Πολιτισμός; Όπως είπε και ο σπουδαίος Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΣ»!!!

Τέλος, πες μας ένα λόγο γιατί να έρθουμε στην Ορόκλινη στο Verochino για το “Σεμπρεβίβα”.
Τι; Μόνο ένα;
Πρώτον: Για να ταξιδέψετε μαζί μας σε διάφορα μέρη, σε διάφορες εποχές, σε διάφορες ιστορίες…
Δεύτερον: Για να χαμογελάσετε, να γελάσετε, να συγκινηθείτε, να προβληματιστείτε, να σκεφτείτε, να ξεχαστείτε, να ευαισθητοποιηθείτε, να φύγετε με την πιο όμορφη διάθεση…
Τρίτον: Για να δείτε μια παράσταση σε ένα μοναδικό χώρο και να πιείτε ένα υπέροχο cocktail
Τέταρτον: Για να κάνετε κάτι διαφορετικό που θα σας αρέσει πολύ….
Πέμπτον: Για να αγοράσετε το Βιβλίο «Σεμπρεβίβα» και να ενισχύσετε κι εσείς το «Ίδρυμα Άγιος Λάζαρος» (Κέντρο απασχόλησης και διαμονής για άτομα με ειδικές ανάγκες, στην Λάρνακα), γιατί τα χρήματα από τα βιβλία θα δοθούν όλα εκεί…
Και πολλά άλλα…

4

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!