Δέκα βιβλία για το καλοκαίρι…..Προτάσεις του Skala Times!

1

Το Skala Times σας προτείνει δέκα όμορφα βιβλία για το καλοκαίρι (καινούρια και παλιά) για να σας ταξιδεύσουν μέσα απ’ τις σελίδες και τις ιστορίες τους, με θέα
το γαλάζιο της θάλασσας ή το πράσινο του βουνού ή τις νύχτες στη βεράντα!

Skala Times

1. “Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο” της Nina George  (“Εκδοτικός Οίκος ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)
Η αντίληψη ότι οι βιβλιοπώλες φροντίζουν τα βιβλία είναι εσφαλμένη.
Τους ανθρώπους φροντίζουν.
Γνωρίζουν ποιο βιβλίο πρέπει να προτείνουν στους πελάτες τους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με μια ματιά, με μία λέξη τους.
Βλέπουν πίσω από τη μάσκα των περισσότερων ανθρώπων και αντιλαμβάνονται τι τους ανησυχεί, τι τους λείπει. Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άντρες γίνονται συνταξιδιώτες στο πιο καθοριστικό ταξίδι της ζωής τους. Ο κ. Περντί (ο οποίος προσπαθεί να ξεχάσει τον έρωτα της ζωής του), ο Μαξ (ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα) και ο κ. Σαλβατόρε (ο οποίος προσπαθεί να ξαναβρεί τον έρωτα της ζωής του).  Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους, εκτός από την αληθινή φιλία, οι τρεις συνταξιδιώτες ανακαλύπτουν το νόημα της ζωής. «Όλοι οι έρωτες, όλοι οι άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει, είναι οι ποταμοί που χύνονται στη θάλασσα της ψυχής μας. Αν τους αρνηθούμε, αυτή η θάλασσα θα στερέψει. Τι θα γινόμασταν χωρίς αυτήν;»
Αυτή η σκέψη τους έδωσε δύναμη να ξεδιψάσουν τη δίψα τους, αρπάζοντας τη ζωή στα χέρια τους. Με σύντροφο τα βιβλία τους και την άποψη ότι τα βιβλία δε παύουν ποτέ να αγαπούν τους αναγνώστες τους επειδή αποτελούν μια σταθερά σ’ έναν κατά τ’  άλλα απρόβλεπτο κόσμο, ξαναρχίζουν τη ζωή τους από την αρχή…

2. “Λευκή Γαρδένια” της Belinda Alexandra (Εκδοτικός Οίκος ΔΙΟΠΤΡΑ)
Στο είδωλο του καθρέφτη έβλεπα το μπουντουάρ με τις κούκλες ματριόσκα στημένες στη σειρά. Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα μια χρυσή γραμμή να εκτείνεται από τη Σαγκάη ως τη Μόσχα. «Μαμά, μαμά», είπα από μέσα μου, «να προσέχεις. Κοίτα να επιζήσεις και θα επιζήσω κι εγώ, μέχρι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε».
Η Λευκή Γαρδένια, ξεκινώντας από μια περιοχή κοντά στα σινο-ρωσικά σύνορα κατά τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που τις χωρίζει ο πόλεμος. Σε μια συνοικία της πόλης Χαρμπίν, καταφύγιο για τις ρωσικές οικογένειες από την εποχή της ρωσικής κομμουνιστικής επανάστασης, η Αλίνα Κόζλοβα πρέπει να πάρει μια οδυνηρή απόφαση αν επιθυμεί να ζήσει η μοναχοκόρη της, η Άνια.
Η Λευκή Γαρδένια διατρέχει κουλτούρες και ηπείρους, από τα μαγευτικά νυχτερινά κέντρα της Σαγκάης ως τη σκληρή ψυχροπολεμική σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1960, από ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό σε μια νέα ζωή στη μεταπολεμική Αυστραλία. Και η μητέρα και η κόρη πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μήπως το τίμημα της επιβίωσης είναι πολύ υψηλό; Και, το σημαντικότερο, θα ξαναβρούν η μία την άλλη;
Ένα συναρπαστικό, καλογραμμένο αφήγημα
για τη νοσταλγία και τη συγχώρεση, γεμάτο επεισοδιακά συμβάντα και ιστορικές λεπτομέρειες.

Relaxing by reading on the beach

3. “Πολύχρωμες Αφηγήσεις” του Αντον Τσέχωφ (Εκδοτικός Οίκος ΡΟΕΣ)
Δεκατέσσερα πολύχρωμα διηγήματα μας ξεναγούν στη Ρωσία του Τσέχοφ. Γραμμένα σε διάστημα είκοσι χρόνων, αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια της λογοτεχνικής πορείας του Αντόν Πάβλοβιτς. Πότε με χιουμοριστική και σατιρική διάθεση και πότε με ωμό, βαθύ ρεαλισμό, αλλά πάντα με τη νηφάλια, διεισδυτική ματιά του, ο συγγραφέας συλλαμβάνει τους ήρωές του σε μια φάση της ζωής τους – και κατορθώνει, μέσα από μεμονωμένα περιστατικά, να πλάσει ολοζώντανους χαρακτήρες και να μας αφηγηθεί ολόκληρη την ιστορία τους. Χρεοκοπημένοι γαιοκτήμονες που καταφέρν…

4. “Λεξικό Αναμνήσεων” του Γιώργου Χουλιάρα (Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΑΝΙ)
Το “Λεξικό Αναμνήσεων” του Γιώργου Χουλιάρα συνιστά αλφαβητικό μυθιστόρημα της ζωής ενός συγγραφέα, ενώ διαδραματίζεται στη λογοτεχνία και γι’ αυτό διαβάζεται με κάθε τρόπο που επιτρέπουν ή επιβάλλουν οι τεχνολογίες της ανάγνωσης. Το “Λεξικό” αποτυπώνει σε αλλεπάλληλα λήμματα και παρετυμολογεί τις εν λόγω περιστάσεις, παρατηρήσεις, ορισμούς και έθιμα, περιποιείται επιστημονικές ή όχι ανακαλύψεις, υπερθυμίζει νεολογισμούς, συνδυάζει προβλέψεις περί διασποράς και αποκαλύπτει τις περιπετειώδεις συνέπειες των γάμων ρομαντισμού και κλασικισμού….

5. “Μια Ατέλειωτη Φυγή” της Αλκυόνης Παπαδάκη (Εκδοτικός Οίκος ΚΑΛΕΝΤΗ)
Το ημερολόγιο μιας γυναίκας, η διαδρομή της, με τις ιστορίες προσώπων που έγιναν σταθμοί στη ζωή της. Ιστορίες ανθρώπινες και αληθινές.
Πάντα ήθελα να φεύγω. Να πετάει η ψυχή μου σαν τα πουλιά. Να νιώθω τη γλύκα μιας ατέλειωτης φυγής.
Όχι να φεύγω γι’ άλλους τόπους. Από την ίδια τη ζωή μου να φεύγω. Να ρίχνω τα «στοπ» στον δρόμο μου. Να γκρεμίζω τις πινακίδες που σηματοδοτούσαν διαδρομές. Να πατάω στις διαχωριστικές γραμμές. Ν’ αψηφώ τα όρια της ταχύτητας. Να φεύγω χωρίς προορισμό. Μια φυγή μέσα στην ίδια τη φυγή.
Σα να με κυνηγούσε πάντα ο εαυτός μου. Και μόλις έβρισκα ένα ξέφωτο, να πάρω μια ανάσα, βρε αδερφέ, να στήσω μια σκηνή να ξαποστάσω, βαρούσε ο συναγερμός μέσα μου και με ξεκούφαινε.
Φεύγοντας, άφησα πίσω μου πολλά σκουπίδια.
Άφησα όμως, στη φούρια μου, και πράγματα πολύ σημαντικά.
Κάτι κοσμήματα, ας πούμε, ακριβά, που κάποιοι μου είχαν χαρίσει για να στολίσω την ψυχή μου...
3

6. “Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας” της Έλενας Ακρίτα (Εκδοτικός Οίκος ΔΙΟΠΤΡΑ)
Τη δεκαετία του ’70, σε κεντρικό δρόμο της πόλης διαπράττεται ο τέλειος φόνος.
Πολλά χρόνια αργότερα, το 2016, η δημοσιογράφος Ελσινόρη Χατζή λαμβάνει ένα ανώνυμο mail με τρία στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην ανατομία ενός εγκλήματος. Ο άγνωστος αποστολέας διψάει για δικαίωση και εκδίκηση.
Στη μία άκρη της αττικής γης, το υπέρλαμπρο αρχοντικό της Κηφισιάς. Στην άλλη άκρη, η εμβληματική Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια. Αν οι τοίχοι τους είχαν φωνή θα φανέρωναν πολλά: μυστικά και ψέματα, πάθη και λάθη, φόνους και πόνους κι αγάπες κόκκινες σαν αίμα. Μια τεθλασμένη γραμμή, ραγισμένη σαν καρδιά, συνδέει τους ήρωες της τραγωδίας. Ο αναρχοαυτόνομος Ντίλαν, η καταθλιπτική αρχόντισσα, η ερωτευμένη κομμώτρια, το κορίτσι με τα τατουάζ, όλοι στοιχειώνονται από βαθιά θαμμένες αλήθειες.
Η Ελσινόρη ξεκινάει μια επικίνδυνη έρευνα στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής· μια έρευνα που θα τη φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του «ιδεολόγου» πολιτικού, ο οποίος πατάει επί πτωμάτων.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα… Όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε θ’ απειληθεί η ζωή της και οι ζωές όσων αγαπάει.

7. “Ο χορός των επτά πέπλων” του Ρομ Ρόμπινς (Εκδοτικός Οίκος AIOΛΟΣ)
Ένας Άραβας κι ένας Εβραίος ανοίγουν μαζί εστιατόριο απέναντι στο κτίριο του  ΟΗΕ.Ίσως να μοιάζει με ξεκίνημα ανέκδοτου, στην πραγματικότητα όμως είναι ο  άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς, ένα τολμηρό, αστείο κι ανησυχητικά προκλητικό βιβλίο, στο οποίο μια κονσέρβα  φασόλια φιλοσοφεί, ένα κουταλάκι του γλυκού τα χάνει, μια νεαρή σερβιτόρα κυριαρχεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νέας Υόρκης κι ένας βίαιος  οξυγονοκολλητής, που δεν σηκώνει πολλά, ανακαλύπτει τον χαμένο Θεό της  Παλαιστίνης – ενώ όλες οι παραισθήσεις που εμπόδιζαν την ανθρωπότητα ν’ αντικρίσει την αλήθεια σωριάζονται καταγής η μια μετά την άλλη σαν τα πέπλα της Σαλώμης.” Ο Χορός των Εφτά Πέπλων” είναι το πιο πολιτικό μυθιστόρημα του Ρόμπινς και ταυτόχρονα το πιο χιουμοριστικό.

8. “Μικρή ερωτική ιστορία” της Λεγκαρντινιέ Ζιλ (Εκδοτικός Οίκος ΠΑΤΑΚΗ)
Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της… Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια – εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του…
Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;
Αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό, το μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουν ήδη οι εκατομμύρια αναγνώστες του στη Γαλλία: ο Λεγκαρντινιέ έχει το χάρισμα να αφηγείται πρωτότυπες ιστορίες που μας μεταφέρουν αλλού, αφυπνίζοντας παράλληλα την πιο ενδόμυχη φύση μας. Ένα βιβλίο που κάνει καλό!
«Πιο πολύ κι από βιβλίο, αυτό το μυθιστόρημα είναι μια θεραπεία κατά της μελαγχολίας, μια ισχυρή δόση τρυφερότητας και χιούμορ που ανοίγει την πόρτα της ευτυχίας». Περιοδικό Savoirs
4

9. “Μια φορά κι ένα καλοκαίρι” της Μεταξίας Κράλλη (Εκδοτικός Οίκος ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Η Μάρθα, αρχαιολόγος, απολαμβάνει μια ενδιαφέρουσα δουλειά στο Παρίσι και μια ισορροπημένη σχέση. Ο θάνατος του αδελφού της και της νύφης της θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει τα πάντα και να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα κληθεί να ξεπεράσει είναι το ίδιο της το παρελθόν, στο πρόσωπο του παιδικού της φίλου, του Δημήτρη.
O Δημήτρης, γόνος πλούσιας οικογένειας πολιτευτών, ζει μόνιμα στο οικογενειακό κτήμα της Λακωνίας. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι στην άνετη ζωή του ήταν να πείσει τους γύρω του ότι δεν τον ενδιαφέρει ν’ ασχοληθεί με την πολιτική· ούτε που φαντάζεται λοιπόν την τρικυμία που θα σηκώσει η επανεμφάνιση της Μάρθας και η ακατανόητα εχθρική στάση της απέναντί του.
Γύρω από αυτούς, άλλα πρόσωπα ζουν τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους. Η ανιψιά της Μάρθας, η Αντιγόνη. Ο ξάδελφός της και πρώην τρόφιμος φυλακών, ο Άγης. Η μητριά του Δημήτρη, η Αλίκη. Ο αδελφός του, ο Αχιλλέας. Η νεαρή δασκάλα Ιωάννα.
Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, τρεις ερωτικές ιστορίες θα πλεχθούν κάτω από τον ήλιο. Τρία ζευγάρια θα συναντηθούν, θα ενωθούν και θα συγκρουστούν με πάθος. Και οι λίγοι αυτοί μήνες θα σημαδέψουν για πάντα τη ζωή τους.

10. “Νησιά της Καραϊβικής” το Ερνεστ Χεμινγουέι (Εκδοτικός Οίκος Καστανιώτη)
Δημοσιευμένα για πρώτη φορά το 1970, εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τα Νησιά της Καραϊβικής αφηγούνται την ιστορία ενός καλλιτέχνη και τυχοδιώκτη – ενός ανθρώπου που μοιάζει πολύ στον ίδιο τον συγγραφέα. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1930, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή του Τόμας Χάντσον, περιγράφοντας τόσο τις εμπειρίες του ως ζωγράφου στο νησί Μπίμινι στο «Ρεύμα του Κόλπου», όσο και τη δράση του κατά των υποβρυχίων ανοιχτά των ακτών της Κούβας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται σ’ ένα μπαρ της Αβάνας, όπου μια σειρά από αξέχαστους χαρακτήρες –μεταξύ αυτών και μια γερασμένη πόρνη που ανήκει στα πλέον ζωηρά δημιουργήματα του συγγραφέα– επιδίδεται σε απολαυστικούς διαλόγους. Σε τούτη την εξωτική, σαγηνευτική ιστορία ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ βρίσκεται στο απόγειο της λογοτεχνικής του ωριμότητας. Ο ίδιος συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα του εικοστού αιώνα στην αλλαγή ύφους της αγγλοσαξονικής πεζογραφίας και για το έργο του αυτό τιμήθηκε το 1954 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Καυκαλιάς: “Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός προεκλογικού αγώνα μακριά από λαϊκισμούς, μεγαλοστομίες και κακεντρέχειες όπου θα κυριαρχήσουν τα ποιοτικά κριτήρια και η σοβαρότητα”

Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον ίδιο επέλεξε να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του ο Ανδρέας Καυκαλιάς, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, την ημέρα των γενεθλίων του. Στην

O Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας, ο οποίος στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου διοργάνωσε το

error: Content is protected !!