Στο πυρετό των Εκλογών στη Βρετανία / Έρευνα με Κύπριους του Λονδίνου

jeremy theresa

Βρετανικές εκλογές 8ης Ιουνίου 2017 Delphi Marketing Research. 176 Tollington Park London N4 3AJ Tel: +44 02072638100.

Η κάλυψη της έρευνας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λονδίνου. Τα χαρακτηριστικά του δείγματος αφορούν Κυπρίους Άνδρες και γυναίκες που διαμένουν στο Ηνωμένο βασίλειο και είναι ηλικίας 18 χρονών και πάνω. Το μέγεθος του δείγματος είναι 527 άτομα. Η επιλογή του δείγματος είναι με τυχαία δειγματοληψία με χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 με 29 Μαΐου 2017. Στα στατιστικά μας στοιχεία έχουμε περιθώριο απόκλισης +/- 3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Ξεκινάμε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Τονίζουμε ότι η έρευνα μετρά τι πιστεύουν οι συμπατριώτες μας και τα αποτελέσματα διαφέρουν από αυτά των άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει για το σύνολο του Βρετανικού πληθυσμού.

Στην Σύνθεση των ψηφοφόρων βλέπουμε ότι το 4,2% είναι άνεργοι, λίγο πιο κάτω από το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις κυμαίνεται στο 4,6% (Μάρτιος του 2017), Το 6,2 % είναι φοιτητές, το 9% είναι αυτοαπασχολούμενοι, το 51% Εργαζόμενοι και το 29,6% Συνταξιούχοι. 

Τώρα στην επόμενη καρτέλα μας και στο πόσοι προτίθενται να ψηφίσουν από αυτούς που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους βλέπουμε ότι μόνο το 70% θα ψηφίσει σίγουρα ενώ ένα 12% αμφιταλαντεύεται στο αν θα ψηφίσει ή όχι. Το 18% είναι η αποχή που μετρήσαμε.

Στην πρόθεση ψήφου και αφού έχουμε αφαιρέσει τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν, παρατηρούμε ότι η καταπληκτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων θα ψηφίσει τους Εργατικούς με 68,1% έναντι των Συντηρητικών που συγκεντρώνουν 21%. Τονίζουμε ότι η έρευνα μετρά τι πιστεύουν οι συμπατριώτες μας και τα αποτελέσματα διαφέρουν από αυτά των άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει για το σύνολο του Βρετανικού πληθυσμού. Στην Τρίτη θέση βλέπουμε το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Τιμ Φάρον που συγκεντρώνει το 5% ενώ το UKIP του Paul Natal βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 0,6% Άλλο κόμμα ψηφίζει το 1.6% των Ερωτηθέντων. 

Στην ερώτηση μας «Ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 68.3% επιλέγει τον Jeremy Corbyn ενώ πιο κάτω συναντάμε την Theresa May με 21,6%. Με πολύ μικρό ποσοστό συναντάμε τον Tim Farron με 4,8%. 

Το κόμμα που πιστεύουν οι συμπατριώτες μας ότι έχει την καλύτερη πολιτική για το Κυπριακό πρόβλημα είναι το Εργατικό με 71,6%. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 19,5% και οι Liberals με 4% Εδώ παρατηρούμε ότι ένα σχεδόν 3,1% δεν ξέρει τι να απαντήσει. Η εξήγηση στο γιατί τα ποσοστά των Συντηρητικών ψηφοφόρων είναι χαμηλά είναι ότι με βάση τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις συνομιλίες η Βρετανία δεν ανέλαβε τόσο πρωτεύοντα ρόλο. 

Στην ερώτηση ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΗΒ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ οι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι το κόμμα του Jeremy Corbyn με 71,6% μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αφού η τωρινή διακυβέρνηση τα τελευταία 7 Χρόνια από τους Συντηρητικούς που τους συναντάμε εδώ με 19,5% δεν έκανε κάτι δραστικό. 

Στο ερώτημα Ποιό κόμμα μπορεί να πιέσει σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία να εφαρμόσει τις διάφορες συμφωνίες και τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ ειδικά για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της στην αρχή των συνομιλιών οι Εργατικοί είναι περνάνε πολύ μπροστά με 79,1% έναντι των εργατικών με 16,8%. Η αλήθεια είναι ότι δεν μετράνε μόνο οι καλές προθέσεις για όποιο κόμμα εκλεγεί αλλά να δούμε και πράξεις στις υποσχέσεις τους. 

Στην πιο επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το Brexit και ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το διαζύγιο μεταξύ ΗΒ και ΕΕ το 68.3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κόμμα των Εργατικών έχει την πιο καλή πρόταση. Αντίθετα βλέπουμε μια δυσπιστία προς το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών εδώ το συναντάμε με 21.4% 

Στην καλύτερη πολιτική για το ΝHS βλέπουμε ότι το κόμμα των Εργατικών περνάει μπροστά με 75,3% έναντι των Συντηρητικών που έχουν μόλις 17,4%. Αυτό είναι αναμενόμενο μιας και στο προεκλογικό τους μανιφέστο οι Εργατικοί έχουν κάνει σημαία το ότι θα δοθούν επιπλέων £ 30 δισεκατομμύρια στερλίνες χρηματοδότηση για το NHS μέσα στα επόμενα 5 χρόνια καθώς και Θα αντιστραφεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και θα δοθούν πίσω στον δημόσιο έλεγχο.

Η καλύτερη πολιτική περί μετανάστευσης, θέμα που μας ενδιαφέρει μιας και ολοένα περισσότεροι συμπατριώτες μας έρχονται εδώ προς αναζήτηση καλύτερης ζωής, ανήκει, με βάση τις απαντήσεις που μας δόθηκαν στους Εργατικούς με 65,1% έναντι των Συντηρητικών με 26,1% . Και αυτό γιατί οι εργατικοί είναι πιο ελαστικοί με βάση τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις όμως και πιο σκληροί ταυτόχρονα για μετανάστες εκτος ΕΕ. Ένα από τα μέτρα είναι να προσλάβουν επιπλέον 500 άτομα προσωπικό για ελέγχους στα σύνορα. 

Στο κρίσιμο ερώτημα για την βρετανική οικονομία οι Εργατικοί περνάνε πάλι μπροστά με 66,9% έναντι των Συντηρητικών με 23,2%. Οι Εργατικοί περνάνε μπροστά γιατί έχουν υποσχεθεί ενισχυτικό πακέτο για την ανάπτυξη της οικονομίας 250 δισεκατομμυρίων λιρών καμία αύξηση στον ΦΠΑ και στο National Insurance. Από την άλλοι οι Συντηρητικοί ενώ περιέκοψαν πολλά φάνηκαν ικανοί να διαχειριστούν την Κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία στην εφταετία που μας πέρασε. 

Στην μάχη της καλύτερης εξωτερικής πολιτικής η οποία και περικλείει την αμυντική πολιτική της χώρας οι Εργατικοί έρχονται μπροστά με 68,4% έναντι 21,2% των Συντηρητικών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Εργατικοί θα κάνουν επανεξέταση και αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας του ΗΒ, θα σπαταλούν το 2% του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν το 0,7% σε διεθνή βοήθεια.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής οι Εργατικοί έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο με 74% έναντι των Συντηρητικών με 17%. Θα διατηρήσουνε το τρικλειδο συντάξεων και παροχών για τους συνταξιούχους όπως και επίδομα θέρμανσης και ελεύθερη μετακίνηση με λεωφορεία . Επανεξέταση του Benefit Cap και θα επαναφέρουν τα Housing benefits για τα άτομα κάτω των 21 ετών. Θα αυξήσουν τα επιδόματα εργασίας με £30 την εβδομάδα και το carers allowance κατά £11 την εβδομάδα.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες των συμπατριωτών μας σε αυτές τις εκλογές οι απαντήσεις έφεραν με την σειρά τα εξής θέματα.

  1. Κυπριακό
  2. NHs
  3. Κοινωνικές Παροχές
  4. Εξωτερική πολιτική
  5. BREXIT
  6. Οικονομία

 

Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή στις εκλογές όλα είναι ρευστά. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!