Ανδρέας Γερολέμου: “Πάντα μου άρεσαν οι καινοτομίες και γενικά οι αλλαγές”

1Χορωδία σημαίνει όσες ανθρώπινες φωνές, τόσες ανθρώπινες ψυχές. Καλείσαι, να συγκεντρώσεις όλο αυτό τον πλούσιο ψυχικό κόσμο και να μπορέσεις να επικεντρωθείς σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Οι χορωδοί που συμμετέχουν σε μια χορωδία έχουν την ικανότητα να ελέγχουν ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα όργανα, τη φωνή!
Στις μέρες μας ο ρόλος της χορωδίας έχει διαφοροποιηθεί από την εποχή του Bach. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, αφού ο χορωδός καλείται να εκτελέσει τόσο δύσκολες μελωδικές γραμμές όσο και ν΄ αναπαράγει πραγματικούς ήχους της καθημερινότητας!
Ο Μαέστρος του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας, Ανδρέας Γερολέμου, μας μιλά για το Σύνολο.

Της Στρατούλας Τραμουντάνη-Γκόγκα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχείο Συνόλου

 

2Κύριε Γερολέμου,Πρόσφατα το Φωνητικό Σύνολο, απέκτησε νέα μέλη. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά σας;
Στο Φωνητικό Σύνολο καταφέραμε, μέσω ακροάσεων, ν΄ αποκτήσουμε νέα μέλη, πολλά από αυτά νεαρής ηλικίας. Είχε μεγάλη ανταπόκριση και ευχαριστούμε όλους όσοι επέλεξαν να γίνουν μέλη στο Σύνολο μας.

Θέλετε να κάνετε καινούργια πράγματα μέσα στη χορωδία; Κάτι αλλάζει;
Πάντα μου άρεσαν οι καινοτομίες και γενικά οι αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ έκανε και θα κάνει βέβαια παραστάσεις που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρχικά καταφέραμε να σπάσουμε το κατεστημένο του Βάθρου, του file και του τυπικού στησίματος επί σκηνής. Κάναμε ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ με την έννοια της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, δηλαδή συνδυασμός τραγουδιού, θεάτρου, κίνησης , φώτα, κοστούμια, κ.λ.π.

Πως αντιμετωπίζουν το μαέστρο οι χορωδοί;
Οι χορωδοί το μαέστρο τον αντιμετωπίζουν όπως ακριβώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές τον καθηγητή και δάσκαλό τους! Βέβαια αυτό προϋποθέτει πολλά. Όταν έχεις να κάνεις με 42 διαφορετικούς ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να κρατάς τις ισορροπίες σου και ως μαέστρος να κάνεις σωστές κινήσεις που να ικανοποιούν όλους.

Σε τι διαφέρει το Φωνητικό Σύνολο από τις υπόλοιπες χορωδίες της Λάρνακας;5
Νομίζω πως αν διαφέρει σε κάτι αυτό θα το κρίνει ο ακροατής, ο θεατής, ο κόσμος γενικά . Θέλω να πιστεύω πως το ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ του Δήμου Λάρνακας πρέπει να έχει ένα σοβαρό επίπεδο. Εκπροσωπεί το Δήμο εντός και εκτός Κύπρου.

Η χορωδία εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό και σε σημαντικά γεγονότα. Τι σημαίνει για σας αυτό;
Το γεγονός ότι το ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί το Δήμο και ολόκληρη την Κύπρο γενικά σε εκδηλώσεις εκτός Κύπρου είναι σημαντικό.
Δίνεται η ευκαιρία να προβάλουμε την κουλτούρα μας σε όλο το κόσμο. Ας μην ξεχνάμε επίσης πόσο σημαντικό είναι και για τους ίδιους τους χορωδούς να έχουν αυτές τις εμπειρίες.
Είναι η ανταμοιβή των κόπων τους.

Θα τολμήσετε να πείτε ότι είναι ένα διεθνές σύνολο αντάξιο πολλών χορωδιών στην Ευρώπη και θα μπορούσε κάλλιστα να ανταγωνιστεί διάσημα φωνητικά σύνολα;
Φυσικά και υπάρχουν πολλές άριστες χορωδίες σε όλο τον κόσμο. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες, οι χορωδοί σχεδόν όλοι είναι ερασιτέχνες άρα είναι δύσκολο να πω ότι θα μπορούσαμε να ανταγωνισθούμε διάσημα φωνητικά επαγγελματικά σύνολα της Ευρώπης. Όμως, τίποτε δεν μας εμποδίζει να τολμήσουμε!
4
Είναι ωραίο να υπάρχει μία αίθουσα που προσφέρει την δυνατότητα μιας “ξεκούραστης ερμηνείας”; Συμφωνείτε; Οραματίζεστε κάποιον μεγαλύτερο χώρο από αυτόν στο Κοινοτικό;
Μια χαρά είναι η αίθουσα μας… όταν υπάρχει μεράκι και θέληση όλα γίνονται σωστά. Φυσικά και οραματίζομαι μία αίθουσα μεγαλύτερη που να μπορεί να προσφέρει όλες τις ανέσεις αλλά αυτό προς το παρόν δεν με ανησυχεί τόσο.

Μετά από τόσα χρόνια ως Μαέστρος στο Φωνητικό πώς νιώθετε για αυτό;3
Με μία λέξη μόνο ΕΥΤΥΧΙΑ! Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής και της καριέρας μου ως καλλιτέχνης να διευθύνω την χορωδία της πόλης μου, της Λάρνακας που με γέννησε, με γαλούχησε, με μεγάλωσε. Θέλω να την υπηρετώ!!! Τη λατρεύω, την αγαπώ και τη νοιάζομαι!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι να περιμένουμε; Που θα σας δούμε;
Τα σχέδια πολλά, αμέτρητα θα έλεγα. Το σημαντικό είναι πως είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθούν όλα. Θα σας αναφέρω μόνο τις δύο συμμετοχές που έχουμε το καλοκαίρι που μας έρχεται και τα πιο μακρινά σχέδια θα τα πούμε σύντομα σε άλλη συνέντευξη. Στις 5 Ιουλίου μαζί με την ΚΙΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ – 100 ΚΙΘΑΡΕΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ θα συμμετέχουμε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 2017 καθώς επίσης στις 7 Ιουλίου θα  τραγουδήσουμε στο 3Ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ του ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ στη Λάρνακα. Το Νοέμβριο του 2017 θα λάβουμε μέρος σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ εκτός Κύπρου .

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!