Σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας από τη σκηνοθέτιδα Έλενα Αλωνεύτη

neoi

Πιο κάτω το σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας από τη σκηνοθέτιδα Έλενα Αλωνεύτη σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στους έφηβους


Προς:

Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού,

ΘΕΜΑ: Τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για την αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο αλκοόλ και τη χρήση του απο μαθητές και ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Πανευρωπαικής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά (ESPAD).(Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού) 

Εκ μέρους της ομάδας παραγωγής του Ντοκιμαντέρ ΕΜΠΟΥΣΑ, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην πολύ σημαντική αυτή συζήτηση.
Εδώ και 3 χρόνια δουλεύουμε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ ΕΜΠΟΥΣΑ για να ευαισθητοτοποιήσουμε την Κυπριακή κοινωνία και πολιτεία για το θέμα της πρόσβασης και κατανάλωσης αλκοόλ απο ανηλίκους και την εύκολη πρόσβαση τους στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.
Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ πήραμε συνεντεύξεις από αξιωματούχους του κράτους και από ειδικούς στο θέμα του αλκοόλ όπως τον Dr Lars Moller του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Dr Vytenis Antreukaitis Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, τον Dr Aric Sigman, Ψυχολόγο και Εκπαιδευτικό Υγείας και αρκετούς άλλους ειδικούς της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD.
Πήραμε επίσης συνεντεύξεις απο τον Υπουργό Παιδείας Δρ Κώστα Καδή, τον Υπουργό Υγείας Δρ. Παμπορίδη, τον Δρ Χρύσανθο Γεωργίου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, τον κ. Μαυρή απο την Αστυνομία και απο παιδιά και γονείς.
Είναι σοκαριστικά αυτά που μάθαμε μέσα απο την έρευνα μας και τις συνεντεύξεις.

Τι μας είπαν τα παιδιά και οι γονείς:

  • Τα παιδιά μας διασκεδάζουν σε club μέχρι τις 3.30 – 4.
  • Υπάρχουν οργανωμένα event με open bar. Οι μαθητές πληρώνουν συγκεκριμένο ποσό και μπορούν να πιούν όσο ποτό θέλουν.
  • Οργανώνονται τα λεγόμενα «μαθητικά πάρτι» σε χώρους με ψηλή είσοδο που περιλαμβάνει απεριόριστο ποτό και φαγητό.
  • Τα μεγάλα μαθητικά πάρτι γίνονται Χριστούγεννα και στο τέλος του χρόνου τα πάρτι αποφοίτησης.
  • Πάρτι που οργανώνουν γονείς στο σπίτι τους για το παιδί τους συνοδεύονται συνήθως με γνωστά Alcopops.
  • Alcopops μπορεί να διατίθενται ακόμη και σε πάρτι συνδέσμων γονέων.
  • Τα εισητήρια για τα club τα προωθούν ανάμεσα στους συμμαθητές τους στα σχολεία οι λεγόμενοι PR.  
  • Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν αν είναι σωστό ή όχι να επιτρέπουν στο παιδί τους να πίνει αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Τι μας είπαν οι ειδικοί:
O Dr. Moller του ΠΟΥ:
«Το αλκοόλ είναι, παγκόσμια, η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ νέων 15 – 19 χρονών».
«Το τι βλέπεις στους νέους μιας κοινωνίας είναι αυτό που αντικατοπτρίζει την πολιτική μιας χώρας». 

Ο Dr Aric Sigman αναφέρει:
Όσο 
πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά να πίνουν τόσο περισσότερες πιθανότητες είναι να έχουν προβλήματα αργότερα λόγω του αλκοόλ.
Είναι πλεόν αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και καρκίνο.
Το αλκοόλ συνδέεται με τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, βιασμό, ανενεργό σεξ, μεταδοτικά σεξουαλικά νοσήματα, HIV, ενεπυθήμητες εγκυμωσύνες, χάσιμο μνήμης, καρκίνο, θάνατο και πολλά άλλα.
Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Καδής στην συνέντευξη του μας διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη του συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς θα συζητηθεί το θέμα του PR αλλά και της διάθεσης αλκοόλ από γονείς σε ιδιωτικά πάρτυ. 

Στις 30 Μαΐου, στις 6.30μμ στον κινηματογράφο Πάνθεον,  οργανώνουμε εκδήλωση ανοικτής συζήτησης με θέμα “Αλκοόλ και Έφηβοι” όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει για το πρόβλημα και να κάνει ερωτήσεις σε πάνελ προσκεκλημένων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!