Ανακοίνωση Καλλιτεχνικού Διευθυντή Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» κ. Μελέκη

skala theatri

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΣΚΑΛΑ»

Σχετικά με την επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου Λάρνακας κου Σωτήρη Ιωάννου που είδε το φώς της δημοσιότητας και που αναφέρεται σε δήθεν σκάνδαλα στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ», ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, εκ καθήκοντος, αλλά και για αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα :

1. Η επιστολή βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την παραπληροφόρηση και εν τέλει με στόχο να πληγεί το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» καθώς και ο Δήμος Λάρνακας.

2. Δια περαιτέρω ενημέρωση σας πληροφορούμε ότι :

melekisΤο Περιφερειακό Θέατρο Λάρνακας «ΣΚΑΛΑ» Λτδ είναι «Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» με Εγγύηση Μελών που ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών τον Σεπτέμβριο του 1996. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της είχαν ο Δήμος Λάρνακας, οι δύο ερασιτεχνικές ομάδες που λειτουργούσαν τότε στη Λάρνακα (Πολιτιστική Κίνηση «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» και «Θεατρικός Όμιλος Λάρνακας») και μια ευρύτερη ομάδα φιλόμουσων Λαρνακέων. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Λάρνακας.

3. Η αγορά του Κινηματογράφου ΑΤΤΙΚΟΝ με στόχο την μετατροπή του σε θεατρική αίθουσα και μόνιμη στέγη του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ κατέστη δυνατή με την γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, την Χορηγία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, της ΑΗΚ και της πολύτιμης βοήθειας του Νέου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Κάτω Βαρωσίων. Δυστυχώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά που τέθηκε κακόβουλα στις 10 Μαρτίου 2008. Η ανακατασκευή του κτιρίου δημιούργησε πολλά οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Η οικονομική κρίση στον τόπο μας πολλαπλασίασε τα οικονομικά προβλήματα του Θεάτρου και κατέστη πλέον αδύνατη η αποπληρωμή του Δανείου ύψους (€ 500.000=) περίπου.

Το Δ.Σ. του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» αποφάσισε να το παραχωρήσει στον Δήμο Λάρνακας έναντι του υπολοίπου του Δανείου (Οικόπεδο- Κτίριο- Εξοπλισμός) αν και η εκτιμημένη αξία του ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο, ώστε να μη χαθεί μια εστία πολιτισμού στην πόλη της Λάρνακας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με επίσημη απόφαση του αποδέκτηκε την πρόταση του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ». Για τα διάφορα διαδικαστικά περί Συμφωνητικού εγγράφου και μεταβίβασης του κτιρίου στον Δήμο έχει ήδη απαντήσει ο Δήμαρχος Λ/κας, πληροφοριακά να αναφέρουμε επίσης ότι στον χώρο του Παττιχείου Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» πέραν από τις δραστηριότητες του Θιάσου του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» φιλοξενούνται επί εβδομαδιαίας βάσεως η Παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας, η Κινηματογραφική Λέσχη Λ/κας-Αμ/στου και επίσης παραχωρείται σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Πολιτιστικούς Φορείς να παρουσιάσουν το έργο τους.

4. Το Περιφερειακό Θέατρο Λάρνακας «ΣΚΑΛΑ» Λτδ επιχορηγείται από τον Θ.Ο.Κ. για τις θεατρικές του παραγωγές (το 49% του κόστους κάθε παραγωγής) αφού διεκδικεί κάθε χρόνο ξεχωριστά την εν λόγω χορηγία μέσω των εκάστοτε Σχεδίων Επιχορηγήσεων του Θ.Ο.Κ. για το Ελεύθερο Θέατρο και αφού πληροί τους όρους και Κριτήρια των Σχεδίων αυτών τεκμηριωμένα (Για το έτος 2016 κ 2017 εφαρμόστηκε το Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ»).

Επιχορηγείται για το υψηλό επίπεδο των θεατρικών του παραγωγών και γιατί συνεργάστηκε κατά την διάρκεια της εικοσάχρονης πορείας του και συνεχίζει να συνεργάζεται – με σημαντικούς ανθρώπους του Θεάτρου τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό – συγγραφείς, μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφους/ενδυματολόγους, μουσικούς, χορογράφους και δεκάδες ηθοποιούς, αλλά και με τεχνικό, εργατικό και γραμματειακό προσωπικό.

Η οποιαδήποτε χορηγία επιστρέφεται στον φορολογούμενο πολίτη και μέσα από το πολιτιστικό αγαθό που του προσφέρεται και μέσα από τις συνεργασίες που συνάπτει το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» αλλά έχει και μια ευρύτερη συμβολή στην συνολική ανάπτυξη της πόλης.

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και υποβάλλει εξελεγμένους Λογαριασμούς τόσο στον Θ.Ο.Κ. όσο και στον Δήμο Λάρνακας αλλά και ελέγχεται επί τόπου κάθε δύο χρόνια από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους (Ελεγκτές θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» : KPMG).

5. Η αναφορά του Κου Ιωάννου στις πολιτικές πεποιθήσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και της συζύγου του γίνεται εκ του πονηρού με στόχο να πλήξει και συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ο Διευθυντής του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» πέραν της Καλλιτεχνικής του ιδιότητας είναι ενεργός πολίτης και έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας από το 2001 μέχρι το 2011. Οι πολίτες της Λάρνακας γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά του στην τοπική κοινωνία τόσο αυτού όσο και της συζύγου του η οποία επανεκλέγηκε Δημοτική Σύμβουλος για δεύτερη πενταετία.

Με την ελπίδα για πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και αποκατάσταση της αλήθειας είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!