Νικολέτα Λουκά, μια 12χρονη βραβευμένη συγγραφέας!

1

Η 12χρονη Νικολέτα Λουκά από τη Λάρνακα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Διηγήματος και πριν δύο βδομάδες βρέθηκε στην Αθήνα για να βραβευτεί απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Η μικρή συγγραφέας η οποία εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής και είναι βιβλιοφάγος από τότε που έμαθε να διαβάζει, μιλά στο Skala Times.
Κρατήστε το όνομα της. Νικολέτα Λουκά. Είναι σίγουρα μια απ’ τις σπουδαίες συγγραφείς του αύριο.  

Της Γιώτας Δημητρίου

2Νικολέτα ήταν η πρώτη φορά που λάμβανες μέρος σε διαγωνισμό συγγραφής;
Ήταν η δεύτερη φορά που λάμβανα μέρος σε διαγωνισμό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός αφορούσε παιδικό διήγημα. Είχα ξαναλάβει μέρος πέρσι στις “βιβλιοδρομίες”, αλλά δεν ήταν διαγωνισμός συγγραφής, ήταν περισσότερο κατανόηση κειμένων.

Ποιο ήταν το θέμα του διαγωνισμού του παιδικού διηγήματος;
Το θέμα ήταν “Δικαίωμα στο Όνειρο”.

Κατάφερες να κερδίσεις το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικού διηγήματος. Ποια ήταν η αντίδραση σου όταν το έμαθες;
Ένα βράδυ μας πήρε τηλέφωνο ένα μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και μας το ανακοίνωσε. Μόλις το έμαθα ενθουσιάστηκα πάρα πολύ, ήταν ένα όνειρο μου που επιτέλους εκπληρωνόταν.

Από πέρσι παρακολουθείς και μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας. Σε βοήθησαν τα μαθήματα;
Ναι, με βοήθησαν πάρα πολύ τα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Έμαθα τεχνικές τις οποίες δεν γνώριζα, και πραγματικά νιώθω ότι “επιάσαν τόπο”.

Επίσης είσαι και βιβλιοφάγος. Σε βοηθάει στο γράψιμο το ότι διαβάζεις βιβλία;

Ναι, φυσικά. Με βοηθάει στο να μαθαίνω νέες λέξεις, πως να χρησιμοποιώ κάποιες λέξεις με πιο σωστό τρόπο, μαθαίνω την τέχνη των παρομοιώσεων καλύτερα, με επηρεάζουν πολύ θετικά τα βιβλία.

Θες να γίνεις συγγραφέας όταν μεγαλώσεις;3
Σίγουρα θέλω να γίνω συγγραφέας, θα είναι το χόμπι μου όμως, όχι το επάγγελμα μου. Θα ήθελα να σπουδάσω δικηγόρος.

Τι θα συμβούλευες ένα παιδάκι που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;
Ότι πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να διαβάζει βιβλία γιατί χωρίς τα βιβλία τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Επίσης να προσπαθεί να βάζει τον εαυτό του, δηλαδή στοιχεία του εαυτού του, σε όλα όσα γράφει κι όχι να “κλέβει” από άλλους. Γιατί όταν γίνεις συγγραφέας θα πρέπει οι αναγνώστες να είναι σίγουροι ότι εσύ τα έγραψες και όχι ότι ίσως να τα έκλεψες από αλλού.

Τέλος, αλήθεια πως ήταν η βράβευση στην Αθήνα, απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών;
Ήταν όλα μαγικά, έβλεπα τα φώτα γύρω μου και ένιωθα πάρα πολύ χαρούμενη… νομίζω ότι εκείνο το χειροκρότημα ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μένα…..Σίγουρα θα παραμείνει μια απ’ τις πιο λαμπερές μου αναμνήσεις για την υπόλοιπη μου ζωή.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!