“Once In a Blue Moon” και αρχής γενομένης: Punctum!

stav3

Μια εναλλακτική διαδραστική θεατρική παράσταση στη Λάρνακα με τον τίτλο Punctum” και με εμπνεύστρια την νεαρή Σταύρη Παπαδοπούλου η οποία θα είναι και η creative director της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί στις 23 ,24, 25, 26, 30 και 31 Μαρτίου. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που το Skala Times είναι ο χορηγός επικοινωνίας του πρωτοποριακού αυτού project.
Πιο κάτω η συνέντευξη με την Σταύρη Παπαδοπούλου η οποία μας μιλά για το Punctum και μας αποκαλύπτει ότι “θα είναι κάτι πάρα πολύ πρωτοποριακό για την Λάρνακα όχι μόνο ως παράσταση η οποία δεν διαδραματίζεται σε ένα συνηθισμένο χώρο θεάτρου, αλλά και ως προς την διαδικασία για να είσαι θεατής. Δηλαδή πρέπει να κρατήσεις και να αγοράσεις το εισιτήριο σου διαδικτυακά στο www.onceinabluemoon.com.cy και τότε θα λάβεις οδηγίες για την τοποθεσία, μια μικρή περιγραφή που θα σου δίνει κάποια στοιχεία της παράστασης και τι πρέπει να φορέσεις. Σκοπός μας είναι ο θεατής να γίνει μέρος της παράστασης πριν αυτή ξεκινήσει. Για την ίδια την παράσταση το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι διαδραματίζεται σε ένα αρχοντικό και το κοινό σίγουρα θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Σταύρη καταρχάς τι είναι το Once In a Blue Moon και τί το punctum; 19310_10155482029330363_2149474795679378213_n
H ιδέα του Once In a Blue Moon (OIBM) γεννήθηκε λόγω της ανάγκης μου όπως υπάρξει μια δημιουργική καλλιτεχνική κοινότητα που θα μοιράζεται το ίδιο πάθος για τις τέχνες (production design και performing arts). Ονειρεύτηκα ένα χώρο όπου όλοι όσοι έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και αγάπη για τις τέχνες να μπορούμε να μοιραζόμαστε εύκολα ενδιαφέρον υλικό από την Κύπρο και το εξωτερικό, πρωτοποριακές ιδέες και φυσικά να μπορούμε να τις υλοποιούμε. Ο τίτλος οφείλεται στην σπανιότητα που κάποια φαινόμενα εμφανίζονται στην ζωή μας τα οποία όμως δεν παύουν να εμφανίζονται και πάντα μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Γι’αυτό και το σλόγκαν είναι “Once In a Blue Moon people will surprise you…”
Ετσι προχώρησα στην δημιουργία του OIBM ως διαδικτυακής πλατφόρμας για όσους έχουν ενδιαφέρον στις τέχνες συγκεκριμένα στο “Theatre and Production Design” και η οποία έχει σκοπό να ενθαρρύνει, να φιλοξενεί και να προωθεί ιδιαίτερες, πρωτοποριακές και μοναδικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια νέα εποχή δημιουργικών και καινοτόμων παραστάσεων / εκδηλώσεων στην Κύπρο καθώς και να στηρίζει φιλόδοξους και δημιουργικούς νέους καλλιτέχνες, performers και designers. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.onceinabluemoon.com.cy .
Tο Punctum είναι ο τίτλος της πρώτης εναλλακτικής διαδραστικής θεατρικής παράστασης που φιλοξενείτε από το OIBM. H παράσταση βασίζεται στην θεωρία του ανοίκειου (uncanny) η οποία αποτέλεσε μια πολύπλοκη έννοια που ο Sigmund Freud ανέλυσε το 1919 και έχει απασχολήσει και εμπνεύσει την τέχνη και τη φιλοσοφία. Η έννοια του ανοίκειου συνδέεται άμεσα με την αντίθετη του αυτή του οικείου, αλλά και με αναμνήσεις του παρελθόντος οι οποίες έχουν αποξενωθεί και επανέρχονται. Το ανοίκειο μεταφέρει την έννοια του ξένου, του περίεργου και του αβέβαιου αλλά η ιδιαιτερότητα του συνίσταται στην άμεση σύνδεση του με μια οικεία αίσθηση μιας εμπειρίας καλά κρυμμένης. Ο τίτλος Punctum προέρχεται από την θεωρία του Roland Βarthes όπου Punctum ορίζεται ως το στοιχείο ή τα στοιχεία μιας εικόνας τα οποία καθηλώνουν τον θεατή δημιουργώντας του έντονα συναισθήματα και σκέψεις έξω από το πλαίσιο της ίδιας της εικόνας. Στην παράσταση αυτή οι δύο θεωρίες “παντρεύονται” με σκοπό να προσφέρουν μια εναλλακτική εμπειρία στους θεατές.

Πόσο πρωτοποριακό και με ποιους τρόπους, θα είναι το punctum;
Θα είναι κάτι πάρα πολύ πρωτοποριακό για την Λάρνακα όχι μόνο ως παράσταση η οποία δεν διαδραματίζεται σε ένα συνηθισμένο χώρο θεάτρου αλλά και ως προς την διαδικασία για να είσαι θεατής. Δηλαδή πρέπει να κρατήσεις και να αγοράσεις το εισιτήριο σου διαδικτυακά στο www.onceinabluemoon.com.cy και τότε θα λάβεις οδηγίες για την τοποθεσία, μια μικρή περιγραφή που θα σου δίνει κάποια στοιχεία της παράστασης και τι πρέπει να φορέσεις. Σκοπός μας είναι ο θεατής να γίνει μέρος της παράστασης πριν αυτή ξεκινήσει. Για την ίδια την παράσταση το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι διαδραματίζεται σε ένα αρχοντικό και το κοινό σίγουρα θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία.

Θα είναι διαδραστική η παράσταση;
Σκοπός της παράστασης είναι να προκαλέσει και να αναδείξει την σχέση μεταξύ του χώρου, του ηθοποιού και του θεατή. Προσκαλώντας τους θεατές σε ένα χώρο οικείο για όλους, στο «σπίτι», η παράσταση προκαλεί μυστηριώδη και παράδοξα αισθήματα τα οποία πηγάζουν από τον χώρο, την εμπλοκή και αλληλεπίδραση του κοινού με τους ηθοποιούς αλλά και από αυθόρμητα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ο θεατής γίνετε μέρος της παράστασης. Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν για την υλοποίηση των παραστάσεων σίγουρα θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης τόσο για τους θεατές όσο και για τους νέους καλλιτέχνες γιαυτό και είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει κάνεις.

Ποιός θα είναι δικος σου ρόλος στο punctum;
Είμαι η creative director.
punctum

Θα έχουμε μόνο μία παράσταση;
Για κάθε μέρα που έχει οριστεί θα υπάρχουν 2 ή 3 ίδιες παραστάσεις όπου ο θεατής απλά καλείτε την ώρα που θα κλείσει το εισιτήριο του να επιλέξει την ώρα που τον βολεύει. (18:45 / 20:00 / 21:15) . Ο λόγος που γίνονται 2 ή 3 παραστάσεις κάθε μέρα είναι γιατί κάθε φορά θα μπαίνουν μόνο 10 θεατές ούτως ώστε να μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να απολαύσουν την παράσταση .

Πόση ώρα θα διαρκεί η κάθε παράσταση;
Η κάθε παράσταση θα διαρκεί περίπου μια ώρα .

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις;
Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν στις 23 ,24, 25, 26, 30 και 31 Μαρτίου στην Λάρνακα.

Από που μπορεί να προμηθευτεί κανείς εισιτήρια;
Από το www.onceinabluemoon.com.cy .

Τι άλλο να πούμε;
Ε
ίδες πως μια φορά στο τόσο οι άνθρωποι μπορούν να σε εκπλήξουν;
punctum5CONVERTED

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Βαφεάδη προς Βουλευτή Λάρνακας Ορφανίδη για το θέμα της μελέτης για δημιουργία θαλάσσιων έργων για την προστασία και τη βελτίωση της παράκτιας περιοχής της Πύλας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.164 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου 2023, προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη

error: Content is protected !!