Συνεδρία Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Συνήλθε, την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, σε συνεδρία, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, για ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, καθώς και της μετακίνησης των Διυλιστηρίων και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Σχετικά με την μετακίνηση των Διυλιστηρίων και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, ήδη από τις 27 Ιανουαρίου 2017, έχει αρχίσει η αποξήλωση και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, η οποία και συνεχίζεται. Είναι γεγονός όμως ότι άλλες Εταιρείες συνεχίζουν να κατέχουν ή και να χρησιμοποιούν χώρους εγκατάστασης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου ή και εξακολουθούν να διατηρούν τις εν λόγω εγκαταστάσεις, παρά τις πρόνοιες του σχετικού Διατάγματος που έληξε την 30/1/2017.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας θεωρεί ότι δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μη έχουν συμμορφωθεί με το πιο πάνω Διάταγμα για να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ο Δήμος Λάρνακας είναι αποφασισμένος να εργαστεί με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεση του για να τερματιστεί η χρήση των πιο πάνω εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της πόλης, αλλά και για να είναι δυνατή στη συνέχεια η ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής προς όφελος των δημοτών, της πόλης αλλά και του τόπου γενικότερα.

Νοείται ότι,  τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Εταιρείες πρέπει να εξεύρουν άμεσα τρόπους για μετακίνηση των εν λόγω εγκαταστάσεων το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου o Δήμος Λάρνακας, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών συνάντηση στην παρουσία των εταιρειών και όλων των αρμόδιων Κυβερνητικών Τμημάτων για να καθοριστούν οριστικά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων, σημεία ελέγχου τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και ρήτρες καθυστέρησης.

Ακολούθως η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Δήμαρχο για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ.Μάριο Δημητριάδη παρουσία των Επικεφαλών Δημοτικών Ομάδων κατά την οποία τους ενημέρωσε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες. Όπως τους  ανέφερε σε πρώτο στάδιο οι Εταιρείες έχουν παραλάβει τα Έγγραφα για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τελευταία ημέρα υποβολής έχει καθοριστεί η 3η Μαρτίου 2017. Ακολούθως, θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων και θα ετοιμαστούν οι ανάλογοι Όροι Προσφορών, σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ζήτησε από τον κ. Υπουργό όπως ο Δήμος έχει άμεση εμπλοκή και συμμετοχή στις διαδικασίες και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ούτως ώστε να καθοριστούν οι ελάχιστες απαιτήσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές από την εν λόγω ανάπτυξη, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου.

Ο κ. Υπουργός τέλος ανέφερε ότι θα αποσταλούν στο Δήμο Λάρνακας μετά την ετοιμασία των Όρων Προσφορών οι θέσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τις ελάχιστες απαιτήσεις, ούτως ώστε να υπάρξει κοινό σημείο αναφοράς και σύγκλισης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτό το Σάββατο, κατά τη Περιφορά και Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου

error: Content is protected !!