“Έφυγε” ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Χριστόφορος Χριστοφίδης

asdfghtyjui

Έφυγε από τη ζωή, από φυσικά αίτια, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Χριστόφορος Χριστοφίδης σε ηλικία 88 ετών στη Λάρνακα.

Ο αείμνηστος Χριστόφορος Χριστοφίδης, ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου  και στη συνέχεια φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στάθηκε δίπλα στο εθνάρχη Μακάριο σε καιρούς δύσκολους με κίνδυνο της ζωής του. Διετέλεσε  μέλος πολλών επαγγελματικών ,φοιτητικών και άλλων οργανώσεων, και το 1955 συνελήφθη από τους αποικιοκράτες και κρατήθηκε στα κρατητήρια για δύο χρόνια . Η θητεία του στη Βουλή των ΄Αντιπροσώπων χαρακτηρίζεται από το θάρρος της γνώμης του και την μαχητικότητα του.

O Χριστόφορος Χριστοφίδης υπηρέτησε ως Σχολικός Έφορος Λάρνακας επί σειρά ετών και ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επί Κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου.
Επί των ημερών του, σε παγκύπρια βάση, ανεγέρθησαν 66 νέα εκπαιδευτήρια, 21 νηπιαγωγεία, 28 δημοτικά σχολεία και 17 γυμνάσια και λύκεια.

Συγκεκριμένα, συνέβαλε στην ανέγερση του Παγκυπρίου Γυμνάσιου Λάρνακας, του Ευριβιάδειου Γυμνασίου, του Δημοτικού Σχολείου Σωτήρας (Β φάση), του Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου (Β φάση), της σχολής παιδιών με ειδικές ανάγκες στη Λάρνακα, του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου και του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Β.

Επιπλέον, επί των ημερών του ανεγέρθη η αίθουσα πολλαπλής χρήσης στο Ευριβιάδειο Γυμνάσιο, η Σχολή Κωφών Παιδιώμ, το Δημοτικό Σχολείο Ζήνων Λάρνακας, το νηπιαγωγείο Λάρνακας Αγίου Γεωργίου, το Γυμνάσιο Κιτίου Ξυλοφάγου και το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου.

Θεωρείται ότι επί των ημερών του λύθηκε το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της Λάρνακας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, αλλά και προσωπικό σημείωμα του ιδίου του Χριστόφορου Χριστοφίδη, ήταν αυτός που το 1973, όταν διατελούσε βουλευτής, μετέφερε πληροφορία στον τότε επικεφαλής της ΚΥΠ Γεώργιο Τομπάζο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στον Άγιο Στέργιο Αμμοχώστου.
Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν η φρουρά του Μακαρίου να λάβει μέτρα και οι επίδοξοι δολοφόνοι να πυροδοτήσουν πρόωρα τον εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα ο Μακάριος να γλιτώσει.

Η κηδεία του Χριστόφορου Χριστοφίδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ώρα 14:00 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!