Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας: “Πάνω απ’ όλα, η πόλη μας και το δημόσιο καλό”

1

Με ιδιαίτερη χαρά το Skala Times κουβεντιάζει με τον νέο Δήμαρχο Λάρνακα, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας συζητά μαζί μας για όλα όσα ενδιαφέρουν τους δημότες της πόλης.
Ο νέος Δήμαρχος επιμένει πως τώρα είναι ώρα του οράματος, των έργων, και της δράσης και στέλνει το μήνυμα πως “τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος και οι εκλογές είναι η ώρα για έργα και όχι για λόγια. Ενωμένοι όλοι, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, να εργαστούμε με γνώμονα το καλό της πόλης μας, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ενωμένοι όλοι, κόμματα, οργανώσεις, φορείς, ομάδες πολιτών, δημότες. Είμαι αισιόδοξος ότι ενωμένοι, με σωστή δουλειά, συγκεκριμένο πλάνο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να πάρουμε την πόλη μας μπροστά εκεί που της αξίζει”.

Της Γιώτας Δημητρίου

2Κύριε Δήμαρχε, τι συναντήσατε μπροστά σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος Λάρνακας;
Καταρχάς οφείλω να πω ότι βρήκα μπροστά μου μια πολύ καλή διάθεση και πρόθεση, από το προσωπικό του Δήμου, για συνεργασία. Αλλά, όπως είχαμε πει και κατά την διάρκεια της προεκλογικής, λόγω των γνωστών γεγονότων, που δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλαμβάνουμε, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα και θέματα που πρέπει να δούμε.

Όπως;
Οργάνωσης, δομής, διάφορων υφιστάμενων προβλημάτων….Είναι μια περίοδος ανασχηματισμού και αναδιοργάνωσης του Δήμου όσον αφορά τη λειτουργία της δημοτικής μηχανής. Παράλληλα εκκρεμούν και αρκετά σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις. Όπως είναι η επένδυση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, το Μακένζι, τι λιμάνι και η Μαρίνα, τα διυλιστήρια (που λήγει το διάταγμα), είναι πραγματικά πολλά τα ανοικτά και σοβαρά θέματα σε πολλά επίπεδα.

Πριν πάμε σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το χώρο του Δημαρχείου. Το Δημαρχείο της πόλης μας βρίσκεται πάνω από γνωστή αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων. Αλήθεια, είναι ωραία αυτή η εικόνα για ένα Δημαρχείο κ. Βύρα; Ποια τα σχέδια σας για το θέμα αυτό;
Σίγουρα δεν είναι ωραία εικόνα και οφείλουμε να δούμε και αυτό το ζήτημα. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως την δεδομένη στιγμή προέχουν άλλα θέματα πολύ πιο σοβαρά και τα οποία έχουν προτεραιότητα για εμάς.
Είναι όμως στόχος μας, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας μου, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να δούμε και το χώρο του Δημαρχείου. Οφείλω βέβαια να αναφέρω πως τα οικονομικά του Δήμου Λάρνακας δεν είναι και τα καλύτερα….Για μια σειρά από λόγους ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Άρα, μέσα στα οικονομικά πλαίσια του Δήμου μας, θα δούμε και το θέμα του χώρου του Δημαρχείου. Δεν το κρύβω πως ούτε εμένα μου αρέσει να βλέπω το Δημαρχείο μας στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Συλλογικά θα δούμε το θέμα με το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο για να έχει μια πιο αρμόζουσα εικόνα το Δημαρχείο, αλλά και για να είναι πιο εξυπηρετικό για τους επισκέπτες, τους δημότες. Διότι, ας μη ξεχνάμε πως το το Δημαρχείο είναι μια σημαντική υπηρεσία για το δημότη και πρέπει να βρισκόμαστε σε χώρο που να μπορεί ο δημότης να έχει εύκολη πρόσβαση.

Αναφέρατε τα οικονομικά του Δήμου. Θα γίνουν κάποιες ενέργειες εκ μέρους σας έτσι ώστε να εξασφαλίσει ο Δήμος Λάρνακας κάποια κονδύλια;
Καταρχάς το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε και να αξιοποιήσουμε τα 18,5 εκατομμύρια από τα
διαρθρωτικά ταμεία που έχουν εγκριθεί. Αυτό δεν είναι εύκολο διότι πρέπει να έχουμε τα λεφτά για να ξεκινήσουμε τα έργα και μετά να γίνει το έμβασμα από την Ε.Ε, από τα διαρθρωτικά ταμεία. Άρα προκύπτει και θέμα ρευστότητας. Χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσουν τα έργα. Γίνονται διάφορες σκέψεις.
Μια απ’ τις πρώτες μας αποφάσεις ήταν να συσταθεί μια οικονομική επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς, οι οποίοι έχουν ειδικότητα στα οικονομικά, έτσι ώστε να δούμε πως μειώνουμε τα έξοδα μας, πως αυξάνουμε τα έσοδα μας, πως αξιοποιούμε καλύτερα την περιουσία του Δήμου και γενικά πως κάνουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου, που είναι αρκετές. Πρέπει να διασφαλίσουμε την μελλοντική βιωσιμότητα του Δήμου μας.
3

Λόγω των σκανδάλων που είχαν διαδραματιστεί στο Δήμο Λάρνακας έχετε κάποια σχέδια έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια;
Ήδη πήραμε κάποιες αποφάσεις τις οποίες θα προτείνω στην επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να καταγραφούν όλες οι διαδικασίες με τις οποίες χειρίζεται ο Δήμος οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά και όχι μόνο. Θα πρέπει να γίνει ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο διαδικασιών και πολιτικών, στο οποίο θα καταγράφεται με λεπτομέρεια τι γίνεται, πως γίνεται και από ποιους γίνεται. Θα έχουμε συγκεκριμένους μελετητές, εταιρείες που έχουν εμπειρίες σε αυτό τον τομέα και θα γίνει ένα εγχειρίδιο διαδικασιών όπου κάθε οικονομική δραστηριότητα που διεκπεραιώνεται στο Δήμο Λάρνακας θα καταγράφεται κάτω μαζί με το όνομα αυτού ή αυτών που έχει ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα.  Ήδη είμαστε στην διεργασία έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και ένα πιο ισχυρό σύστημα εσωτερικού ελέγχου. To συμβόλαιο μας με την υφιστάμενη εταιρεία λήγει και θα ετοιμάσουμε νέα προσφορά στην οποία θα αυξήσουμε και θα εμπλουτίσουμε τις αρμοδιότητες και τους ελέγχους στους οποίους θα προβαίνει ο εσωτερικός έλεγχος. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη αποφασίσαμε ότι θα καταργηθούν οι δύο επιτροπές από δημοτικούς συμβούλους που ασχολούνταν με την διαγραφή προστίμων. Όλα αυτά θα γίνονται πλέον με συγκεκριμένες πολιτικές. Θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος και διαφάνεια. Θα δημοσιοποιήσουμε σε ποιες περιπτώσεις ο δημότης έχει δικαίωμα έκπτωσης σε οποιαδήποτε φορολογία. Από εκεί και πέρα δεν θα έχει οποιαδήποτε εμπλοκή οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος.

Αλλά;
Αλλά, θα υπάρχει μια τριμελής εκτελεστική επιτροπή από υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα εφαρμόζουν αυστηρά τις πολιτικές που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από τον έλεγχο του Εσωτερικού Ελέγχου αλλά και του Γενικού Ελεγκτή.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους Λαρνακείς. Ο κόσμος της πόλης ανησυχεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγνοεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας και θα επιμένει στην μεταφορά των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι της Λάρνακας. Ποια η γνώμη σας;
Είναι γεγονός πως υπάρχει αυτή η ανησυχία και από εμάς,  ότι δηλαδή με την νέα ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας ίσως ο επενδυτής να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει από μόνος του αν θα επιτρέψει την λειτουργία των εταιρειών ΦΑ, χωρίς την άδεια απ’ τον Δήμο της πόλης. Προσωπική μου εισήγηση θα είναι πως ο επενδυτής θα πρέπει να έχει την έγκριση του Δήμου για να προβεί σε κάτι τέτοιο. Ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο στο λιμάνι της πόλης του.

Αν το νέο δημοτικό συμβούλιο δεν συμφωνήσει με την απόφαση που πάρθηκε το 2016;
Μα αυτό ισχύει για όλες τις αποφάσεις. Το νέο δημοτικό συμβούλιο ευτυχώς η δυστυχώς μπορεί να ανατρέψει μια παλαιότερη απόφαση.
Τουλάχιστον όμως, ας διασφαλίσουμε ότι μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, που θεωρούμε όλοι ότι εκφράζεται η βούληση των δημοτών, θα παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
Δεν υπάρχει άλλη οδός. Μόνο μέσω του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να πάρει ο Δήμος Λάρνακας την καθοριστική απόφαση για το λιμάνι της Λάρνακας και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Κύριε Δήμαρχε, η Λάρνακα καίγεται για το θέμα των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών. Επιτέλους, τι θα γίνει;
Θα έχουμε σύντομα συνεδρίαση ως δημοτικό συμβούλιο για να καθορίσουμε τη στάση μας ως Δήμος όσον αφορά το διάταγμα που λήγει τέλος Ιανουαρίου, σε λίγες μέρες. Θα δούμε πως το χειριζόμαστε και ποια είναι η δράση μας. Η προσωπική μου θέση είναι ότι οφείλουμε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε άμεσα οι εταιρίες να έχουν συνέπειες, όσο δεν μετακινούνται και να κάνουμε ότι χρειάζεται έτσι ώστε να μετακινηθούν το γρηγορότερο απ’ τη πόλη μας.

Βέβαια οι πολίτες ακούνε για χρόνια τα περί μετακινήσεως των εγκαταστάσεων και κάποιοι έπαψαν πλέον να ελπίζουν. Είστε αποφασισμένος κ. Βύρα αυτή η “ιστορική μετακίνηση” να γίνει επί δικής σας θητείας;
Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να φύγουμε απ’ τα λόγια και να πάμε στις πράξεις. Έχεις δίκαιο, ο κόσμος κουράστηκε να ακούει λόγια. Ας γίνουν λοιπόν τα έργα μας περισσότερα απ’ τα λόγια μας. Αυτό είμαι αποφασισμένος να κάνω και όσον αφορά το θέμα με τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών. 

Με ποιους τρόπους;
Είτε με νομικά μέτρα, είτε με κυρώσεις, είτε με την κινητοποίηση του κόσμου. Ό,τι αποφασίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο θέλω να ενημερώνεται ο κόσμος και να έχει συμμετοχή. Με μέτρα, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Για να φύγουμε απ’ τα λόγια να πάμε στις πράξεις.

Είστε έτοιμος όλα όσα είχατε συμπεριλάβει στο προεκλογικό σας πρόγραμμα να τα υλοποιήσετε;
Καταρχάς να τονίσουμε ότι όλα όσα είχα συμπεριλάβει στο προεκλογικό μου πρόγραμμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν απ’ την πρώτη βδομάδα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου. Κάποια μπορούν να γίνουν άμεσα, κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι αποφασισμένος να πραγματοποιήσω όλα όσα είχαμε πει προεκλογικά. Η πρώτη μου υπόσχεση σύμφωνα με το προεκλογικό μου πρόγραμμα ήταν η βελτίωση λειτουργίας του Δήμου και εδώ επικεντρώνω τις περισσότερες μου προσπάθειες για το πρώτο διάστημα. Αλλά παράλληλα όλες οι επιτροπές του Δήμου θα πάρουν το προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου, να γίνει συγκεκριμένο πλάνο από κάθε επιτροπή για το πως υλοποιείται το προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου. Επίσης ο προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας θα έχει το προεκλογικό πρόγραμμα για να δούμε πως εργαζόμαστε βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Θα ήθελα να είναι μια αμφίδρομη σχέση με τους συνδημότες μας. Με όλους όσους μιλήσαμε κατά την προεκλογική περίοδο, με όσους ανταλλάξαμε ιδέες, να γνωρίζουν ότι είμαι εδώ έτοιμος να υλοποιήσω όσα είχαμε πει. Το γραφείο μου είναι ανοικτό για να έρθουν να με δουν, να μιλήσουμε, να εργαστούμε. Η στήριξη μου είναι δεδομένη. Κάνω έκκληση σε όλες τις ομάδες πολιτών της πόλης μας να έρθουν να με δουν, να δουλέψουμε μαζί για όλα όσα είχαμε πει προεκλογικά.
4
Ξεκινήσατε τις επισκέψεις σε γειτονιές της Λάρνακας.
Ναι, ξεκινήσαμε την περασμένη βδομάδα στη περιοχή Προδρόμου, συνεχίζουμε αυτή τη βδομάδα στο Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Α’ και κάθε βδομάδα θα βρίσκομαι σε διάφορες συνοικίες της Λάρνακας να μιλώ με τους κατοίκους, να καταγράφονται τα διάφορα προβλήματα και εισηγήσεις τους, να ακούμε τον κόσμο. Αυτή ήταν μια προεκλογική μου δέσμευση την οποία θεωρώ σημαντική. Πρέπει να είμαστε δίπλα στον κόσμο και για τα καθημερινά μικρά προβλήματα ή ακόμα και για καθημερινά μεγάλα προβλήματα. Θέλω να ξέρει ο κόσμος πως κατά την διάρκεια της θητείας μου θα είμαι δίπλα τους.

Προεκλογικά είχατε πει “Δεν θα είμαι Δήμαρχος του Γραφείου, αλλά Δήμαρχος του κόσμου”.
Και αυτό σκοπεύω να κάνω!

Για το περιβόητο έργο του Ρώσου επενδυτή στις Φοινικούδες έχουν ακουστεί και κάποια αρνητικά σχόλια. Ότι θα χαλάσει το χαρακτήρα της περιοχής κτλ. Να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
Το έργο αυτό ήταν απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και είναι μια προγραμματισμένη επένδυση στη πόλη μας. Κάθε μεγάλη επένδυση και δράση συνήθως έχει και αντίδραση. Είναι αναμενώμενο.
Είχα υποσχεθεί στην προεκλογική μου εκστρατεία ότι δεν θα επιτρέψω έργα που βλάπτουν την δημόσια υγεία και το δημόσιο καλό και αυτό σκοπεύω να κάνω.
Όμως, δεν θεωρώπως ένα ξενοδοχείο επηρεάζει την δημόσια υγεία. Θα βοηθήσει όμως στην ανάπτυξη της πόλης. Μου δίνεται όμως η ευκαιρία με αυτή την ερώτηση σου, να πω σε όλους τους δημότες που έχουν αντίθετη άποψη με μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να έρχονται κοντά μας. Εγώ προσωπικά έχω ανοικτή την πόρτα μου για όλους τους δημότες. Ιδιαίτερα  όσοι έχουν αντίθετη άποψη με κάποιες αποφάσεις μας είναι καλά να έρχονται για να ανταλλάξουμε απόψεις, γνώσεις, πληροφορίες και να καταλήξουμε στο ποιο είναι το καλύτερο για τη πόλη μας. Πάνω απ’ όλα, η πόλη μας και το δημόσιο καλό.
Επίσης, μπορεί κάποιος να αποταθεί κοντά μας και να εκφράσει την άποψη του μέσω της σελίδας του Δήμου στο Facebook ή μέσω email.

Ή αν μπορεί, κάθε Παρασκευή στο Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος δέχεται κόσμο στο γραφείο του…
Ναι.

Το μήνυμα σας κύριε Δήμαρχε στο κόσμο της Λάρνακας;
Τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος και οι εκλογές είναι η ώρα για έργα και όχι για λόγια. Ενωμένοι όλοι, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, να εργαστούμε με γνώμονα το καλό της πόλης μας, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ενωμένοι όλοι, κόμματα, οργανώσεις, φορείς, ομάδες πολιτών, δημότες. Είμαι αισιόδοξος ότι ενωμένοι, με σωστή δουλειά, συγκεκριμένο πλάνο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να πάρουμε την πόλη μας μπροστά, εκεί που της αξίζει. Είναι μια κομβικής σημασίας πενταετία για την πόλη μας, υπάρχουν εκκρεμότητες σε σημαντικά ζητήματα τα οποία θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της πόλης και είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας χωρίζουν και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Τέλος, να τονίσουμε ότι ο δημότης πρέπει να γνωρίζει ότι η πόρτα μου είναι ανοικτή για συζητήσεις, εισηγήσεις. Σκοπεύω να εργαστώ μαζί με τον κόσμο και σε συνεργασία με τον κόσμο. Μόνο έτσι θα γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!