«Oι νύχτες του Kορμοράνου»

15727194_766018073555477_6323601065211970993_n

Κυκλοφόρησε εδώ και λίγες βδομάδες το καινούριο βιβλίο του Χρίστου Τουλούρα “οι νύχτες του Κορμοράνου”.
Ο Χρίστος Τουλούρας γεννήθηκε το 1973 στην Αμμόχωστο και ζει στη Λάρνακα. Έχουν κυκλοφορήσει δύο νουβέλες του το 2010, “Θαλασσήλια του έρωτα” και “Ο ελαιώνας των δακρύων” και έχει εκπροσωπήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στο διεθνές φεστιβάλ βιβλίου της Βουδαπέστης. 

Το καινούριο βιβλίο του Χρίστου Τουλούρα “Οι νύχτες του Κορμοράνου” μας ταξιδεύει γύρω από την ζωή ενός Αμμοχωστιανού o οποίος μεταναστεύει στην Αργεντινή, την δεκαετία του ’40 λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Μέσα από μια συναρπαστική και συγκινητική ιστορία με διαχρονικά μηνύματα και διδάγματα, ο συγγραφέας μας μεταφέρει από τους δρόμους της Αμμοχώστου στα σοκάκια της Αργεντινής και μας προκαλεί μέσα απ’ τις περιπέτειες του ήρωα να σκεφτούμε αν τελικά την ζωή μας την ορίζουν οι αποφάσεις μας ή οι μοίρες που φορούν τον μανδύα των επιλογών.

Εικόνες, συναισθήματα, διδάγματα, μηνύματα, όλα μαζί ανακατεμένα με το συγγραφικό ταλέντο του Χρίστου Τουλούρα που φαίνεται να έχει διανύσει μεγάλο δρόμο απ’ τις δύο προηγούμενες του νουβέλες και να “επιστρέφει” μετά από έξι σχεδόν χρόνια φανερά δυναμωμένος συγγραφικά.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε: σ
τη Λάρνακα στο “BiblioCosmos” στο “Academy and General”, στο “Πάργα” σε όλες τις πόλεις, στο “Σολώνειον” στην Λευκωσία κ.α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Oι νύχτες του κορμοράνου» 

Ο Πολιτιστικός όμιλος ΑΡΤΙΟΝ Λάρνακας ανακοινώνει την έκδοση του βιογραφικού μυθιστορήματος του Χρίστου Τουλούρα «Οι νύχτες του κορμοράνου». Είναι η πρώτη έκδοση λογοτεχνικού έργου του ομίλου, ο οποίος παράγει σημαντικό έργο στον πολιτισμό του τόπου τα τελευταία χρόνια, έχοντας μέλη της, αξιόλογους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο πρόεδρος του ομίλου, ο ζωγράφος Ανδρέας Παρασκευά δηλώνει: «Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που στην πρώτη έκδοση του ομίλου μας συνεργαζόμαστε με τον συγγραφέα Χρίστο Τουλούρα που αυτή τη φορά, με τους ήρωες του μας ταξιδεύει στην εποχή που η Κύπρος ήταν αποικία των Άγγλων και έπειτα μας πάει στην νότια Αμερική σε μια απίθανη βιογραφική μυθιστορία που τα θέματα της αγγίζουν όχι μόνο εμάς τους καλλιτέχνες αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Είναι ένα βιβλίο για το Χρόνο, το νόστο, τη φιλοδοξία, αλλά και το φόβο του ανθρώπου μπροστά στο άγνωστο».

O Χρίστος Τουλούρας έχει γεννηθεί το 1973 στην Αμμόχωστο. Έκανε σπουδές στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και στο Λέστερ της Αγγλίας. Είχε αρχίσει να γράφει διηγήματα από πολύ νωρίς, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιεύσει οτιδήποτε μέχρι το 2009 όταν συνεργάστηκε για πρώτη φορά, με το πολιτιστικό περιοδικό «Νέα Εποχή». Εκτός από διηγήματα έχει γράψει νουβέλες και μυθιστορήματα. Η πρώτη νουβέλα του, «Θαλασσήλια του έρωτα» (2010) εκδόσεις Εν Τύποις έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, ενώ με τη δεύτερη «Ο ελαιώνας των δακρύων» (2010) εκόσεις Εν τύποις, έχει εκπροσωπήσει τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου παιδείας και πολιτισμού στο διεθνές φεστιβάλ βιβλίου της Βουδαπέστης. Το έργο «Οι νύχτες του κορμοράνου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για το έργο: Ένας νέος που ζεί στην επαρχία της Αμμοχώστου κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας και λίγο μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, κάνει σκέψεις να ξενιτευτεί για ένα καλύτερο μέλλον. Η αγαπημένη του δεν συναινεί με την απόφασή του ενώ η κουλτούρα της εποχής απαιτεί αποκατάσταση. Ο έρωτας τον απογοητεύει. Αποφασίζει λοιπόν να δοκιμάσει την τύχη του, καταφεύγοντας στην φιλία- ό,τι τού έχει απομείνει, ως διέξοδος. Ο θείος που τον έχει προδώσει συναισθηματικά, η αγάπη που φθείρεται, το αβέβαιο μέλλον, τα άσχημα οικονομικά, τον ωθούν στο μεγάλο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, όταν μια ευκαιρία παρουσιάζεται και έτσι μεταναστεύει. Στο ταξίδι για το Νέο Κόσμο γνωρίζει εκ νέου τη φιλία, τον έρωτα, το ‘νόστο’-με την ομηρική του εκδοχή-, αλλά συνάμα τρέμει το άγνωστο.

Το ταξίδι μετράει περισσότερο τελικά από τον προορισμό; Άραγε εμείς αποφασίζουμε για τη ζωή μας; Μήπως οι άλλοι, όταν εμείς φαινόμαστε ανήμποροι να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας; Ο Θεός, ως ανώτερη δύναμη ή αυτό που άλλοι θα ονομάσουν Μοίρα;

Ένα βιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο σκιαγραφεί την κυπριακή κουλτούρα του περασμένου αιώνα, αλλά και τον ψυχισμό των ανθρώπων μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων, και αποτυπώνει την αγωνία των νέων για νέες εμπειρίες, για ένα άνοιγμα στον κόσμο, σε δύσκολα χρόνια. Ο κοσμοπολιτισμός βιώνεται ως πολιτιστικό σοκ για τους νέους αυτούς καθώς μπροστά στα μάτια τους ανοίγεται ένας κόσμος με πολλές ευκαιρίες, προκλήσεις, αλλά και δέλεαρ. Οι ήρωες αναζητούν την ευτυχία και όσο αυτή φαντάζει μακρινή, άλλοτε απογοητεύονται και άλλοτε ελπίζουν. Εξελίσσονται οι ήρωες, αλλά αδυνατούν να διακρίνουν, όπως γράφει κι ο Μέλβιλ, πότε οι Μοίρες τους μεταμφιέζονται σε επιλογές και πότε οι επιλογές μεταμφιέζονται σε Μοίρες…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!