Καινούριο βιβλίο για το Χρίστο Τουλούρα : “Οι νύχτες του Κορμοράνου”

549820_10151297609010773_1786835254_n
Εδώ και λίγες βδομάδες κυκλοφορεί το καινούριο μυθιστόρημα του Χρίστου Τουλούρα “Οι νύχτες του Κορμοράνου”. Ένα βιβλίο γύρω από την ζωή ενός Αμμοχωστιανού o οποίος μεταναστεύει στην Αργεντινή, την δεκαετία του ’40 λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια συναρπαστική και συγκινητική ιστορία με διαχρονικά μηνύματα και διδάγματα. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει από τους δρόμους της Αμμοχώστου στα σοκάκια της Αργεντινής και μας προκαλεί μέσα απ’ τις περιπέτειες του ήρωα να σκεφτούμε αν τελικά την ζωή μας την ορίζουν οι αποφάσεις μας ή οι μοίρες που φορούν τον μανδύα των επιλογών.
Ο Χρίστος Τουλούρας γεννήθηκε το 1973 στην Αμμόχωστο και ζει στη Λάρνακα. Έχουν κυκλοφορήσει δύο νουβέλες του το 2010, “Θαλασσήλια του έρωτα” και “Ο ελαιώνας των δακρύων”. Έχει εκπροσωπήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στο διεθνές φεστιβάλ βιβλίου της Βουδαπέστης. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Χρίστος τονίζει πως “Κάθε πρωί ο συγγραφέας ξεκινά ένα ταξίδι ακόμη και αν κάθεται σε ένα γραφείο. Επίσης αν σκεφτούμε πως ο Θερβάντες έγραψε τον “Δον Κιχώτη” μέσα στη φυλακή, τότε αντιλαμβανόμαστε πως ο χώρος που γράφει ή ζει ο συγγραφέας δεν έχει και τόση σημασία. Οι ιστορίες είναι μέσα μας και αν είναι δυνατές θα βρουν τον τρόπο να βγουν. Θεωρώ πως για ένα συγγραφέα το σημαντικό είναι η αυτοπειθαρχία, το πρόγραμμα και το πάθος γι αυτό που κάνει. Δεν έχει σημασία το που ζει”.
15727194_766018073555477_6323601065211970993_n
Της Γιώτας Δημητρίου

Χρίστο αυτό είναι το τρίτο σου βιβλίο….
Ναι, η πρώτη μου νουβέλα “Θαλασσήλια του έρωτα” κυκλοφόρησε το 2010, η δεύτερη μου νουβέλα “Ο ελαιώνας των δακρύων” επίσης το 2010 και τώρα αυτό είναι το τρίτο μου βιβλίο, μυθιστόρημα, με τίτλο “Οι νύχτες του κορμοράνου”.

Ποιες διαφορές συνάντησες απ’ την νουβέλα στο μυθιστόρημα;
Πρέπει να πω ότι αρχικά είχα ξεκινήσει με διηγήματα. Οι δυο πρώτες μου νουβέλες είχαν ξεκινήσει αρχικά ως εκτεταμένα διηγήματα. Τώρα όσον αφορά στο μυθιστόρημα, λόγω της έκτασης του σε αναγκάζει “να ζήσεις” περισσότερο με τον ήρωα, τους ήρωες. Στο μυθιστόρημα μου “Οι νύχτες του Κορμοράνου” ήταν μεγάλο το χρονικό ταξίδι μέσα στη ζωή του ήρωα (απ’ τα νεανικά του χρόνια μέχρι τα γεράματα του) κι αυτό με ανάγκασε να νιώσω το μήκος της διαδρομής της ζωής του. Λόγω της μικρής της έκτασης αυτό δε το συναντάς στη νουβέλα.

Το καινούριο σου βιβλίο “Οι νύχτες του κορμοράνου” είναι βιογραφικό μυθιστόρημα….
Ναι. Πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο το οποίο έζησε στην Αμμόχωστο τον καιρό της Αγγλοκρατίας και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αργεντινή.

Είναι πρόσωπο το οποίο γνώρισες;
Όχι. Δεν τον γνώρισα. Τον “έμαθα” μέσα απ’ τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, ήταν μακρινός συγγενής της. Όταν η γιαγιά μου μου διηγήθηκε την ιστορία βρισκόταν σε μεγάλη ηλικία (85 ετών) και αρκετά κομμάτια της ιστορίας έλειπαν. Επειδή όμως ήθελα πάρα πολύ να γράψω αυτή την ιστορία χρησιμοποίησαν την φαντασία για να εμπλουτίσω το βιβλίο και να του δώσω ζωή. Γι αυτό και πρόκειται για βιογραφικό μυθιστόρημα και όχι για βιογραφία, επειδή εμπεριέχει και φανταστικά στοιχεία. Οι βασικοί όμως ήρωες είναι πραγματικοί, τα περισσότερα γεγονότα είναι πραγματικά, ακόμη και κάποιοι διάλογοι είναι πραγματικοί.

Πώς εξασφάλισες του πραγματικούς διαλόγους;
Απ’ την μαρτυρία της γιαγιάς μου.

Πόση μελέτη χρειάστηκε για το βιβλίο αυτό;
Αρκετά μεγάλη μελέτη. Αρχικά έπρεπε να μιλήσω με άτομα που γνώριζαν τον ήρωα και αυτό ήταν δύσκολο διότι κάποιοι πέθαναν, κάποιοι ήταν σε μεγάλη ηλικία, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν στην Αργεντινή. Χρειάστηκε να κάνω έρευνα για την Κύπρο και την Αμμόχωστο της εποχής εκείνης, αλλά πολύ περισσότερο για την Αργεντινή της περιόδου εκείνης, δηλαδή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ξεκίνησα την έρευνα για τον ήρωα, στη συνέχεια έρευνα για το φόντο της ιστορίας, τα κοινωνικοπολιτικά της εποχής κτλ και μου πήρε αρκετό καιρό.

Τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον έτσι ώστε να αποφασίσεις να γράψεις για τη ζωή αυτού του Αμμοχωστιανού που μετανάστευσε στην Αργεντινή;
Για να σου πω όλη την αλήθεια, ακόμη δεν κατάλαβα!

Για να είναι μακρινός συγγενής της γιαγιάς σου είναι και δικός σου…
Ναι,είναι μακρινός μου συγγενής αλλά δε νομίζω ότι αυτό έχει κάποια σχέση. Ακόμη δεν κατάλαβα πλήρως τον λόγο που με συγκλόνισε η ιστορία του Θεοφίλη. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής άρχισα να υποψιάζομαι γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ιστορία. Ίσως επειδή με είχαν συνεπάρει οι χαρακτήρες και οι περιπέτειες τους. Ξέρεις, ο ήρωας του βιβλίου έχει μια τραγικότητα….Μετανάστευσε για κάτι καλύτερο, αλλά δεν κατάφερε να διακρίνει τις μοίρες που ντύνονταν σε επιλογές. Ήταν ο άντρας που ξεριζώνετε από εκείνο που γνωρίζει και πάει στο άγνωστο με συνοδεία τον φόβο αλλά και την φιλοδοξία. Και αυτό είναι συνήθως ο άντρας: Κινεί στο άγνωστο με τον φόβο του αγνώστου αλλά συνάμα και με την φιλοδοξία. Ο ήρωας του βιβλίου το βιώνει αυτό.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί απ’ τον πολιτιστικό όμιλον Άρτιο. Να πούμε λίγα λόγια για την έκδοση του;
Ναι, το βιβλίο πέρασε από κάποιες…. περιπέτειες. Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι το απέρριψαν, άλλους εκδοτικούς οίκους τους απέρριψα εγώ επειδή δεν πίστεψαν πραγματικά στο βιβλίο. Οι μόνοι που πραγματικά πίστεψαν στο βιβλίο ήταν τα παιδιά του Πολιτιστικού Ομίλου Άρτιον. Είναι η πρώτη έκδοση για τον Όμιλο και χαίρομαι όχι μόνο επειδή είμαι μέλος του Ομίλου, αλλά επειδή έχει εκδοθεί από ανθρώπους που το πίστεψαν. Θεωρώ πως είναι σημαντικό για ένα συγγραφέα αυτό. Επίσης να αναφέρω πως το εξώφυλλο το ετοίμασε ο γνωστός καλλιτέχνης Στέλιος Μουσαρρής.

Η ιστορία του βιβλίου είναι γύρω από τον Αμμοχωστιανό που μεταναστεύει στην Αργεντινή…
Ναι, η βασική ιστορία είναι αυτή, με φόντο την ύπαιθρο στην επαρχία της Αμμοχώστου την περίοδο της Αγγλοκρατίας και στην συνέχεια την Αργεντινή σε μια περίοδο που η χώρα υποδέχεται στην εξουσία τον Περόν. Ο λαός της Αργεντινής ελπίζει σε καλύτερες μέρες και το ίδιο και ο ήρωας του βιβλίου ο οποίος απ’ την Αμμόχωστο βρέθηκε στην μακρινή Αργεντινή για ένα καλύτερο μέλλον.

Ξέρεις, το βιβλίο σου επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά πως συχνά οι αληθινοί ήρωες βρίσκονται ανάμεσα μας, καθημερινοί άνθρωποι, χωρίς τίτλους. Και θυμάμαι τα λόγια του Ηemingway ο οποίος είχε πει πως “η κάθε ζωή αν γραφτεί σωστά είναι μια νουβέλα”.
Ναι, συμφωνώ. Γι αυτό θα δεις και στο σημείωμα μου, στην αρχή του βιβλίου, γράφω ότι “Και ανάμεσα σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα, στις τεράστιες αλλαγές και ιδέες, στα μεγάλα μεγέθη και στα πολυψήφια νούμερα, εύκολα χώρεσε και η μικρή ιστορία του Θεοφίλη. Μικρή, μα γι αυτούς που τον αγάπησαν τόσο μεγάλη, όσο το σύμπαν”. Το βιογραφικό μυθιστόρημα μπορεί να αναφέρεται σε ένα πρόσωπο που άφησε την σφραγίδα του στην ανθρωπότητα αλλά μπορεί και να αναφέρεται σε ένα άνθρωπο της διπλανής πόρτας του οποίου η ζωή ήταν εξίσου σημαντική με μηνύματα.

Το βιβλίο σου που μπορεί να το βρει κανείς;
Στη Λάρνακα στο BiblioCosmos στο Academy and General στα βιβλιοπωλεία Πάργα σε όλες τις πόλεις στο Σολώνειον στην Λευκωσία κ.α.

Παρουσιάσεις του βιβλίου πότε θα γίνουν;
Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Αραδίππου.
Για τις υπόλοιπες ακόμη να αποφασίσουμε ημερομηνίες. 

Ένα απ’ τα βιβλία σου (“Θαλασσήλια του έρωτα”) έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά. Θα ήθελες και οι “νύχτες του Κορμοράνου” να μεταφραστούν στα αγγλικά;
Ναι. Είμαστε ήδη σε κάποιες διαδικασίες για να μεταφραστεί και στα αγγλικά.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα συγγραφέα να ζει και να δημιουργεί στη Λάρνακα;
Κάθε πρωί ο συγγραφέας ξεκινά ένα ταξίδι ακόμη και αν κάθεται σε ένα γραφείο. Επίσης αν σκεφτούμε πως ο Θερβάντες έγραψε τον “Δον Κιχώτη” μέσα στη φυλακή, τότε αντιλαμβανόμαστε πως ο χώρος που γράφει ή ζει ο συγγραφέας δεν έχει και τόση σημασία. Οι ιστορίες είναι μέσα μας και αν είναι δυνατές θα βρουν τον τρόπο να βγουν. Θεωρώ πως για ένα συγγραφέα το σημαντικό είναι η αυτοπειθαρχία, το πρόγραμμα και το πάθος γι αυτό που κάνει. Δεν έχει σημασία το που ζει.

Κάποια σχόλια που άκουσες μέχρι στιγμής για το βιβλίο;
Αρκετά…Μου άρεσε το σχόλιο ενός βιβλιοπώλη στη Λεμεσό που μου είπε πως “το έργο όλο συνοψίζεται σε μια λέξη. Ευαισθησια”.

Χρίστο κουβαλούσες τον Θεοφίλη για χρόνια μέσα σου και τώρα τον έδωσες στον κόσμο μέσα απ’ το βιβλίο σου. Τελικά η ζωή του είχε πάρει την πορεία των επιλογών του ή μήπως έμοιαζε σαν κάποιος πάνω από εκείνον (Θεός, μοίρα, κτλ) να τα είχε καθορίσει τα πράγματα;
Αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα άρα και αναπάντητο. Νομίζω πως ίσως μια πιθανή απάντηση θα την σκεφτεί κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο.

Τέλος, θα ήθελες να δεις το βιβλίο σου αυτό να μεταφέρεται στον κινηματογράφο ή σε τηλεοπτική σειρά;
Ναι, φυσικά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δίωρες δωρεάν διαδικτυακές παρουσιάσεις στις Ψηφιακές Δεξιότητες από το Κέντρο Παραγωγικότητας

Το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι η 10η διαδικτυακή παρουσίαση της Δράσης «Μιλώντας Ψηφιακά, κάθε Τετάρτη στις 7:00μ.μ.» θα

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στη Σχολική Μονάδα»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Προστασία Προσωπικών

error: Content is protected !!