Χριστάκης Παπαδόπουλος: “Όλοι αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας, αγωνιζόμαστε για αυτούς που θα έρθουν όχι για εμάς”

1

Ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Χριστάκης Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (ΔΗΚΟ) Λάρνακας. Το Skala Times συνομιλεί με τον κύριο Παπαδόπουλο για θέματα που αφορούν την Λάρνακα, αλλά φυσικά και το αστυνομικό σώμα.
Ο κύριος Παπαδόπουλος μετά από 42 χρόνια στο αστυνομικό σώμα, τονίζει ότι “οι λόγοι που με ώθησαν να θέσω την υποψηφιότητα μου για δημοτικός σύμβουλος στη πόλη μας, είναι διάφοροι. Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πολλά μέσα στην πόλη μας και έχω παρατηρήσει αρκετές ελλείψεις. Από τα πιο απλά (πχ οι δρόμοι) μέχρι τα πιο σημαντικά που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης μας. Επίσης μέσα από την επαγγελματική μου πορεία και ιδιαίτερα όταν ήμουν στην αρχή βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής και στη συνέχεια Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, είχα επαφή με διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα της πόλης μας και αυτό μου έδινε την δυνατότητα να γνωρίζω καλά διάφορα προβλήματα και ζητήματα που αφορούσαν τη Λάρνακα.
Επιπλέον, επειδή εδώ και δύο χρόνια έχω συνταξιοδοτηθεί, αυτό μου δίνει την ευκαιρία να αφοσιωθώ σε αυτό το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου σε περίπτωση εκλογής μου.
Τέλος, δε σου κρύβω πως το γεγονός πως είμαι πατέρας και παππούς με κάνει να ανησυχώ εντονότερα για τη πόλη μας, για το ποια πόλη δηλαδή θα παραδώσουμε τελικά στα παιδιά και στα εγγόνια μας”.

Κύριε Παπαδόπουλε καταρχάς θα ήθελα να σας ρωτήσω για την επαγγελματική σας πορεία στο αστυνομικό σώμα. 3
Μόλις τελείωσα το στρατό μπήκα στο αστυνομικό σώμα, περισσότερο διότι ήταν σαν “οικογενειακή παράδοση”. Ο πατέρας μου, ο αδελφός μου, αρκετά μέλη της οικογένειας μου, ήταν στο αστυνομικό σώμα. Αποφάσισα να ακολουθήσω λοιπόν αυτό το μονοπάτι το 1972 και μπορώ να πω ότι ήμουν συνειδητοποιημένος και σίγουρος για την επαγγελματική πορεία που ήθελα να ακολουθήσω.
Μέχρι το 2014 παρέμεινα στο αστυνομικό σώμα όπου και αφυπηρέτησα. Είχα την τύχη κατά τη διάρκεια της πορείας μου να προαχθώ σε όλους τους βαθμούς, μέχρι τον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου.
Έχω ζήσει στη Λάρνακα, έχω ζήσει την Λάρνακα απ’ τη μέρα που γεννήθηκα μέχρι σήμερα. Αλλά, την έζησα και μέσα από το λειτούργημα του αστυνομικού, καθότι εκεί βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι καταστάσεις που ενδεχομένως ένας πολίτης να μην μπορεί καν να διανοηθεί.

Λόγω του επαγγέλματος σας φαντάζομαι θα έχετε δει πολλά που δεν βγαίνουν καθόλου προς τα έξω.
Η αλήθεια είναι πως ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια στο αστυνομικό σώμα υπήρχε εχεμύθεια, υπήρχε μια κατάσταση που δεν επέτρεπε σε τίποτα να διαρρεύσει προς τα έξω. Όταν για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή για την ασφάλεια μιας υπόθεσης, έλεγε ο αστυνόμος “αυτό δεν θα βγει προς τα έξω” πραγματικά δεν έβγαινε. Σήμερα, ευτυχώς ή δυστυχώς, τίποτα δεν μένει μυστικό. Ακόμα και καταστάσεις που πρέπει να μείνουν μυστικές, πολλές φορές βγαίνουν προς τα έξω. Αλλά ναι, σίγουρα έχω δει πολλά.

Από την πολύχρονη εμπειρία σας μέσα στο αστυνομικό σώμα ποια προβλήματα θεωρείτε ότι έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Λάρνακα;
Η Λάρνακα είναι μια μικρή πόλη και αυτό δίνει την δυνατότητα να υπάρχει κάποιος έλεγχος στο έγκλημα. Γι αυτό και η εξιχνίαση εγκλημάτων πετύχαινε πάντοτε σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Αστυνομία της πόλης και σίγουρα δεν είναι εύκολο το έργο που επιτελεί.

Είναι γνωστό, πως πλανιέται η αντίληψη πως μέσα στο αστυνομικό σώμα υπάρχουν αστυνομικοί με λερωμένα χέρια, όσον αφορά διάφορα εγκλήματα, κυκλώματα ναρκωτικών κτλ. Τι απαντάτε σε αυτό;
Αν έλεγα πως όλοι οι αστυνομικοί, όλα τα μέλη του αστυνομικού σώματος, είναι εξαίρετοι, τίμιοι και ηθικοί θα ήταν ψέμα. Πάντοτε μέσα σε μεγάλες ομάδες, οργανισμούς, σώματα, κτλ δεν μπορούν να είναι όλοι σωστοί. Ακόμα και στους ιερείς μπορεί να βρεις κάποιους που έχουν λάθος συμπεριφορές σε σχέση με τη θέση τους. Το ίδιο ισχύει για την αστυνομία και παντού.
Αλλά, πολλές φορές υπάρχει και η υπερβολή. Δεν δέχομαι την γενίκευση “η αστυνομία είναι διεφθαρμένη”. Ναι, ίσως να υπάρχουν κάποιοι διεφθαρμένοι μέσα, αλλά σίγουρα είναι μικρός ο αριθμός και δεν είναι όλοι. Κάποιοι κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους και διακατέχονται από ήθος, αρχές και αφοσίωση στο λειτούργημα που επιτελούν.

2Η Λάρνακα ως πόλη, ποια προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει κατά τη γνώμη σας, σήμερα;
Η Λάρνακα είναι γεγονός πως δεν έχει αναπτυχθεί όπως οι άλλες πόλεις. Οι άλλες πόλεις έχουν δημιουργήσει έργα υποδομής, βάσεις για ανάπτυξη. Η Λεμεσός, η Πάφος, έχουν προχωρήσει και αναπτυχθεί αλλά η πόλη μας έμεινε πίσω.

Αυτός ήταν λόγος που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου με το ΔΗΚΟ; Το ότι η Λάρνακα έμεινε πίσω, όπως λέτε;
Οι λόγοι που με ώθησαν να θέσω την υποψηφιότητα μου για δημοτικός σύμβουλος στη πόλη μας, είναι διάφοροι. Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πολλά μέσα στην πόλη μας και έχω παρατηρήσει αρκετές ελλείψεις. Από τα πιο απλά (πχ οι δρόμοι) μέχρι τα πιο σημαντικά που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης μας. Επίσης μέσα από την επαγγελματική μου πορεία και ιδιαίτερα όταν ήμουν στην αρχή βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής και στη συνέχεια Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, είχα επαφή με διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα της πόλης μας και αυτό μου έδινε την δυνατότητα να γνωρίζω καλά διάφορα προβλήματα και ζητήματα που αφορούσαν τη Λάρνακα.
Επιπλέον, επειδή εδώ και δύο χρόνια έχω συνταξιοδοτηθεί, αυτό μου δίνει την ευκαιρία να αφοσιωθώ σε αυτό το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου σε περίπτωση εκλογής μου.
Τέλος, δε σου κρύβω πως το γεγονός πως είμαι πατέρας και παππούς με κάνει να ανησυχώ εντονότερα για τη πόλη μας, για το ποια πόλη δηλαδή θα παραδώσουμε τελικά στα παιδιά και στα εγγόνια μας

Για την προσπάθεια βιομηχανοποίησης του λιμανιού της Λάρνακας ποια είναι η γνώμη σας;
Από την στιγμή που η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχει αποφασίσει ήδη για το θέμα αυτό, θεωρώ πως πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του. Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πως το λιμάνι της Λάρνακας δεν θα γίνει βιομηχανικό αλλά τουριστικό και εμπορικό. Αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή.

Το δικό σας το όραμα για τη Λάρνακα ποιο είναι; new
Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά: δρόμους, πεζοδρόμια, καθαριότητα, πάρκα, πράσινο, βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, εξωραϊσμό της πόλης, και μετά να συνεχίσουμε στα πιο μεγάλα όπως είναι τουριστική ανάπτυξη της πόλης και τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Πρέπει να αγωνιστούμε για ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια και να αξιοποιήσουμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες για βελτίωση της πόλης μας. Να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, για τη πόλη μας και κατ’ επέκταση για τους κατοίκους της πόλης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ξέρεις, όλοι αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας, αγωνιζόμαστε για αυτούς που θα έρθουν όχι για εμάς.

Η δική σας ευχή για το καινούριο δημοτικό συμβούλιο;
Ελπίζω το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα εκλεγεί να αποτελείται από σωστούς ανθρώπους, με όραμα και όρεξη να εργαστούν για το καλό της Λάρνακας και να πάρουν την Λάρνακα μπροστά, εκεί που της αξίζει.

Βέβαια είναι σημαντικό να έχουν και καθαρά χέρια…
Σημαντικό; Το σημαντικότερο, γι αυτό είπα “σωστούς ανθρώπους”. Είναι αυτονόητο ότι μέσα σε ένα σώμα που αποφασίζει για την ζωή των δημοτών πρέπει να έχουμε σωστούς ανθρώπους. Γι αυτό και πρέπει οι δημότες να πάνε στις κάλπες μελετημένοι για το ποιους θα ψηφίσουν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!