14-18 Νοεμβρίου, Δωρεάν εξέταση διαβητικού ποδιού

liop-event

Η ποδίατρος/ποδολόγος Γεωργία Λιοπετρίτη θα προσφέρει δωρεάν εξέταση liope
σε Λάρνακα και Πάφο
από τις 14 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου κατόπιν ραντεβου.
Περισσότερες πληροφορίες στο 7000 3668.

Η δωρεάν εξέταση είναι διαθέσιμη σε όλες τις πόλεις Παγκύπρια από ποδίατρους/ποδολόγους.

Διαβήτης και πόδια
Τί μπορεί να πάθουν τα πόδια μου;

Ο Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές με το πέρασμα του χρόνου.

‘Οσον αφορά τα πόδια, η περιφερική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές του Διαβήτη που μπορεί να τα επηρεάσουν.

Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης στα πόδια και μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, κι έτσι ο ασθενής ίσως να αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια του τα οποία δε θα του είναι αντιληπτά (π.χ. ανοικτές πληγές που δεν επουλώνονται). Τα διαβητικά έλκη (πληγές) οδηγούν, δυστυχώς, συχνά σε ακρωτηριασμούς.

Τί μπορώ να κάνω για να φροντίσω και να προστατέψω τα πόδια μου;
Όπως ο γενικός έλεγχος, έτσι και ο έλεγχος στα πόδια πρέπει να γίνεται σταθερά σε ένα άτομο με Διαβήτη. Επιβάλλεται αυτός ο έλεγχος να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και κάθε χρόνο, και εάν αποφασίσει ο ιατρός ή ποδίατρος/ποδολόγος σας, πιο συχνά.
Υπάρχει ειδική εξέταση για την αξιολόγησης του Διαβητικού Ποδιού, η οποία προσφέρεται δωρεάν κάθε χρόνο και εδώ και πολλά χρόνια, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Φέτος, η δωρεάν εξέταση θα γίνει την εβδομάδα 14 με 18 Νοεμβρίου.

Ποιός μπορεί να κάνει την εξέταση και τί ακριβώς είναι;
Η αξιολόγηση Διαβητικού Ποδιού γίνεται μόνο σε άτομα με Διαβήτη. Δεν είναι διαγνωστική εξέταση και δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία ή νηστεία πριν την εξέταση. Κατά την επίσκεψή σας, θα εξετασθεί η κυκλοφορία του αίματος αλλά και η αίσθηση στα πόδια. Παράλληλα, θα εξετασθεί το δέρμα των ποδιών και θα δοθούν πληροφορίες και συμβουλές στα άτομα με Διαβήτη για το πώς να φροντίζουν τα πόδια τους και τί πρέπει να προσέχουν.
Ο ποδίατρος/ποδολόγος θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της εξέτασής σας και θα εάν χρειάζεται θα σας παραπέμψει στον κατάλληλο ιατρό ή επαγγελματία υγείας (αγγειολόγο, ενδοκρινολόγο, κλινικό διαιτολόγο, κλινικό ψυχολόγο κ.α.).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

  1. Κάθε 30 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο ακρωτηριάζεται ένα πόδι λόγω του Διαβήτη.

  2. Κάθε 6 δευτερόλεπτα, κάποιος άνθρωπος πεθαίνει λόγω του Διαβήτη.

  3. Κύπρος – Υπολογίζεται ότι κατά το 2015, το 10.4% του πληθυσμού έπασχε από Διαβήτη.

  4. Τα προβλήματα στα πόδια είναι η πιο κοινή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για τα άτομα με Διαβήτη.

  5. Οι περισσότεροι ακρωτηριασμοί ξεκινούν με ένα έλκος (πληγή) στο πόδι.

  6. Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου 5% των ασθενών με Διαβήτη έχουν προβλήματα στα πόδια.

  7. Εκτιμάται ότι έως και το 85% των ακρωτηριασμών μπορούν να αποφευχθούν.

  8. Η πολυθεματική ομάδα φροντίδας για τον Διαβήτη (ιατρός, ποδίατρος/ποδολόγος, ειδικός νοσηλευτής στον Διαβήτη, διατροφολόγος, κλινικός ψυχολόγος), η σωστή φροντίδα των ποδιών αλλά και ο καλός έλεγχος του Διαβήτη μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους ακρωτηριασμούς.

Πηγή: International Diabetes Federation

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Καυκαλιάς: “Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός προεκλογικού αγώνα μακριά από λαϊκισμούς, μεγαλοστομίες και κακεντρέχειες όπου θα κυριαρχήσουν τα ποιοτικά κριτήρια και η σοβαρότητα”

Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον ίδιο επέλεξε να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του ο Ανδρέας Καυκαλιάς, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, την ημέρα των γενεθλίων του. Στην

O Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας, ο οποίος στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου διοργάνωσε το

error: Content is protected !!