“Καλειδοσκόπειο” Διαδραστικές διαλέξεις για γονεις ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

1

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες διάσκεψη τύπου, μέσα από την οποία οι διοργανωτές του “Καλειδοσκόπιου” ενημέρωσαν τα τοπικά ΜΜΕ της Λάρνακας για τις διαδραστικές διαλέξεις που αφορούν γονείς.
Οι διαλέξεις ξεκινούν τον Νοέμβριο 2016 και θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο 2017.

Το “Καλειδοσκόπιο” είναι ένα Ψυχοεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για Γονείς το οποίο 2διοργανώνεται από την ομάδα των:
Δρ Μόνικα Μιχαηλίδου (παιδίατρος),
Λουκία Δημητρίου Λυσιώτη (Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια) και Ανδρέα Γ. Δημητρίου (Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος).

Οι διαδραστικές αυτές διαλέξεις για γονείς θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 6.30 στο συνεδριακό χώρο πάνω από την καφετέρια Coffee Island στην Λεωφόρο Φανερωμένης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για δηλώσεις συμμετοχής στο 97823175.
H συμμετοχή ανά διάλεξη κοστίζει 10ευρώ.

H ποιότητα της οικογενειακής ζωής είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των παιδιών. Οι οικογενειακές σχέσεις και η σχέση γονέα-παιδιού γενικά έχουν μια διάχυτη επιρροή στην ψυχολογική, σωματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των παιδιών. Πολλά σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα συνδέονται με κρίσεις στη λειτουργία της οικογένειας καθώς και με τη διάλυση των οικογενειακών σχέσεων.

3Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οικογενειακοί παράγοντες κινδύνου όπως η φτωχή γονεϊκότητα, οι οικογενειακές συγκρούσεις και η διάλυση γάμων επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορική και συναισθηματικο-κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Επιπρόσθετα, οι γονείς που είναι νεαροί σε ηλικία, χωρισμένοι, κοινωνικά απομονωμένοι και με οικονομικά προβλήματα είναι πιθανόν να μην χρησιμοποιούν σταθερούς και αποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού της συμπεριφοράς των παιδιών τους.

Παρόλο που η δημιουργία σωστών οικογενειακών σχέσεων είναι πολύ σημαντική, οι γονείς γενικά δεν προετοιμάζονται καθόλου για το ρόλο τους ως γονείς, εκτός από την εμπειρία και τη μάθηση που αποκομίζουν ως γονείς με παιδιά που προηγήθηκαν στην οικογένεια.

Κι έτσι ενώ σχεδόν όλοι λαμβάνουν εκπαίδευση για το επάγγελμα τους πολύ λίγα μαθαίνουν για το ρόλο τους ως γονείς.

Ωστόσο, οι γονείς πάντα ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους και για τον τρόπο που πρέπει να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν με αυτά. Νιώθουν δε την ανάγκη να μαθαίνουν διάφορους αποτελεσματικούς τρόπους για να χειρίζονται τις μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών τους, που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στη μείωση αυτών των συμπεριφορών.

Αυτό το έντονο ενδιαφέρον και η ανησυχία αρκετών γονιών για τη σωστή και ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, τους παροτρύνει ώστε να ενημερώνονται για τις σύγχρονες μεθόδους χειρισμού της συμπεριφοράς των παιδιών τους, αλλά και χειρισμούς καθημερινών προβλημάτων υγείας των παιδιών τους μέσα από διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, ανάγνωση εξειδικευμένων βιβλίων και ενημέρωση από ειδικούς μέσω διαδραστικών διαλέξεων.

Επομένως, με βάση τα δεδομένα στον κυπριακό χώρο, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης γονεϊκών δεξιοτήτων, φαίνεται να αποτελεί μια αναγκαιότητα.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορεί να καλύπτει σε κάποιο βαθμό το κενό που υπάρχει στο χώρο και θα αποτελεί μια επιλογή για τους γονείς που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την ανατροφή και την υγεία των παιδιών τους και να ασκηθούν σε δεξιότητες για καλύτερο χειρισμό της συμπεριφοράς τους.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων αναλυτικά:

2/11/2016 Επίμονο και δύσκολο παιδί; Πώς θέτω όρια στη συμπεριφορά του; ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

16/11/2016 Συχνές παιδικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πυρετός-Κατάχρηση αντιβιοτικών ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

23/11/2016 Αναπτύσσοντας την αυτοεκτίμηση στα παιδιά μας ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

7/12/2016 Μαθαίνω να επικοινωνώ αποτελεσματικά με το παιδί μου ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

14/12/2016 Εμβόλια – Εμβολιοφοβία- Αντιεμβολιαστικό Κίνημα ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

11/1/2017 Αλλάζει η σχέση του ζευγαριού μετά τον ερχομό των παιδιών στην οικογένεια; ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

18/1/2017 Σχολικό και ηλεκτρονικός εκφοβισμός: Τρόποι ανίχνευσης και αντιμετώπισης ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

25/1/2017 Ατυχήματα- Δηλητηριάσεις ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

1/2/2017 Τα παιδιά και οι φροντιστές τους: Μια σωστή συνεργασία μεταξύ γονιών, γιαγιάδων, παππούδων και δασκάλων ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

8/2/2017 “Μπαμπά…μαμά…..φοβάμαι”: Πώς αντιμετωπίζω αποτελεσματικά γενικές ή ειδικές φοβίες της παιδικής ηλικίας ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

15/2/2017 Εφηβεία και γονεϊκοί προβληματισμοί ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

22/2/2017 Διαζύγιο: Μια δύσκολη απόφαση. Ανησυχώ για το μετά…. ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

1/3/2017 “Αναστατωμένοι έφηβοι, αναστατωμένοι γονείς”: Πρακτικές συμβουλές για αρμονικότερη συμβίωση με τους έφηβους ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

15/3/2017 Διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

22/3/2017 Διαχείριση του πένθους στην οικογένεια. Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την απώλεια του αγαπημένου προσώπου ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

5/4/2017 Θυμός και επιθετικότητα στην παιδική ηλικία: Τρόποι ανίχνευσης και αντιμετώπισης ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

19/4/2017 Διατροφή στην παιδική ηλικία ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

26/4/2017 Πώς διαχειριζόμαστε τα διάφορα μεταβατικά στάδια στη ζωή των παιδιών μας, όπως το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, την πιπίλα, το μπιμπερό, την πάνα ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

3/5/2017 Διαδίκτυο και Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η νέα σύγχρονη απειλή για τα παιδιά μας; ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

10/5/2017 Καλοκαίρι- Διακοπές- ΄Ηλιος- Ασθένειες ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

17/5/2017 Η εργαζόμενη μάνα: Ο ρόλος της μητέρας μέσα στην οικογένεια ΛΟΥΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ

Facebook Page:
https://www.facebook.com/kaleidoskopeio

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!