Ελένη Ανδρεάδη “Ίσως το σημαντικότερο που έμαθα είναι η δύναμη της μονάδας και του κάθε ανθρώπου”

andreadi2

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο της βιβλίο με τίτλο ““Πράκτορες του Πλανήτη, η εκδίκηση του Πουφ”
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της οργάνωσης της Ελένης Ανδρεάδη μπορείτε να επισκεφτείτε το
www.planetagents.org.
Με αφορμή τις παρουσιάσεις του καινούριου της βιβλίου στην Κύπρο, το
Skala Times συνομιλεί με την βραβευμένη συγγραφέα και ακτιβίστρια.


Της Γιώτας Δημητρίου

andreadi1
Καταρχάς πως βρεθήκατε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ; (ήταν το όνειρο σας να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;)
Ήταν ένα όνειρο μου να καταφέρω να κάνω το πάθος μου για τα περιβαλλοντικά θέματα καριέρα. Σε αυτό με βοήθησαν καταρχάς οι επαγγελματικές μου εμπειρίες αλλά και οι σπουδές μου, που μου επέτρεψαν να εξειδικευτώ στον τομέα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας δίδαξαν οι σπουδές στο Χάρβαντ;
Ίσως το σημαντικότερο που έμαθα είναι η δύναμη της μονάδας και του κάθε ανθρώπου. Από το πόσο «τυχαίες» είναι κάποιες παγκόσμιες εξελίξεις, με την έννοια του πόσο βασίζονται στις προσωπικότητες και ιδιοσυγκασίες μεμονομένων πολιτικών και ηγετών μας, μέχρι το πως μπορεί η δύναμη της πεποίθησης, του κουράγιου και της επιμονής ενός μόνο ανθρώπου να φέρει πραγματική αλλαγή και καλό στον κόσμο. Αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο μάθημα – το να μην φοβάσαι «to dream big», να ονειρευτείς δηλαδή ότι θα καταφέρεις να δημιουγήσεις, παρά τις αντίξοοες συνθήκες.

Η βράβευση του “Πράκτορες του Πλανήτη” το 2013 ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ήταν κάτι το οποίο αναμένατε;
Καθόλου. Ομολογώ ότι ούτε τις υποψηφιότητες του βιβλίου σε τόσα εθνικά βραβεία περίμενα. Ήταν όμως μεγάλη συγκίνηση και επιβράβευση για εμένα και για όλη μας την ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη, καθώς πέρα από τα βιβλία που έχω εκδώσει, υπάρχει και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υλοποιεί βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα με δεκάδες χιλιάδες παιδιά από το 2009.

Από το καινούριο σας βιβλίο “Πράκτορες του Πλανήτη, η εκδίκηση του Πουφ” το οποίο κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”, τι θα “πάρουν” τα παιδιά;
Σε όλα τα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, ο αναγνώστης γίνεται πρωταγωνιστής απο την πρώτη σελίδα. Το πρώτο μου βιβλίο, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, καλεί τον αναγνώστη να γίνει μυστικός Πράκτορας και να σώσει τον πλανήτη φέροντας σε πέρας την βασική του εκπαίδευση σε κύρια οικολογικά θέματα (ενέργεια, νερό, απορρίματα) και αντιμετωπίζοντας την οικογένεια Τεμπελχανά. Το δεύτερο βιβλίο εστιάζει στην κλιματική αλλαγή. Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Ο αναγνώστης έχει 24 ώρες να σώσει τους άλλους πράκτορες και να σταματήσει το ύπουλο πλάνο του Πουφ (γνωστό και ως διοξείδιο του άνθρακα) να κάνει τον κόσμο καμίνι.

Πόσο εύκολο είναι να πολεμάμε συλλογικά για το περιβάλλον σε ένα κόσμο που λόγω οικονομικής κρίσης θυσιάζει τα πάντα (και το περιβάλλον) στον βωμό του χρήματος;
Δεν είναι εύκολο σε ένα κόσμο όπου οι οικονομικοί όροι και το «κόστος» ως έννοια δεν λαμβάνουν υπόψη την καταστροφή των φυσικών πόρων. Ένα φρούτο που ταξιδεύει χιλιάδες μίλια με αεροπλάνο για να φτάσει σε εσένα θα έπρεπε να είναι πιο ακριβό από το τοπικό, καθώς ρυπαίνει το περιβάλλον και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με στρεβλά οικονομικά και incentives, η δουλειά μας δυσκολεύει πολύ. Παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να μην ξεχνούμε τα πολλά success stories. Δεν είναι λίγες πια και οι εταιρείες που επενδύουν σε αυτό τον τομέα παρά το κόστος.

Τι επιδιώξατε να δώσετε μέσα από τα βιβλία σας;andreadi3
Αυτό που εύχομαι να συγκρατήσουν τα παιδιά είναι ότι τα ίδια είναι πρωταγωνιστές της σωτηρίας του πλανήτη και του μέλλοντος.

Ποιο ο ρόλος της εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών;
Τεράστιος, κατά τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος, αν σου ανοίξουν τα μάτια στο θέμα αυτό, δεν μπορείς μετά ποτέ να τα ξανακλείσεις, διότι βλέπεις την σχέση της καταστροφής του πλανήτη με την υγεία και ποιότητας ζωής του ίδιου σου εαυτού και των συνανθρώπων σου.

Από το 2009 που ιδρύσατε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη, τι αποτελέσματα θα λέγατε ότι έχετε δει και ποιες επιτυχίες θεωρείτε ότι πετύχατε μέσα από του Πράκτορες του Πλανήτη;
Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς ήταν μέσω αυτής της προσέγγισης και του κόσμου των Πρακτόρων, τα παιδιά να αγαπήσουν τη δράση πάνω σε αυτά τα θέματα και να ενθουσιαστούν. Αυτό πιστεύω ότι το καταφέραμε, κρίνοντας και από τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών. Η επαφή που έχουμε με τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν μας δείχνει επίσης ότι αυτά που μαθαίνουν στα προγράμματα τους μένουν σε μεγάλο βαθμό και ως έφηβους, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντική επιτυχία, όπως και το ότι διδάσκουν τους γονείς τους.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα/πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Την έλλειψη υποδομών, επιτήρησης και επιβολής του νόμου (π.χ. σε θέματα όπως παράνομες χωματερές).

Σύντομα θα σας έχουμε στο νησί μας. Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφτείτε την Κύπρο;
Στα πλαίσια της προώθησης των βιβλίων μου, ναι. Ως επισκέπτης έχω ξανάρθει καθώς έχω πολλούς φίλους στο νησί σας.

Οι παρουσιάσεις των βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη στην Κύπρο έχουν ως εξής:
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 18.00
Public Λεμεσού (My Mall, Ζακάκι, West City Entrance),
Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 13.00 Public Πάφου (Kings Avenue Mall, Λεωφ. Τάφοι Βασιλέων 2)
Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 12.00 Public Λευκωσίας (The Mall of Cyprus, Βεργίνας 3, Στρόβολος)

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!