«Εργαστήρια Δημιουργικότητας και Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική» με την Αλίς Φερνάντες

alis1
alis2Με τη συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους ένα όνειρο μου αρχίζει να υλοποιείται. Τα «Εργαστήρια Δημιουργικότητας και Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική» έχουν τόσο μεγάλο τίτλο γιατί πρέπει να εξηγήσουμε ότι η αρχιτεκτονική είναι η αρχή και τέχνη/τεκτονική σημαίνει κατασκευή/δημιουργία. Παρόμοιου τύπου εργαστήρια αρχιτεκτονικής, στη Φινλανδία και στην Ελλάδα, για παιδιά από 4-13χρ εδώ και δύο δεκαετίες έχουν να αποδείξουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τις κατασκευές και την αρχιτεκτονική επωφελούνται και σε άλλους τομείς της ζωής τους και της εκπαίδευσής τους ότι επάγγελμα και να ακολουθήσουν.

Τα θέματα που εξελίσσονται σε τέτοια εργαστήρια είναι σε διάφορες κλίμακες, με διάφορα υλικά και θέματα, από το δούρειο ίππο, μέχρι πύργο πολλών ορόφων ή νησί με ηφαίστειο ή ακόμα και πιο γενικές έννοιες χώρου και σύνθεσης.Τα παιδιά αγαπούν τη δυνατότητα που τους δίνεται και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν από το δισδιάστατο στον τρισδιάστατο χώρο.

Στόχος μας στα εργαστήρια είναι η διασκέδαση και η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της δημιουργικότητας όπως η οργάνωση, η αυτοπεποίθηση, η φαντασία, η λογική και το να ανακαλύψει ο καθένας τα ταλέντα που έχει.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης συνδυάζει το παιχνίδι/τα κατασκευάσματα με την τέχνη της αρχιτεκτονικής. Στις δημιουργικές μας συναντήσεις θα αρχίσουμε να παρατηρούμε το περιβάλλον μας και να το αναλύουμε σε συνδυασμό με την φαντασία μας και την κριτική μας σκέψη. Μέσα από κατασκευές με διάφορα υλικά όπως χαρτί, χαρτόνι, καλαμάκια, οδοντογλυφίδες κ.α θα φτιάξουμε μοντέλα και ζωγραφιές. 

Τα θέματα μας είναι παρμένα από τη φαντασία των παιδιών: Το σπίτι που ζωγραφίζουν, το παλάτι ή το κάστρο όπως το σκεφτήκαν από το παραμύθι που τους αρέσει, ένας δράκος, μια γοργόνα, μια πόλη, ένας παιδότοπος στην Λάρνακα… και όπου μας πάει η δημιουργικότητα της ομάδας. Η φαντασία των παιδιών θα ξεδιπλωθεί και θα υλοποιηθεί στον δικό μας τρισδιάστατο κόσμο με την δημιουργικότητα του εργαστηρίου μας. Και στις δύο ομάδες θα κινηθούμε σε ατομικό επίπεδο και ομαδικό.

Μέσω αυτής της διαδικασίας τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους που θα τους συντροφεύουν από σήμερα μέχρι και την ενήλική τους ζωής.

Στα εργαστήρια δημιουργικότητας και κατασκευών με βάση την αρχιτεκτονική θα δουλέψουμε και με έφηβους 15-18 ετών. Η θεματολογία και η ποιότητα των τελικών έργων θα εξαρτηθεί από το αν ενδιαφέρονται να γίνουν αρχιτέκτονες ή όχι. Αν ναι, θα δώσουμε έμφαση και στον σχεδιασμό εκτός των κατασκευών. Στο τέλος της χρονιάς μας περιμένει υπέροχη παρουσίαση της δουλειάς μας από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Η διαδικασία βοηθά την οργάνωση της σκέψης, προάγει την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα σε συνδυασμό με τη λογική. Δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς της ζωής τους, είτε ενδιαφέρονται να γίνουν αρχιτέκτονες στο μέλλον, είτε όχι.

Ομάδες: 7-12 ετών (κάθε Δευτέρα) και 15-18 ετών (κάθε Τρίτη)

Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές τηλεφωνήστε στο 99-580802 ή 24-001502

AΛΙΣ ΦΕΡΝΤΑΝΕΣ
Η Αλίς Φερνάντες μεγάλωσε στην Λάρνακα, πόλη που αγάπησε και αγαπά. Με κάθε ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο συνδύαζε τα θέματά της με την Λάρνακα.
Έζησε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το 2009 μετακόμισε στην Κύπρο και γράφτηκε με μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Λευκωσία όπου και πήρε το Δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική. (Ισότιμο Μάστερ)
Με κάθε ευκαιρία βοηθούσε φοιτητές με τις εργασίες τους και τα project τους.
Στο Πανεπιστήμιο Frederick είχε την ευκαιρία για δύο χρόνια, σαν βοηθός καθηγητή, να καθοδηγήσει φοιτητές στις εργασίες τους.
Εργάστηκε στο οικογενειακό αρχιτεκτονικό γραφείο, Niki & Amilcar Fernandes από τα μαθητικά της χρόνια μέχρι το 2014.
Το 2016 άρχισε η συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους με τα «Εργαστήρια Δημιουργικότητας και Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική» .
Το Σεπτέμβρη έγινε ήδη μια τρίωρη δραστηριότητα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με θέμα: «Με ένα Κύβο Δημιουργώ» όπου στέφθηκε με επιτυχία.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου,

error: Content is protected !!