Όταν οι πυρκαγιές σβήσουν ……….. τότε τί;

0

Γράφει η Χριστίνα Νικολάου
Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Διαχείρησης Περιβάλλοντος
Email: inanikolaou@gmail.com


2Οι τελευταίες ημέρες θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό όλων μας, οι μέρες του κατακλυσμού του 2016, όταν δύο συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους παλεύοντας με τις φλόγες, οι μέρες που χάσαμε πολλά εκτάρια δασικής γης του τόπου μας, από τα λίγα που έχουμε..…

Και όλοι θα διερωτόμαστε γιατί;

Γιατί δεν υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια κατάσβεσης; Γιατί δεν υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός; Γιατί έπρεπε πρώτα να χαθούν δύο ανθρώπινες ζωές για να τεθούν σε εφαρμογή οι μηχανισμοί βοήθεια; Γιατί κάποιοι συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους;
Ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις κάποια στιγμή για όλα τα ερωτήματα…..Δυστυχώς όμως κάποια πράγματα θα είναι τετελεσμένα. Οι στάχτες και τα αποκαΐδια θα είναι αυτά που θα μείνουν.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σκέψεις κάποιοι μαίνονται με τις φωτιές και προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Ελπίζουμε ότι θα τεθεί ένα τέλος σε όλα αυτά σύντομα και δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα στον τόπο μας δεν έχει καθοριστεί μια κεντρική πολιτική αντιμετώπισης των1 πυρκαγιών, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους, αλλά και κυρίως μια μεθοδολογία αποκατάστασης των καμένων δασών. Θα ήταν αναμενόμενο, σήμερα σε μια πυρόπληκτη χώρα όπως η δική μας, να είχε ήδη συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για τις μεταπυρικές ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο.

Τα δάση αποτελούν ειδικά για την Κύπρο, ανεκτίμητο φυσικό πόρο και οι ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στις δραστηριότητες του ορεινού και αγροτικού πληθυσμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό με ενδεδειγμένα διαχειριστικά μέτρα τεχνικής και οικονομικής φύσης που πρέπει να λαμβάνονται στις καμένες περιοχές.

  1. Η κυβέρνηση να προχωρήσει εκεί και όπου χρειάζεται σε οικονομικές ενισχύσεις, στον πληθυσμό εκείνο που υπέστη τις συνέπειες των πυρκαγιών

  2. Σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως στις περιπτώσεις που απειλούνται δομημένες περιοχές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες,

  3. Στη διαχείριση – συγκομιδή του καμένου ιστάμενου ξυλώδους κεφαλαίου και τέλος

  4. στην αποκατάσταση – ανόρθωση του οικοσυστήματος όσον αφορά στη βλάστηση.

  5. Δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για διαχείριση Φυσικών καταστροφών και Κρίσεων σε συντονισμό με όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Κύρια έννοια την παρούσα στιγμή είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών, για να μην είμαστε και πάλι όμως απροετοίμαστοι, και μια πιθανή βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει άλλα και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα. Γι αυτό οφείλουμε ταυτόχρονα να ετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!