Άτομα εντός αλλά και εκτός του δήμου έχασαν τον ύπνο τους……Έρευνες σε βάθος – Άλλες τρεις υποθέσεις στον Δήμο Λάρνακας

cheiropedes-ston-dimotiko-grammatea-larnakas-gia-ypotheseis-klopis

Συγκλονιστικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση δεκασμού για την οποία κατηγορείται ο δημοτικός γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής ακούστηκαν χθες κατά τη διαδικασία έκδοσης διατάγματος οκταήμερης κράτησής του, το οποίο ζήτησε η Αστυνομία.

Ο επιχειρηματίας που κατήγγειλε την υπόθεση, όπως ανέφερε η Αστυνομία στο δικαστήριο, αρχικά κλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το δήμαρχο Αντρέα Λουρουτζιάτη να καταβάλει 15 χιλιάδες ευρώ και να κλείσει η υπόθεση, δηλαδή οι πολεοδομικές παρανομίες που παρουσίαζε το νυκτερινό κλαμπ που διατηρούσε στη Λάρνακα. Στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες, του τηλεφώνησε όμως ο Λ. Εμπεδοκλής και του ανέφερε ότι λόγω του μεγέθους της παράνομης βεράντας στο κλαμπ, αντί 15 χιλιάδες ευρώ έπρεπε να πληρώσει 35 χιλιάδες.

Ο παραπονούμενος απέσυρε τα λεφτά από τραπεζικό του λογαριασμό και τα πήρε στον ύποπτο, ο οποίος δεν του εξέδωσε καμιά απόδειξη, ούτε επίσημη ούτε και ανεπίσημη.

Ο παραπονούμενος νόμιζε ότι η υπόθεση έκλεισε αλλά έλαβε τελικά δικαστική κλήση για να παρουσιαστεί σε δικαστήριο σχετικά με την παράνομη επέκταση στο κτήριό του. Τότε αποτάθηκε στον νυν δημαρχεύοντα Λάρνακας Πέτρο Χριστοδούλου ζητώντας διευκρινίσεις. Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, ο ύποπτος φαίνεται ότι προσπάθησε να πείσει τον αντιδήμαρχο ότι η υπόθεση δεν εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας ότι «θα την κανόνιζε». Μάλιστα, στη συνάντηση ο ύποπτος, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του παραπονούμενου, του έκλεισε τρεις φορές το μάτι.

Ο παραπονούμενος επιχειρηματίας, όπως κατέθεσε στην Αστυνομία, το καλοκαιρι του 2015 συναντήθηκε με το δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Λουρουτζιάτη, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα της παράνομης μεταλλικής προέκτασης/βεράντας στο καφεστιατόριό του. Αφού τον άκουσε ο κ. Λουρουτζιάτης κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Εμπεδοκλή και τον δημοτικό μηχανικό Αντρέα Καρακατσάνη και τους ρώτησε ποιο ήταν το πρόβλημα με το κλαμπ-καφεστιατόριο του παραπονούμενου.

Αυτοί απάντησαν ότι υπήρχαν κάποιες παρατυπίες στην πολυκατοικία και επίσης θέμα παρανομίας για την επέκταση της βεράντας. Όπως κατέθεσε ο εξεταστής της υπόθεσης, «στο σημείο αυτό ο Αντρέας Λουρουτζιάτης είπε προς τον ύποπτο και τον κ. Καρακατσάνη. “Καλά ρε παιθκιά, αν του κόψουμε ένα πρόστιμο €15.000 μπορούμε να τον νομιμοποιήσουμε». Άμεσα τότε ο ύποπτος απάντησε «Ναι, αλλά εν πολλά τα τετραγωνικά μέτρα της βεράντας και να το δούμε»».

Όπως επίσης κατάθεσε ο παραπονούμενος μετά από αυτή τη συνάντηση έφυγε από το Δημαρχείο της Λάρνακας πιστεύοντας ότι θα εξασφάλιζε τη νομιμοποίηση του εστιατορίου του με τις 15 χιλιάδες ευρώ που θα κατέβαλλε και μάλιστα έφυγε ευχαριστημένος.

Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, σύμφωνα με την κατάθεση του παραπονούμενου, ο ύποπτος του τηλεφώνησε και του είπε: «Λυπούμαι πάρα πολλά, αλλά τα τετραγωνικά μέτρα της βεράντας είναι πάρα πολλά τζιαι το ποσό που βγαίνει για τη νομιμοποίηση είναι 35 χιλιάδες ευρώ». Στις 8 περασμένου Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ο άνθρωπος κατέβαλε το ποσό χωρίς να πάρει καμιά απόδειξη και η καταβολή έγινε στο γραφείο του υπόπτου. «Άεις τη δουλειά κοντά μου και θα τα κανονίσω», είπε μόνο ο ύποπτος στον παραπονούμενο.

Πριν από τρεις βδομάδες, ωστόσο, ο παραπονούμενος έλαβε επίδοση για το δικαστήριο και μετέβει ακολούθως στο γραφείο του αντιδημάρχου, ζητώντας εξηγήσεις. Τότε, ανέφερε ο εξεταστής, «ο αντιδήμαρχος ρώτησε τον ύποπτο αν υπήρχε ποινική υπόθεση κατά της συγκεκριμένης επιχείρησης και αυτός απάντησε αρνητικά.

Ωστόσο, με ένα τηλεφώνημα ο αντιδήμαρχος έμαθε ότι υπήρχε. Σε κάποια στιγμή επίσης, ο ύποπτος και ο παραπονούμενος έμειναν μόνοι στο γραφείο του αντιδημάρχου και ο τελευταίος ρώτησε τον πρώτο τι έγινε με την υπόθεση και αυτός του απάντησε «μεν σκοτίζεσαι, εν έσιει τίποτε, θα έρτουν πάλαι κοντά μου τα χαρτιά και θα τα κανονίσω». Σε εκείνη τη συνάντηση ο ύποπτος έκλεισε το μάτι τρεις φορές στον παραπονούμενο, υπονοώντας ότι θα τον κανόνιζε».

Στα σκαριά άλλες τρεις υποθέσεις

Τον τελευταίο έναν περίπου μήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», βρίσκονται σε εξέλιξη από την Αστυνομία και άλλες κρατικές Υπηρεσίες τρεις έρευνες που αφορούν δράσεις του Δήμου Λάρνακας, με αποτέλεσμα άτομα εντός αλλά και εκτός του δήμου να έχουν χάσει τον ύπνο τους (πέραν των υποθέσεων του Αποχετευτικού).

Η πρώτη υπόθεση αφορά την προσφοροδότηση/όρους προσφορών για τα κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης στην οποία προέβη ο δήμος με την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να είναι ομοιόμορφα στις παραλίες. Στην υπόθεση φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εμπλέκεται και άτομο εκτός του δήμου.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το καθεστώς αδειοδότησης νυχτερινών κέντρων στη Λάρνακα με αριθμό τέτοιων υποθέσεων να περιέχουν σκιές ή και παράπονα και καταγγελίες από ιδιοκτήτες τέτοιων υποστατικών.

Η τρίτη υπόθεση αφορά το πολύκροτο θέμα της παραχώρησης του χώρου πρασίνου και του πεζόδρομου στην παραλία Μακένζι, σε κλαμπ και εστιατόρια της περιοχής, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κοινού της Λάρνακας. Το θέμα αυτό είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του και ο «Φ» προ διετίας. Η αυθαίρετη αυτή κατάσταση επήλθε μετά που ο Δήμος Λάρνακας είχε καταφέρει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών να αναλάβει αυτός τη διαχείριση της περιοχής και όχι η Υπηρεσία Τ/κ Περιουσιών, όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του 2012.

Ενδεικτική της σοβαρότητας αλλά και των διαστάσεων του θέματος είναι η επιστολή του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών προς τον Δήμο Λάρνακας στις 13 Μαΐου, με την οποία ζητά ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, ζητείται να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι μη νόμιμες πράξεις κ.λπ., σε σχέση με όλα τα τ/κ ακίνητα, κατά παράβαση τόσο της εν θέματι Σύμβασης όσο και των σχετικών Νομοθεσιών, καθώς και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο δήμος, για την κάθε μία περίπτωση/παρανομία ξεχωριστά, για πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας. Για παράδειγμα: Κατοχή και χρήση. Επεμβάσεις σε κρατική γη (πεζοδρόμια, παραλία κ.ά.).

Εκκρεμούσες οφειλές (μίσθια, φόροι κ.ά.). Άδειες (π.χ. πολεοδομικές/οικοδομικές). Καθαριότητα. Οχληρία. Από το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται αντιληπτό ότι αφορά τις περιοχές Μακένζι και Πιαλέ Πασά, όπου υπάρχουν τ/κ περιουσίες αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας, των οποίων η νομική/διοικητική διαχείριση εκχωρήθηκε στον Δήμο Λάρνακας.

ΠΗΓΗ : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/315158/erevnes-se-vathos–alles-treis-ypotheseis-ston-dimo-larnakas#sthash.cszpOb4M.dpuf

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!