Μιράντα Σιδερά: “Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε”

1

Δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα δέκα βιβλία best sellers που έχει γράψει, τα σεμινάρια της, οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις, οι διαλέξεις της, για χρόνια τώρα την έχουν καθιερώσει και η Μιράντα Σιδερά είναι πλέον γνωστή. Το κορίτσι (έχει όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά ενός κοριτσιού περισσότερο από μιας ενήλικης γυναίκας) που εγκατέλειψε την πόλη του την Λευκωσία και εγκαταστάθηκε στα Περβόλια Λάρνακας για να είναι κοντά στην θάλασσα που τόσο αγαπά, μας φιλοξένησε στο σπίτι της και κάναμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, αγναντεύοντας τη θάλασσα, για τη μέχρι σήμερα διαδρομή της.
Τι καταλάβαμε; Πως δεν κερδίζει κανείς μόνο μέσα από τα σεμινάρια και τα βιβλία της Μιράντας Σιδερά, αλλά και μέσα από τις προσωπικές συζητήσεις μαζί της.
Θετική, γεμάτη κατανόηση για όλους και όλα
, μιλήσαμε για την πορεία της και για πολλά άλλα και ενδιαφέροντα.
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

2Μιράντα Σιδερά, καταρχάς θα ήθελα να σε ρωτήσω, όλη αυτή την επαγγελματική διαδρομή που είχες μέχρι σήμερα, την είχες ονειρευτεί;
Καθόλου
, μα καθόλου! Αν κάποιος μου έλεγε ότι θα έκανα προσωπικές συναντήσεις με κόσμο ως σύμβουλος σχέσεων, ή ακόμα περισσότερο το ότι θα στεκόμουν μπροστά από κόσμο να κάνω σεμινάρια ή να δίνω διαλέξεις θα έλεγα “αποκλείεται”. Σήμερα όμως λέω πως είναι κάτι που δεν θα το άλλαζα με τίποτα! Με τίποτα!

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις αυτή τη διαδρομή όχι μόνο της συγγραφής αλλά και των σεμιναρίων και διαλέξεων….
Εντελώς τυχαία με είχαν ανακαλύψει όταν μου είχαν ζητήσει από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού να κάνω ένα σεμινάριο σε μια γνωστή εταιρεία της Λεμεσού, για την επαγγελματική συμπεριφορά. Αντιλαμβάνεσαι αυτό πριν πολλά χρόνια….Προ Χριστού (γέλια).
Ήταν για μένα μια πρόκληση και η κάθε πρόκληση είναι κάτι που με ενθουσιάζει, με ξυπνά, με ζωντανεύει και με ενεργοποιεί. Οπόταν κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο μου σεμινάριο. Θυμάμαι μάλιστα ότι μετά το σεμινάριο είχαμε κάνει και μια διάσκεψη τύπου. Το δε θάρρος το πήρα όταν ο ίδιος ο Διευθυντής της εταιρείας για την οποία είχα κάνει το σεμινάριο μου έστειλε μια ευχαριστήρια/συγχαρητήρια επιστολή για την δουλειά που είχα κάνει. Τότε σκέφτηκα ότι μάλλον έκανα κάτι που τους άρεσε, αλλά συνάμα την ίδια στιγμή, κάτι πιο σημαντικό: μου άρεσε κι εμένα. Κάπως έτσι ξεκίνησα τα σεμινάρια.

Τα οποία βεβαίως έκανες τότε λόγω των σπουδών σου στις κοινωνικές επιστήμες;
Είχα σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες και είχα παρακολουθήσει μαθήματα ως σύμβουλος σχέσεων, αλλά πιστεύω ότι η αγάπη μου να μάθω πράγματα και να τα διδάξω ήταν ο κύριος λόγος που άρχισαν να έχουν επιτυχία τα σεμινάρια αυτά.
Σαφώς και τα σεμινάρια για αντιμετώπιση παραπόνων, χειρισμό τηλεφώνων, επαγγελματικής εμφάνισης, δεν ήταν θέματα που είχα διδαχθεί στο πανεπιστήμιο. Όμως, το κάθε τι καινούριο που μπορώ να μάθω και μετά να το διδάξω στον κόσμο με ενθουσίαζε, αυτός ήταν και ο λόγος που στη συνέχεια οδηγήθηκα στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω αλλά και να εκπαιδευτώ μέσα από σεμινάρια σπουδαίων “δασκάλων”.

Όπως;
Όπως
οι Anthony Robbins, John Gray, Paul McKenna, Richard Bantler, Robert Najemy και αρκετοί άλλοι. Τα σεμινάρια τους τα παρακολουθούσα για δυο λόγους α) για δική μου αυτοβελτίωση και β) για να μπορέσω να μεταφέρω τις δικές τους γνώσεις, πληροφορίες, εμπειρίες, σε κόσμο στη Κύπρο που ενδεχομένως δεν μπορούσε να πάει στα σεμινάρια αυτά στο εξωτερικό.

Και βεβαίως μιλάμε για μια εποχή που αυτά τα ονόματα δεν ήταν ακόμα γνωστά στην Κύπρο.
Σίγουρα όχι. Τότε δεν ήταν.

3

Πόσο εύκολο ήταν λοιπόν να έρχεσαι εσύ και να προσπαθείς να κάνεις κάτι πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα (δεκαετία ’90) και να μιλάς για ονόματα, όπως Anthony Robbins, John Gray, που τότε δεν ήταν γνωστοί στην Κύπρο;
Νιώθω ότι όλα εκτυλίχθηκαν με πολύ σοφούς σχεδιασμούς. Για παράδειγμα θυμάμαι την 1/1/97 όταν βρήκα τον εαυτό μου χωρισμένο (από ένα γάμο) για δεύτερη φορά, αρχές ενός καινούριο χρόνου. Ήμουν εντελώς μόνη στο σπίτι, με ένα μωρό 7 μηνών και αρκετά απογοητευμένη. Αντιλαμβάνεσαι ότι στις αρχές κάθε καινούρ
ιου χρόνου θέλουμε όλοι να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία, να θέτουμε στόχους κτλ. Εγώ λοιπόν βρισκόμουν μέσα στην απαισιοδοξία. Σκεφτόμουν “Μιράντα τι θα κάνουμε φέτος; Πως ξεκινάει η χρονιά μας;” Και τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό με ένα δημοσίευμα που έλεγε “Θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας; Θέλετε να μάθετε πως να είστε σωστοί με τους γύρω σας; Θέλετε να μάθετε πως να καταλαβαίνετε το αντίθετο φίλο;” Σε όλες τις ερωτήσεις σκεφτόμουν “ναι, ναι ναι…” το δημοσίευμα συνέχιζε: “Τότε ελάτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια του John Gray στην Αμερική”.
Το θεώρησα συμβολικό πως για τη νέα χρονιά αυτός θα έπρεπε να ήταν ένας απ’ τους στόχους μου. Και έτσι κι έγινε. Πήγα στην Αμερική και
άρχισα να παρακολουθώ για κάποια χρόνια μετά, τα σεμινάρια του John Gray.

Ο συγγραφέας του πασίγνωστου βιβλίου “Αντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη;”
Ναι. Με τον
John Gray λοιπόν κάναμε μια συμφωνία να διδάσκω τα βιβλία του και την φιλοσοφία του “Αντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη” στην Κύπρο. Η προϋπόθεση ήταν να τον επισκεπτόμουν για τις επόμενες 2-3 χρονιές μια φορά τον χρόνο για να εκπαιδευτώ κατάλληλα και για να βεβαιωθεί ότι με ενδιέφερε πραγματικά να διδάξω τα βιβλία του, και έτσι έγινε.

Τι κράτησες από αυτή τη συνεργασία αλλά και εκπαίδευση δίπλα απ’ τον διάσημο John Gray;
Πολλά…..Θυμάμαι είχαμε ένα διαγωνισμό, όσοι θα διδάσκαμε τα βιβλία του, ποιος θα είχε καταφέρει να εκπαιδεύσει τα περισσότερα άτομα στον τόπο του για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Η πρώτη μου σκέψη ήταν “θα συγκριθώ εγώ απ’ την Κύπρο με συναδέλφους που ζουν σε μεγαλύτερες χώρες ή σε Πολιτείες της Αμερικής;” Όμως όπως ήδη σου ανέφερα, κάθε πρόκληση για μένα είναι κίνητρο. Οπόταν όταν μετά από ένα χρόνο επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική βγήκα η πρώτη που είχε εκπαιδεύσει τόσους πολλούς στον τόπο της! Θυμάμαι μου είχαν χαρίσει ως δώρο μια συμβολική καρφίτσα κόσμημα.
Θα ήθελα να σου αναφέρω ότι σε όσους έρχονταν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μου αυτά για τα οποία είχα εκπαιδευτεί από τον John Gray (“Αντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη”,) πριν ξεκινήσουμε τους έλεγα “θέλω να σας διευκρινίσω πως εγώ που σας διδάσκω πως να έχετε όμορφες σχέσεις στη ζωή σας και ιδιαίτερα με το αντίθετο φύλο είμαι παντρεμένη χωρισμένη δυο φορές. Αν θέλετε μπορείτε να αποχωρήσετε από την αίθουσα και δεν υπάρχει καμιά παρεξήγηση. Αν θέλετε όμως μπορείτε να μείνετε για να δείτε πως κάποιος ο οποίος βίωσε κάτι μπορεί να το διδάξει πλέον καλύτερα από κάποιο θεωρητικό και να δώσει τα σωστά μαθήματα και μηνύματα”.

Έτυχε να φύγει κάποιος ακούγοντας σε να τα λες αυτά;
Ευτυχώς μέχρι τώρα κανείς! (Γέλια)

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία της Μιράντας Σιδερά….
Ναι, μια πορεία επαγγελματικών σεμιναρίων, προσωπικών σεμιναρίων….

Προσωπικών σεμιναρίων;
Ναι, όταν λέω προσωπικών σεμιναρίων δεν εννοώ
κατ΄ιδίαν αλλά σε θέματα προσωπικής αυτοβελτίωσης, θέματα σχέσεων των δυο φύλων, των γονιών και παιδιών.

Τα επαγγελματικά σεμινάρια τι αφορούν;
Θέματα επαγγελματικής συμπεριφοράς για τους υπαλλήλους αλλά και ηγετικών ικανοτήτων για τους Διευθυντές.

Πραγματοποιείς συχνά και αρκετά σεμινάρια και διαλέξεις σε σχολεία….
Ναι, αυτά γίνονται σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων και αφορούν σχέσεις γονιών ή και εκπαιδευτικών με τα παιδιά.

Να πούμε λίγα λόγια για τα σεμινάρια και το βιβλίο σου για το ιδανικό βάρος;8
Τα σεμινάρια, η ομάδα στήριξης (συναντήσεις) και το βιβλίο που λέγεται “Όχι πια περιττά κιλά”, είναι κανόνες νοητικού προγραμματισμού που σε βοηθούν να φτάσεις το ιδανικό σου βάρος, χωρίς δίαιτα, χωρίς στερήσεις, χωρίς ενοχές.
Αυτό που έχω δει πάρα πολλές φορές με πολλές ομάδες στήριξης είναι καταπληκτικά αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να τρεφόμαστε υγιεινά και τότε μπορούμε να πετάξουμε από πάνω μας τα περιττά κιλά.

Αν σε ρωτούσε κάποιος ποιος ήταν ο λόγος που έγινες γνωστή, αγαπητή και πολύ πετυχημένη σε αυτό που επέλεξες τι θα απαντούσες;
Κατ΄αρχάς τα παραλές…….

Δεν τα παραλέω βλέπω τα 10 best sellers που έχεις γράψει και την απήχηση που έχει η δουλειά σου στην κοινωνία ….Αλήθεια πόσος κόσμος έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια σου όλα αυτά τα χρόνια;
Περίπου 300 χιλιάδες άτομα. Όμως νιώθω ότι “το μυστικό” για να έχει απήχηση η δουλειά μου είναι ότι αγαπώ πάρα πάρα πάρα πολύ αυτό που κάνω. Νιώθω ότι γενικότερα όταν αγαπάς αυτό που κάνεις του αφιερώνεις πάρα πολύ χρόνο. Μπορεί να είναι πολλές φορές εις βάρος άλλων πτυχών της ζωής σου (προσωπική ζωή κτλ) αλλά βουλιάζεις τόσο πολύ στη μελέτη και στην ανακάλυψη νέων πραγμάτων που προσωπικά θεωρώ ότι αξίζει το τίμημα.

Το ότι είχες μιαν ειλικρινή σχέση με τους απέναντί σου βοήθησε στην επιτυχία σου; Αναφέρομαι και στο πιο πάνω παράδειγμα που έλεγες στον κόσμο απ’ την αρχή ότι “δεν έχω τέλεια ζωή, έπαθα αρκετά, είμαι χωρισμένη κτλ αλλά ναι μπορώ να σας μάθω κάποια πράγματα”. Μήπως έτσι έβλεπαν πως είσαι “το κορίτσι της διπλανής πόρτας” και μπορούσαν ευκολότερα να σε εμπιστευτούν;
Πιστεύω ότι όταν κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο, παρακολουθεί ένα σεμινάριο ή διαβάζει μια συνέντευξη, ειδικά για θέματα αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας, θέλει να μπορεί να ταυτιστεί με εκείνον που μιλά ή γράφει. Η ανθρώπινη φύση είναι τέτοια που αν ο άνθρωπος νιώσει ότι ο άλλος που του λέει κάποια πράγματα είναι πάρα πολύ ψηλά, πάρα πολύ τέλειος, τότε θα αισθανθεί ότι είναι αδύνατο να τον φτάσει.
Αν όμως δει πως κι εσύ
που διδάσκεις ή που γράφεις ήσουν στη θέση του, ή ακόμα και χειρότερα, αλλά κατάφερες να πετύχεις κάτι, τότε πιο εύκολα θα καταφέρει να πιστέψει και στις δικές του δυνάμεις.
Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι αυτός που μας μιλά είναι “ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας” όπως είπες, ότι πέρασε πολλά, αλλά τα κατάφερε. Γι αυτό, συχνά, στα σεμινάρια μου και στις διαλέξεις αναφέρω προσωπικά μου παραδείγματα και τους λέω “ακούγοντας τα δικά μου βιώματα θέλω να σας βγει ένας θετικός εγωισμός και να πείτε ποια είναι η Μιράντα; Αν τα κατάφερε αυτή, σαφώς και μπορώ να τα καταφέρω κι εγώ
!”.
4
Τα δέκα βιβλία σου, που έγιναν best sellers, πώς προέκυψαν;
Ωραία ερώτηση, μου δίνει την ευκαιρία να πω ένα μυστικό: Είμαι πολύ καλύτερη στο να μιλώ παρά στο να γράφω. Τα περισσότερα μου βιβλία τα μίλησα δεν τα έγραψα.

Δηλαδή;
Τα πρώτα δύο βιβλία ήταν δακτυλογραφημένα από συνεντεύξεις που κάναμε με τον Λουκά Χάματσο στο ΡΙΚ, δύο φορές την βδομάδα. Τα επόμενα που ακολούθησαν έπαιρνα μαγνητόφωνο “τα μιλούσα” και μετά τα έγραφα. Ποτέ μου δεν πήρα πένα να γράψω ή να καθίσω στον υπολογιστή να σκέφτομαι και να γράφω…..Εκτός βέβαια απ’ τους τελευταίους μήνες που παρακολουθώ μαθήματα δημιουργικής γραφής.
Να δούμε τι θα βγει από αυτά! (Γέλια)

Το “Διαχρονικό Ημερολόγιο” πώς το έγραψες;
Αυτό ήταν η εξαίρεση και ήταν μια αγαπημένη μου δουλειά. Πρόκειται για ένα βιβλίο/ημερολόγιο με 365 σελίδες, μία για κάθε μέρα και έπρεπε να βρω 365 θετικές οδηγίες, μία για κάθε μέρα, που να εμπνέουν. Εκεί δεν αρκούσε να μιλήσω στο μαγνητόφωνο και μετά να τα γράψω, χρειαζόταν έρευνα για να αποφασίσω ποιες οδηγίες ήταν οι καλύτερες 
για να συμπεριληφθούν στην έκδοση. 

7Το βιβλίο “Μια τυχαία συνάντηση”;|
Αυτό δεν έχει σχέση με τα πιο πάνω βιβλία μου. Δεν είναι βιβλίο αυτοβελτίωσης. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο γράψαμε με μια φίλη μου χωρίς να ξέρει η μια πώς θα το συνέχιζε η άλλη, πώς θα ήταν το τέλος κτλ. Το γράφαμε μαζί, μια η μία και μια η άλλη, αν και ζούσαμε σε διαφορετικές πόλεις, χωρίς να έχουμε πει εκ των προτέρων πως θα ήταν η ιστορία μας, οι ήρωες μας, κτ
λ. Ήταν μια ευχάριστη διαδικασία η συγγραφή του και πιστεύω πως φάνηκε και στο αποτέλεσμα.

Μιράντα, τόσα χρόνια δίπλα από ανθρώπους με διάφορα προβλήματα, ποιο μάθημα πήρες εσύ;
Επηρεασμένη πάρα πολύ από τον Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, θα έλεγα ότι το μάθημα που πήρα, αλλά και το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω, είναι πως όλα μα όλα είναι θέμα μυαλού! Οτιδήποτε έρχεται στη ζωή μας, καλό ή κακό, εμείς το έχουμε δημιουργήσει με το δικό μας μυαλό. Κι εδώ θα σου αναφέρω ένα εξαιρετικό ρητό από ένα καταπληκτικό βιβλίο (“
Mindfulness”) : “Εκείνο που μας βασανίζει και μας ταλαιπωρεί δεν είναι τα πράγματα που μας συμβαίνουν αλλά οι ιστορίες που πλάθουμε με το μυαλό μας για τα όσα μας συμβαίνουν”.
Κάτι παρόμοιο λέει και ο
Anthony Robbins, που για μένα είναι ο κορυφαίος εκπαιδευτής σεμιναρίων, με διαφορετικά λόγια : “Δεν είναι τα γεγονότα αλλά η ερμηνεία μας για τα γεγονότα που μας επηρεάζει”.
Άρα, αν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε πώς θα δούμε τα γεγονότα (αφού είτε μισοάδειο, είτε μισογεμάτο, δεις το ποτήρι και στις δυο περιπτώσεις είσαι σωστός) και να επιλέγουμε συνειδητά να το βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, τότε θα έχουμε μια καλύτερη διάθεση και κατ΄ επέκταση μια πολύ καλύτερη ζωή.
Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, όχι για μεγάλα πράγματα, αλλά για τα απλά και τα καθημερινά. Η ευγνωμοσύνη μάς βοηθά να τραβάμε κοντά μας όλο και περισσότερα θετικά πράγματα. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Αυτό είναι και μια από τις βασικές θεωρίες του βιβλίου “Το Μυστικό”…..
Ναι. Πρέπει να σου πω ότι για δεκάδες χρόνια δίδασκα το νόμο της έλξης και όλα αυτά που γράφει το εξαιρετικό αυτό βιβλίο και όταν κυκλοφόρησε είχα χαρεί, για την έξυπνη αυτή ιδέα να γράψει κάποιος ένα βιβλίο που να περιέχει αυτούς τους σημαντικούς συμπαντικούς νόμους.

Ωραία όλα αυτά, αλλά αλήθεια, το πνευματικό κομμάτι, ο Θεός, χωράει στις θεωρίες αυτοβελτίωσης; 6
ΣΙΓΟΥΡΑ! Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει ένας Θεός αλλά δεν είναι τιμωρός, ούτε εκδικητικός. Είναι σαν ένας δάσκαλος που μας βάζει διάφορα προβλήματα για να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να πάμε σε άλλα πνευματικά επίπεδα. Μπορεί κάποτε να λυγίζουμε, αλλά νικητής δεν είναι αυτός που δεν πέφτει, αλλά αυτός που πέφτει και σηκώνεται. Και σίγουρα ο Θεός μάς θέλει όλους νικητές της ζωής.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας σήμερα;
Πιστεύω το ότι βλέπουμε τη
ν βιτρίνα και όχι την ουσία. Βλέπουμε έξω και όχι μέσα μας. Κρίνουμε την αξία του άλλου από τα υλικά αγαθά και ξεχνάμε τις ανθρώπινες αξίες. Επιβάλλεται να κάνουμε ένα ταξίδι εντός μας.

Πώς καταφέρνουμε το ταξίδι εντός μας;
Διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης, παρακολουθώντας σεμινάρια και διαλέξεις, αλλά και συνομιλώντας με τον ίδιο τον εαυτό μας
, και μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας. Άλλωστε πιστεύω πως αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε να αγαπάμε σωστά κανέναν.

Τα μελλοντικά σχέδια της Μιράντα Σιδερά;
Τους τελευταίους δύο μήνες έχω σταματήσει τις προσωπικές συναντήσεις και έχω αφοσιωθεί στα σεμινάρια και στις διαλέξεις. Νιώθω πως είναι μια περίοδος που θέλω να ξεκουραστώ από την άμεση επαφή με τα προβλήματα του κόσμου. Νιώθω ότι χρειάζομαι να φορτίσω τις μπαταρίες μου και μετά σίγουρα θα επανέλθω με νέες ιδέες και νέα σχέδια όπως το να αφοσιωθώ στη συγγραφή νέων βιβλίων, στη δημιουργία νέων σεμιναρίων και στην υλοποίηση νέων πρωτοποριακών ιδεών!

Τέλος, πως πρέπει να είναι ο δρόμος της ευτυχίας αν θέλουμε να τον βαδίσουμε;
Ένα ταξίδι εντός μας, με ανθρωπιά, ειλικρίνεια και αγάπη. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ας κάνουμε λοιπόν ο καθένας μας, ότι καλύτερο και ότι πιο όμορφο μπορούμε!”

————————————————-

Στην ιστοσελίδα της Μιράντας Σιδερά μπορείτε να βρείτε άρθρα της αλλά και να ενημερωθείτε για τα σεμινάρια, διαλέξεις και βιβλία της.
Αρκετά από τα σεμινάρια/διαλέξεις της Μιράντα Σιδερά γίνονται σε Σχολεία και είναι δωρεάν, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
www.miranda-sidera.com

MORE INFO
H Μιράντα Σιδερά είναι Κοινωνικός Επιστήμονας, Εκπαιδεύτρια σεμιναρίων, Συγγραφέας και Σύμβουλος Σχέσεων.
Έχει σπουδάσει Κοινωνικές Επιστήμες με ειδίκευση στην Ψυχολογία στην Αγγλία, μετά στην Αμερική έγινε Σύμβουλος Σχέσεων, ξανά στην Αγγλία έγινε Νευρογλωσσικός προγραμματιστής και μετά έγινε στην Ελλάδα Συντονίστρια σεμιναρίων γέλιου.
Είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, συνεργάτης και εκπαιδεύτρια του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας και μέλος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Νευρογλωσσικών Προγραμματιστών.
Διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διεύθυνση και παρουσίαση σεμιναρίων, εργαστηρίων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ιδιαίτερα στους θεματικούς τομείς του επαγγελματισμού στις επιχειρήσεις, των ανθρώπινων σχέσεων, της επαγγελματικής επικοινωνίας και συμπεριφοράς, του σωστού τρόπου διαβάσματος των παιδιών, της βελτίωσης της μνήμης , της απόκτησης αυτοπεποίθησης καθώς και της αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.
Ίδρυσε το Εκπαιδευτικό Κέντρο LAMARQUE το οποίο προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης σε στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό, κρατικό και ημικρατικό τομέα καθώς και το Ιδιωτικό Φροντιστήριο LAMARQUE το οποίο πρόσφερε μαθήματα σε μαθητές και ενήλικες. Ίδρυσε επίσης τη δική της σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η οποία πρόσφερε αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματα Γραμματειακών Σπουδών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Εκπαιδεύτηκε προσωπικά από τους παγκόσμια γνωστούς στον τομέα τους Δρ τζων Γκραίη, Δρ Ρίτσαρτ Μπάντλερ, Άντονυ Ρόμπινς και Δρ Πωλ Μακκένα και υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή της μεθόδου του νοητικού προγραμματισμού στην Κύπρο καθώς και των σεμιναρίων γέλιου. Όλα τα σεμινάρια της έχουν συνήθως εμφανή και μόνιμα αποτελέσματα.
Ως σύμβουλος σχέσεων, στις προσωπικές συναντήσεις που κάνει στο γραφείο της στη Λάρνακα, ειδικεύεται στις σχέσεις αντρών και γυναικών, γονιών και παιδιών καθώς και σχέσεων του καθενός με τον εαυτό του.
Έχει εκδώσει δέκα βιβλία τα πιο πολλά από τα οποία έγιναν μπεστ σέλλερς, συνεργάζεται για χρόνια τακτικά με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, και δίνει διαλέξεις σε σχολεία, συνδέσμους γονέων, λέσχες, σωματεία κ.α.
Μπορείς να τη βρεις στο 99314312, ή στο miranda@spidernet.com.cy ή στο www.mirandasidera.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο λιμάνι Λάρνακας για τις εργασίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου. Η

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

error: Content is protected !!