Μαρία Θεοδώρου: “Be the change you want to see in the world”

2

O αγώνας των πολιτών της πόλης του Ζήνωνα κατά της επικίνδυνης βιομηχανοποίησης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας (λιμάνι Λάρνακας, εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας περιοχή Κρασά) έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος των ομάδων Μαρία Θεοδώρου θα βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου για το θέμα αυτό και φυσικά το Skala Times συνομιλεί με την Μαρία για την εξέλιξη η οποία μας τονίζειΕίναι καιρός ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μέσα από δράση και ακτιβισμό μπορεί να καταφέρει πολλά γι αυτό και πρέπει να ξεκινήσει να διεκδικεί. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται. Μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί πολλες φορές να ακούγεται ακατόρθωτο αλλά αν δεν αγωνιστείς εσύ ο ίδιος για όλα αυτά που σε αφορούν τότε ποιος θα το κάνει; Αγαπημένο μου ρητό είναι το “Be the change that you wish to see in the world.” του Mahatma Gandhi

Της Γιώτας Δημητρίου

Μαρία τι ακριβώς θα γίνει στις Βρυξέλλες και πότε;
Στις 2 Ιουνίου θα εξετάσει η Επιτροπή Αναφορών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τις καταγγελίες πολιτών που έγιναν το 2014 για την βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και την δραστηριοποίηση των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι της πόλης μας. Μια από αυτές τις καταγγελίες είναι και η δική μου.
Δυστυχώς, τον Ιούνιο 2014 στο λιμάνι της Λάρνακας ετσιθελικά εγκαταστάθηκαν μονάδες βαριάς βιομηχανίας οι εργασίες των οποίων συνδέονται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η παρουσία των εταιρειών  στο λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, θέτει σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων όπως και στο περιβάλλον και στις θάλασσες μας.

Πώς ένιωσες όταν έλαβες το μήνυμα απ’ τις Βρυξέλλες ότι θα γίνει ακρόαση/συζήτηση για ένα θέμα για το οποίο ως ομάδες πολιτών αγωνίζεστε εδώ και 3 σχεδόν χρόνια;
Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιαστηκα. Ένιωσα μια ηθική ικανοποίηση γιατί το να εξετάσουν το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τι ευελπιστείτε ως ομάδες αλλά και εσύ ως άτομο που θα εκπροσωπήσεις τις ομάδες από αυτή την συνεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο;1
Εύχομαι πραγματικά να δικαιώθουμε για αυτόν τον αγώνα που κάνουμε εδώ και τόσο καιρό. Και όπως πολύ σωστά είπες, εκπροσωπώ τις ομάδες πολιτών και όλους τους συμπολίτες μου που είμαστε μαζί σε αυτόν τον κοινό αγώνα για το μέλλον της πόλης μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα και το ότι θα δοθεί και δημοσιότητα που είναι και κάτι που δεν είχαμε και πολύ στην χώρα μας δυστυχώς.

Πώς μπορεί να στηρίξει ο κόσμος το γεγονός αυτό;
Υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης της καταγγελίας στην ιστοσελίδα των καταγγελίων με έναν πολύ απλό τρόπο:
https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/en/petition/content/1542%252F2014/html/Petition-No-1542%252F2014-by-Maria-Theodorou-%2528Cypriot%2529-on-Larnaca-industrial-port

Τελικά οι φωνές των ομάδων πολιτών εισακούστηκαν μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Τι άλλο έχετε κάνει εκτός Ευρώπης;
Έχουμε κάνει πάρα πολλά αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια. Καταγγελίες στο γενικό ελεγκτή και επίτροπο διοικήσεως οι οποίοι μας έχουν δικαιώσει με τα πορίσματα τους. Οπως ανέφερα και πιο πάνω όμως πολύ λίγη δημοσιότητα έχει πάρει το θέμα αυτό. Εχουμε στείλει σε όλους, μέχρι και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιστολές και υπομνήματα με τις τεκμηριωμένες μας θέσεις και επιχειρήματα. Εχουμε κάνει ένα σωρό διαμαρτυρίες, πορείες και ενημερώσεις. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε  κάνει και ο προσωπικός χρόνος που έχουμε αφιερώσει σε αυτόν τον αγώνα. Όπως κι εγώ έτσι και οι υπόλοιποι συμπολίτες που αποτελούμε τις ομάδες Πολιτών, είμαστε απλοί άνθρωποι με οικογένειες, με παιδιά και υποχρεώσεις και μας έχει στοιχίσει πολύ σε προσωπικό επίπεδο αυτός ο αγώνας.

5Tελικά όμως μια ομάδα/ομάδες ανθρώπων μπορούν μέσα από αγνό ακτιβισμό να αλλάξουν γεγονότα και αποφάσεις!
Βέβαια και μπορούν! Είναι καιρός ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μέσα από δράση και ακτιβισμό μπορεί να καταφέρει πολλά γι αυτό και πρέπει να ξεκινήσει να διεκδικεί. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται. Μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί πολλες φορές να ακούγεται ακατόρθωτο αλλά αν δεν αγωνιστείς εσύ ο ίδιος για όλα αυτά που σε αφορούν τότε ποιος θα το κάνει; Αγαπημένο μου ρητό είναι το “Be the change you want to see in the world.” του Mahatma Gandhi.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χαράλαμπο θεοπεμπτου για την στήριξη και βοήθεια που είχα και έχω ακόμα σε αυτό το θέμα αλλά και γενικά σε πολλά.  Ο άνθρωπος αυτός με την πολύτιμη βοήθεια του ήταν συμπαραστατης και συνεχώς στο πλευρό μου.
Δείτε έναν πολύ ενδιαφέρον οδηγό και θα καταλάβετε:
http://theopemptou.com/portal/sustop/enrights/176-how2revolt?tmpl=component&print=1&layout=default&page=

Τα κυπριακά κόμματα πώς στάθηκαν σε αυτό τον αγώνα σας; Είχαν όλα την ίδια στάση / αντιμετώπιση;
Όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ είχαν σταθεί δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα.
Το Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά ο πρόεδος του, κ. Γιώργος Περδίκης.
Οι βουλευτές ΑΚΕΛ κ. Γιώργος Γεωργίου, η κα. Σκέυη Κουκουμά όπως και ο κ. Άθως Καζάντζης, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας καθώς και η κα Ευανθία Σάββα, Δημοτικός Σύμβουλος Αραδίππου.
Ο κ. Γιώργος Προκοποίου του  ΔΗΚΟ, ο κ. Μιχαλάκης Μάλλας, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας της Συμμαχίας Πολιτών.
Ο κ. Πέτρος Γεωργίου της ΕΔΕΚ μαζί με την Ελενα Γεωργίου  δημοσιογράφο, με την εκπομπή “Καλημέρα Λάρνακα”, οι οποιοι υποστήριξαν όλες μας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μέσω του τοπικού  ραδιοφωνικού σταθμού Star Fm έδωσαν πάμπολλες φορές σημαντικότατο βήμα σε εμένα και στις ομάδες πολιτών.
Δυστυχώς το ΔΗΣΥ  υποστήριξε θερμά την εγκατάσταση των εταιρειών στο λιμάνι όπως και την δημιουργία εργοστασίων υποστήριξης των εργασιών των εταιρειών ΦΑ στην περιοχή κρασά, αγνωώντας τις αντιδράσεις μας, τις ανησυχίες μας, τα όσα είχαν πει ειδικοί και επιστήμονες. Και τάχθηκαν έντονα εναντιόν μας σε όλες μας τις προσπάθειες.

Η Λαρνακα τελικα εμαθε τι εστι ακτιβισμος μεσα απο τον αγωνα για το λιμανι της πολης ή γνωριζε απο πριν;maria 2
Πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός έχει ξεκινήσει να ξυπνά τους σκαλιώτες και τώρα μαθαίνει σιγά σιγά τι εστι ακτιβισμος. Νομίζω είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την πόλη μας και χαίρομαι πολύ γι αυτό.

Τελος, το μηνυμα σου στους αναγνωστες του Skala Times;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω  το Skala Times και εσένα προσωπικά Γιώτα για όλα όσα έχεις κάνει για τον αγώνα, για την πόλη μας.
Θα ήθελα να κλείσω με ένα μήνυμα πρoς όλους. Να αγωνίζεστε για αυτά που πιστευετε. Ο σκοπός του αγώνα μου εμένα και των υπόλοιπων συμπολιτών μου έχει να κάνει με το μέλλον της πόλης μας. Λέμε ΟΧΙ στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κέντρο της Λάρνακας.
Λέμε ΝΑΙ σε μια καθαρή πόλη την οποία θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!