Συναυλία αφιερωμένη στη Μνημοσύνη

Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με το γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις εννιά παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας και απαλύνουν τους πόνους μας…
(Ησίοδος/ Θεογονία)

kassos8

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21/5) ο Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος και το μουσικό του σύνολο Ιέραξ παρουσιάζουν τη Μητέρα των Μουσών, μια συναυλία εξαιρετικά αφιερωμένη στη Μνημοσύνη.

Την μητέρα των 9 Μουσών (όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος), την Τιτανίδα κόρη του Ουρανού και της Γης, η οποία υπήρξε η προσωποποίηση της μνήμης, δηλαδή του θεμέλιου λίθου του πολιτισμού.

Τι θα ακούσει όποιος επισκεφτεί στις 23/5 στις 20.45 το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum στο Θησείο στην Αθήνα;

Μεταξύ άλλων, έργα του Σωτήρη- Νικόλα Κάσσου, όπως Αμάλθεια, Βροχή, Δέησις, Κρύπτη (πρώτη επίσημη, για άρπα με δοξάρι), έργα των Handel (δεξιοτεχνικό για Πιάνο), Telemann (δεξιοτεχνικό για βιολί) κ.ά.

Ο συνθέτης εξηγεί γιατί επέλεξε να αφιερώσει αυτή τη συναυλία στη Μνημοσύνη: «Ο μουσικός είναι άμεσος συγγενής της Μνημοσύνης. Η Τέχνη οφείλει την λειτουργικότητά της στην μνήμη. Τα κοινά σημεία μας, ο ήχος, μια μελωδία, ένα ηχόχρωμα ή ένας στίχος, με τα οποία επικοινωνούμε, μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας, ονειρευόμαστε και προβληματιζόμαστε, αποτελούν τα δομικά στοιχεία μας. Όλα όμως στηρίζονται στην δυνατότητα της μνήμης, συλλογικής και ατομικής, όπου τα βιώματα διατηρούν ζωντανή την φλόγα τους και μας επιτρέπουν να την μοιραζόμαστε».

Ταυτότητα:
Η Μητέρα των Μουσών
Πότε: 23 Μαΐου, στις 20:45
Πού: Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο, τηλ.: 210 3211987,
Είσοδος: € 10, € 5 (φοιτητικό)

Σύνολο Ιέραξ:
Υψίφωνος: Εβίτα Χιώτη
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί 1ο: Χρήστος Δαλιάνης
Βιολί 2ο: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης
Στη Σονάτα του Μότσαρτ, πιάνο θα παίξει η Άννα Χατζηδιάκου (φιλική συμμετοχή)
kassos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!