Θα αποτεφρωθεί στη Βουλγαρία ο Γιάννης Βόγλης 

1946799

Όταν σε πρωτοείδα μικρή στο θέατρο να υποδύεσαι τον Καπετάν Μιχάλη είχα μαγευτεί μια για πάντα…Στις ταινίες σου, ακόμα και τον κακό να έκανες, σε θαύμαζα ακόμα πιο πολύ…Καλό ταξίδι υπέροχε Γιάννη Βόγλη… “ με αυτά τα συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησε τον Γιάννη Βόγλη,  η Ναταλία Ρασούλη στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.
Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, και όχι μόνο, αποχαιρετά σήμερα τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό 
Γιάννη Βόγλη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα 79 του χρόνια -το πρωί της Τετάρτης 20 Απριλίου.

Εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και βρισκόταν σε νοσοκομείο.

Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Μέχρι και την τελευταία του στιγμή στο πλευρό του βρισκόταν η Σκωτσέζα σύζυγός του, Μιράντα Βόγλη, η γυναίκα με την οποία έζησε ευτυχισμένος για 56 ολόκληρα χρόνια και μαζί απέκτησαν δύο γιους.

omadazita.gr

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Βασίλης Μουζιώτης στο enikos, η κηδεία του Γιάννη Βόγλη θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, σε στενό κύκλο, σε εκκλησία του Παγκρατίου. Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία και θα αποτεφρωθεί, αφού αυτή ήταν η επιθυμία του ιδίου και της οικογένειάς του.

Ο Γιάννης Βόγλης σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση Η άνοδος του Αρτούρο το 1961 υπό τη σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία Οι Υπερήφανοι. Έγινε γνωστός από την ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” το 1966 ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία “Κορίτσια στον ήλιο” του Βασίλη Γεωργιάδη.

Έγινε γνωστός με τη φράση «Στάσου μύγδαλα!».

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η  Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.α. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του  ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα Τζον Μίλερ (John Miller) σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το Γιάννης Βόγλης είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ανατολή κατά την πενταετία του ’80 Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι Καπετάν Μιχάλης, Αλέξης Ζορμπάς, Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία (Πολυθέαμα), Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ, Αγαπημένε μου Παππού, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα, Η Κυρία από τη Θάλασσασε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη. Μια Πιθανή Συνάντηση, Η Επιστροφή του Χ. Πίντερ, κ.α.
voglish_630_450
Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως  αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.

Το 2000 – 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: Βασίλης Τσιτσάνης Φονιάς, Αδελφοί Καραμαζόφ κ.α. 

Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από τη ζωή στις 20 Απριλίου 2016, από ειλεό, ενώ ήταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο…
12998735_10208100705089868_2850850165770208436_n

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!