Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα θα διαρκέσουν δεκαετίες αν όχι αιώνες!

Γράφει η Χριστίνα Νικολάου
Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Διαχείρησης Περιβάλλοντος
Email: inanikolaou@gmail.com
Blog: eco-stories.blogspot.com

nucleasΜια εβδομάδα πριν από την πέμπτη επέτειο της πυρηνικής καταστροφής της Fukushima, η Greenpeace έχει κυκλοφορήσει μια ζοφερή έκθεση 52 σελίδων όπου έρευνα επιστημόνων εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταστροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών .

Στην έκθεση , η Greenpeace , δήλωσε ότι με βάση την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το περιστατικό στο Τσερνομπίλ το 1986 – η μόνη άλλη πυρηνική καταστροφή μιας παρόμοιας κλίμακας – οι μειώσεις στα επίπεδα της ακτινοβολίας σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια .Σύμφωνα με την Greenpeace , παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες για απολύμανση των τό βαριά μολυσμένων περιοχέων , η πολυπλοκότητα των οικοσυστημάτων καθώς και το γεγονώς ότι η ακτινοβολία μεταφέρεται στο εσωτερικό τους οι προσπάθειες είναι περισσότερο συμβολικές παρά αποτελεσματικές.

Η Greenpeace ανέφερε , επίσης, ότι με βάση τις ανεξάρτητες έρευνες τους , τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά για τους ανθρώπους καθιστώνταςς το αδύνατο να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιοχές που είχαν εκκενωθεί .

Η έκθεση , με τίτλο Radiation Reloaded: Ecological Impacts of the Fukushima Daiichi Nuclear Accidemt 5 years later” εξηγεί τι έχουν αναλύψει επιστήμονες και ειδικοί σχετικά με το πώς η ακτινοβολία διηθύται και εξαπλώνεται σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα , συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της επί των φυτών , της άγριας ζωής και των ανθρώπινων πληθυσμών .Η Greenpeace , δήλωσε ότι τα ραδιενεργά στοιχεία θα παραμείνουν σε οικολογικά συστήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους , και καθώς εναλλάσσονται και ανακυκλώνονται μέσω οργανισμών στην τροφική αλυσίδα , θα προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους οργανισμούς μέσα στο σύστημα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων .

Το χειρότερο όμως είναι ότι τέτοια ατυχήματα δεν έχουν επιστροφή, και το ζήτημα σε κάθε τέτοιου είδους ατύχημα έγκειται στο γεγονός ότι τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφονται χωρίς να υπαρχει δυνατότητα καθαρισμού ή σταθεροποίησης.

Μπορείται να διαβάσετε την έκθεση της Greenpeace εδώ: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/GPJ-%20Fukushima-Radiation%20Reloaded%20Report.pdf

Πηγή:
https://asiancorrespondent.com/2016/03/environmental-impacts-of-fukushima-nuclear-disaster-will-last-decades-to-centuries-greenpeace/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!