Μιλφέιγ χωρίς Θερμίδες “Κάθε μέρα Χριστούγεννα”

Κάθε μέρα Χριστούγεννα
Αντρέας Κένιγκ
-Γίντερ Γιάκομπς

Εκδόσεις Mεταίχμιο

Η Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, διαβάζει βιβλία και μοιράζεται μαζί μας τις δικές της κριτικές, σκέψεις, ενίοτε αναλύσεις και περιλήψεις των βιβλίων που διαβάζει.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, chrysovalanto.mouskalli@gmail.com

Θα αναρωτιέστε ποια η σχέση του μιλφέιγ με τα βιβλία…..
Λοιπόν, τα μιλφέιγ όπως και τα βιβλία έχουν…”φύλλα”. Μόνο που τα φύλλα των βιβλίων δεν παχαίνουν, δεν έχουν θερμίδες!
Ευχαριστίες στον φίλο Κώστα Μαννούρη για την έμπνευση στον τίτλο.
vala

12346852_10153147841786971_139666438_nΕντελώς απρογραμμάτιστα μου ήρθε η έμπνευση να γράψω για ένα παιδικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο που αγόρασα πρόσφατα ενώ είχα «προγραμματίσει» να γράψω για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.
Πολλές φορές αυτά που προγραμματίζουμε δεν μας βγαίνουν, ενώ άλλα (σκέψεις, λόγια, πράξεις) βρίσκουν το δρόμο τους εκπληρώνοντας τον άγνωστο για μας σκοπό τους. Ίσως τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή!

Πριν λίγες μέρες πήγα σε παζαράκι βιβλίου γνωστού βιβλιοπωλείου στη Λάρνακα και ανάμεσα σε άλλα βιβλία έπεσε στα χέρια μου και αυτό το παραμύθι. Το μετροφύλλησα στα γρήγορα και κατάλαβα αμέσως πως αυτό το παραμύθι έπρεπε να μπει στο καλάθι μου για να διαβαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια γίνεται!

Είναι δύσκολο να βρει κανείς στις μέρες μας στην πλειάδα παραμυθιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ένα παραμύθι πραγματικά έξυπνο με ωραία μηνύματα, όμορφη εικονογράφηση και καλή απόδοση στη ελληνική γλώσσα. Το «Κάθε μέρα Χριστούγεννα» είναι ένα καταπληκτικό παραμύθι για παιδιά σύγχρονα και μοντέρνα, που μεγαλώνουν σε μια εποχή δύσκολη, με γονείς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα δουλεύοντας πολλές ώρες, αφήνοντας τα πολλές ώρες μόνα, σε μια εποχή που τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν συνεχώς εικόνες παιδιών που πνίγονται, χωρών που βομβαρδίζονται, και ανθρώπων που περιμένουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία στην οποία τα ίδια τα παιδιά πέφτουν θύματα του υπερκαταναλωτικού πνεύματος και του νεοπλουτισμού των γονέων τους οι οποίοι πολλές φορές προσπαθώντας να φανούν αντάξιοι του ρόλου τους, αναπληρώνουν την απουσία τους από τη ζωή των παιδιών τους με τη μορφή πανάκριβων τεχνολογικών gadget. Σκεφτήκαμε όμως ποιά επίδραση έχει αυτό στα ίδια τα παιδιά; Σίγουρα καταστροφική. Τα παιδιά δε μαθαίνουν να εκτιμούν τα λίγα και καλά αλλά τα πολλά και τα ακριβά. Όσοι ασχολούνται με τον τομέα της εκπαίδευσης θα το έχουν ήδη διαπιστώσει ότι πάρα πολλά παιδιά σήμερα δεν ευχαριστιούνται με το μικρό δωράκι που θα τους δώσει η δασκάλα στο σχολείο ή το χαριτωμένο αυτοκόλλητο, αλλά τις περισσότερες φορές θα δυσανασχετήσουν και θα πουν: « A είναι από το Jumbo; Το έχω ήδη» ενώ άλλες φορές θα υποτιμήσουν την αξία του διότι έχουν ήδη άλλα τόσα στο σπίτι και πολύ ακριβότερα μάλιστα.

Δεν πρέπει φυσικά να ρίχνουμε το φταίξιμο στα ίδια τα παιδιά αλλά στην κοινωνία που 12348266_10153147841796971_2057839609_nθεοποιεί το χρήμα και την απόκτηση υλικών αγαθών και θεωρεί αποτυχημένο εκείνον που δεν έχει αγοράσει I phone ή tablet στο εφτάχρονο παιδί του. Έτσι τα δωμάτια των σπιτιών γεμίζουν με άχρηστα παιχνίδια και τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από τα υλικά αγαθά, τα οποία έρχονται να αντισταθμίσουν την ανθρώπινη επαφή.

Η ευθύνη πρώτιστα όμως βαραίνει τους γονείς και γενικότερα την οικογένεια που αποτελεί τον πρώτο πυρήνα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Το έργο των γονιών είναι πολύ δύσκολο όχι όμως ακατόρθωτό. Ποτέ δεν είναι αργά για να δώσουμε στα παιδιά αξίες και πρότυπα και το πιο σημαντικό απ’ όλα: βοηθήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν παιδιά!

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα είχε πει σε πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου της στην Κύπρο, την εμπειρία της από την ενασχόληση με τον εθελοντισμό και ότι τώρα που έρχονται Χριστούγεννα πολλοί άνθρωποι θα είχαν ανάγκη ένα καλό βιβλίο. Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν χαρίστε βιβλία! Όχι μόνο στους δικούς σας ανθρώπους αλλά και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τα παντοπωλεία και τα Συσσίτια έχουν γεμίσει από ανθρώπους που ζητούν φαγητό, ρούχα, παπούτσια. Σκεφτείτε όμως πόσο μεγάλη χαρά θα έπαιρναν αν έπαιρναν μαζί με αυτά και ένα ωραίο βιβλίο…

Από το οπισθόφυλλο:

Πώς χαίρετε ο Μαξ που έρχονται Χριστούγεννα!…

Και φέτος έχει σκεφτεί να ζητήσει κάτι πολύ πολύ έξυπνο από τον Άγιο Βασίλη: θα του ζητήσει να’ ναι Χριστούγεννα κάθε μέρα. Χριστούγεννα κανονικά: με τα γλυκά τους, με τας γιορτινά τραπέζια τους, με τα στολισμένα δέντρα τους, με τα όλα τους. Και να που το απίστευτο συμβαίνει και η ευχή του Μαξ γίνεται πραγματικότητα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα είχε φανταστεί…

Trivia

  • Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε τον Οκτώβριο του 2014

  • Ο τίtλος του πρωτότυπου Andreas Koning, Alle Tage wieder, Thienemann

  • Τιμή €7,50

  • Με τον ίδιο τίτλο (αλλά διαφορετική υπόθεση) κυκλοφορεί και το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις εκδόσεις Πατάκη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!